Συμφωνία τον Φεβρουάριο βλέπει ο Τσίπρας

01 Φεβρουαρίου 2017 12:51

Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει σημειώσει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του τα κρίσιμα βήματα και ραντεβού μέχρι το καθοριστικής σημασίας Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.


Ο πρωθυπουργός, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, επιδιώκει με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα την Παρασκευή να έχει τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες, ώστε να «φρεσκάρει» στις σχετικές συζητήσεις τις ελληνικές θέσεις για το θετικό φινάλε των διαπραγματεύσεων.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει και επαναλαμβάνει στους αρμόδιους υπουργούς του ότι είναι απόφασή του να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου η αξιολόγηση αντί να αφήσει να συρθεί επί μήνες η διαπραγμάτευση και να χάσει το τρένο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση -είναι γνωστό άλλωστε ότι το Μαξίμου αναμένει το «διαβατήριο» του Μάριο Ντράγκι, με στόχο την αλλαγή σελίδας όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.
Το σίγουρο είναι ότι οι προβολείς του Μαξίμου εστιάζουν από τώρα στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ - η απόφαση για το πώς θα συμμετάσχει (ή όχι) στο ελληνικό πρόγραμμα θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς.
Το επόμενο «αποκαλυπτικό» για τις προθέσεις πια και των τεσσάρων θεσμών έχει προγραμματιστεί για τις 9 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα αποφασιστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για το σκανάρισμα της προοόδου που έχει επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να καταγραφεί η καθαρή εικόνα προς το Eurogroup στις 20 του μηνός.
Οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν επωμιστεί την ευθύνη να εξασφαλίσουν σύντομα συνθήκες διαμόρφωσης ενός θετικού «κλειδώματος» των διαπραγματεύσεων που εν συνεχεία θα μπορέσει να υποστηρίξει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos