Ανατρέπεται η ισορροπία στο Αιγαίο - Ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών από την Άγκυρα

20 Νοεμβρίου 2016 13:25

Την ώρα που ο Ερντογάν μιλά για «χαμένες πατρίδες» και η Άγκυρα έχει δρομολογήσει την αγορά 100 μαχητικών F-35, η Αθήνα πιέζεται από τους δανειστές να περικόψει κατά 400 εκατ. τις αμυντικές δαπάνες. Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικό κλίμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα, τέθηκε το θέμα για στρατιωτική ενίσχυση.

Η Ελλάδα διαθέτει 12 κανονιοφόρους, 15 πυραυλακάτους, 5 αρματαγωγά, 3 πλοία ταχείας μεταφοράς ZUBR και 3 πλοία ταχείας υποστήριξης.

Το «θερμόμετρο» της έντασης ανεβαίνει και πάλι στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες. Καθώς ο Τ. Ερντογάν μέσω δημόσιων προκλητικών εμφανίσεων ξεδιπλώνει τα «σύνορα της καρδιάς» του και εγείρει θέμα «χαμένων πατρίδων» ακόμη και στο Αιγαίο αναθεματίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προκαλεί και πάλι πάνω από ελληνικά νησιά -ημέρα και νύχτα-, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Παράλληλα η Τουρκία ανακοινώνει νέα αγορά «μαμούθ» υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και την ίδια ώρα η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά από τους δανειστές να περικόψει 400 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες κατά το τρέχον έτος, όπως είχε υποσχεθεί τον περασμένο Αύγουστο κατά την πρώτη αξιολόγηση!

Μέσα σε αυτό το ασαφές και άκρως ανησυχητικό κλίμα που διαμορφώνεται πέριξ των εθνικών θεμάτων, η Αθήνα την περασμένη Τρίτη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά την εδώ επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα.
Αφενός να μην αποχωρήσει το ΝΑΤΟ και κυρίως οι αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, παραμένοντας ως «εγγυήτριες δυνάμεις», και αφετέρου να παραχωρηθεί στην Ελλάδα στρατιωτικό υλικό που αποσύρεται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos