Να απαντήσει επί της ουσίας το Υπουργείο για τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα

29 Ιουλίου 2011 18:48

Απάντηση, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ

Διώτη και Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου σχετικά με την απόσυρση ζιζανιοκτόνων με κύρια δραστική ουσία το glyphosate, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης. Σε αυτή αναφέρει:

«Η συγκεκριμένη δραστική ουσία καταχωρήθηκε στο Παράρτημα Ι της οδηγίας 91/414 "σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά" με την οδηγία 2001/99/ΕΚ. Με την οδηγία 2010/77/ΕΚ δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης της καταχώρησης για μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το glyphosate. Στην αναφερόμενη στην ερώτηση επιστημονική έκθεση, έχει αξιολογήσει η Αρμόδια Αρχή της Γερμανίας ως κράτος μέλος εισηγητής για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, μέσα στο πλαίσιο της οδηγίας 91/414. Η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στη συνοπτική έκθεση της σύσκεψης του Νοεμβρίου 2010 της "Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων-Τομέας Γεωργικών Φαρμάκων-Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων-Νομοθεσία", περίληψη της προαναφερθείσας αξιολόγησης, για την οποία συμφώνησαν όλα τα Κράτη Μέλη και η οποία ακροθιγώς αναφέρει:

1. Αρνητικές επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε έμβρυα όρνιθας και βατράχου που εκτέθηκαν στη δραστική ουσία μέσω εναίσιμης οδού,

2. Οι Γερμανικές Αρμόδιες Αρχές θεωρούν την εν λόγω μεθοδολογία τεχνητή και πολύ διαφορετική από την αναμενόμενη έκθεση μέσω αγροτικής χρήσης, ενώ υπάρχει πλήρες πακέτο σχετικών υποστηρικτικών μελετών για το glyphosate, τα αποτελέσματα των οποίων συνάδουν και με την απουσία επιδημιολογικής συσχέτισης αρνητικών επιπτώσεων,

3. Όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν με την αξιολόγηση της Γερμανίας

4. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρέχει αξιόπιστη βάση για κατάργηση ή περιορισμό της χρήσης του glyphosate ως δραστικής ουσίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της απάντησης του Υπουργού, η βουλευτής Λάρισας Η. Διώτη, ανέφερε τα εξής:

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο κ. Σκανδαλίδης και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αντιλήφθηκαν την ερώτηση και σε ποια επιστημονική έρευνα αναφερόμαστε, ή εάν σκόπιμα παραπλανεί την κοινή γνώμη. Η έκθεση που αναφέρει είναι του 2010, ενώ η επιστημονική έκθεση με τίτλο "Roundup και συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;" γνωστοποιήθηκε μόλις φέτος τον Ιούνιο (2011). Άρα είναι λογικά αδύνατον η οποιαδήποτε επιτροπή να αξιολόγησε μία μη υφιστάμενη ακόμη επιστημονική έκθεση. Το ότι "υπάρχει πλήρες πακέτο σχετικών υποστηρικτικών μελετών για το glyphosate", χωρίς όμως να γίνεται αναφορά εάν ήταν μελέτες σε «διατεταγμένη υπηρεσία» στήριξης ή ανεξάρτητες, δεν μπορεί να καθησυχάζει όσους εγείρουν ερωτήματα για τη βλαπτικότητα της δραστικής ουσίας glyphosate. Άλλωστε, είχαμε αναφέρει στην ερώτησή μας, ότι στο παρελθόν, η πρώτη σε πωλήσεις εταιρία παρασκευής αντίστοιχων φυτοφαρμάκων και 2 ερευνητικά εργαστήρια έχουν καταδικαστεί για μαγείρεμα αποτελεσμάτων σχετικά με το glyphosate. Ο Υπουργός επέλεξε να μην καταστήσει σαφές εάν υπάρχει έστω και μία σκέψη απόσυρσης των σκευασμάτων που περιέχουν την εν λόγω δραστική ουσία, ούτε να αναφέρει εάν συμμορφώθηκαν με σχετική Υπουργική Απόφαση οι κάτοχοι των εγκρίσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που την περιέχουν ως κύρια δραστική ουσία και τι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τυχόν παραβάτες.

Σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η διατροφική επάρκεια και η ασφαλής σίτιση των πληθυσμών παγκοσμίως, με διάφορα σκάνδαλα (e-coli) να βρίσκονται εν εξελίξει, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το ΥΠΑΑΤ να μην έχει θέσει σε εγρήγορση όλους τους μηχανισμούς του, ώστε να εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία των πολιτών-καταναλωτών της χώρας μας».


Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Εργαλείο φίμωσης των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το νέο προεδρικό διάταγμα για τον τρόπο εκλογής τους

Στην γνώριμη πρακτική της κοπτοραπτικής, αφού ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, επιδόθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, κατά τη σύνταξη του προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει τον τρόπο εκλογής των οργάνων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, όπως προβλέπει ο νόμος για τον Καλλικράτη. Το θεσμικό πλαίσιο που δόθηκε σε διαβούλευση ευνοεί τις φίλιες κομματικές δυνάμεις, ενισχύει το δικομματισμό και εξαφανίζει από το σκηνικό την αναλογική έκφραση των μικρότερων παρατάξεων, στα νέα όργανα της Τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν άλλαξε παρά την αρνητική θέση της ΚΕΔΕ και ομοφώνως της ΤΕΔΚΝΑ (ΠΕΔ).

Ειδικότερα, σε ένα νομοθέτημα μνημειώδους αντιδημοκρατικής πρακτικής, τα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚΝΑ (ΠΕΔ) μειώνονται από 1400 σε 300, ώστε να εκπροσωπούνται ουσιαστικά μόνο οι δύο πρώτες παρατάξεις. Υπάρχουν 6 Δήμοι που δεν εκλέγεται κανείς δημοτικός σύμβουλος και 12 όπου συνολικά η αντιπολίτευση δεν εκπροσωπείται, χάριν ενός απόλυτου δημαρχοκεντρισμού και με πλήρη περιφρόνηση των δημοτικών συμβουλίων. Από το δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ του κεντρικού τριτοβάθμιου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ, αποκλείονται οι παρατάξεις της Αριστεράς αλλά και κάθε άλλη ανεξάρτητη παράταξη, αφού απαιτείται η κατάρτιση συνδυασμού αποτελούμενου τουλάχιστον από 20 Δημάρχους και 11 Δημοτικούς Συμβούλους. Επιπλέον, στους 50 Συνέδρους του οργάνου εκπροσωπούνται όλοι οι δήμαρχοι (325) και μόλις 115 δημοτικοί σύμβουλοι.

Επειδή το προωθούμενο προεδρικό διάταγμα καταργεί κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας και πλουραλισμού στα όργανα της Τοπικής αυτοδιοίκησης,

Επειδή είναι πλέον προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει ανενόχλητη, χωρίς αντιδράσεις και διαφορετικές φωνές, τις αντιλαϊκές πολιτικές του Μνημονίου και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Ερωτάται ο κ.Υπουργός

1. Αν η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιμένει στο αντιδημοκρατικό σχέδιο Π/Δ το οποίο εξαφανίζει τις παρατάξεις της μειοψηφίας από την εκπροσώπησή τους στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ;

2. Γιατί ενώ η χώρα μας, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών – μελών της ΕΕ αγωνίστηκαν και επέβαλλαν τις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και του πλουραλισμού δίπλα και ισότιμα με το πληθυσμιακό κριτήριο στη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της Ένωσης (Ευρωκοινοβούλιο, επιτροπή των περιφερειών), εδώ το υπουργείο παραβιάζει αυτές τις αρχές και υιοθετεί μόνο τον πληθυσμιακό παράγοντα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας

Βασίλης Μουλόπουλος

Θοδωρής Δρίτσας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Συζητήθηκε χθες, 18.07.11, η επερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Ε.Σ.Υ..

Στην πραγματικότητα, όπως τόνισαν και οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το Ε.Σ.Υ. με την έννοια ενός ολοκληρωμένου, δημόσιου, δωρεάν, ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, ακόμα παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας.

Την πλέον αλγεινή εντύπωση προκαλεί βέβαια η υποβάθμιση και η απαξίωση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, του ζητήματος της υγείας, από την κυβέρνηση τόσο με την απουσία του ίδιου του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή και στη συζήτηση της επερώτησης που είχε κατατεθεί εδώ και δύο μήνες όσο και με τις αόριστες και άστοχες απαντήσεις των δύο υφυπουργών που παρίσταντο και που ουσιαστικά δεν απάντησαν για:

• την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ε.Σ.Υ.

• τις «μνημονιακές» και τις πιο βίαιες και ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται και στο χώρο της υγείας

• τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις μονάδων υγείας αντί της επιβεβλημένης αναβάθμισης και ενίσχυσής τους

• την αφυδάτωση του δημόσιου νοσοκομείου από υποδομές και προσωπικό

• την μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών

• την ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση και περικοπή δαπανών στο όνομα μιας δήθεν εξυγίανσης και «εξοικονόμησης» πόρων και την απόσυρση του κράτους από την βασική υποχρέωση του στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας

• τις τεράστιες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, καταστροφικών δαπανών που τινάζουν τα νοικοκυριά στον αέρα

• την πώληση κλινών σε ιδιωτικές εταιρείες

• τα ψευδή και ανακριβή στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη μελετών που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ. Φαίνεται πως για την επίτευξη αυτού του στόχου κάθε μέσο είναι αποδεκτό!

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει «επιλεκτική» χρεοκοπία στους ανέργους, στους εργαζομένους και συνταξιούχους αυτής της χώρας και στην υγεία συνολικά. Και ανερυθρίαστα, χρησιμοποιούν σαν άλλοθι και σαν πρόσχημα τα αποτελέσματα των πολιτικών που εδώ και 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν επιδιδόμενοι παράλληλα και σε έναν επικοινωνιακό ορυμαγδό προκειμένου να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των πολιτικών που ακολουθούνται στο χώρο της υγείας .

Αλήθεια ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά; Ποιοι όλα αυτά τα χρόνια δημαγωγούσαν και λαΐκιζαν, άφηναν το Ε.Σ.Υ. να γεμίζει «ιδιωτικά μαγαζάκια» και να οδηγείται στην απαξίωση και στην κατάρρευση; Και τώρα ο υπουργός Υγείας συναντιέται μαζί τους για να πάρει τα φώτα τους!

Όχι, οι κύριοι υφυπουργοί που ανέλαβαν να απαντήσουν και να καλύψουν την απαράδεκτη απουσία του κ. Λοβέρδου δεν απάντησαν επί της ουσίας σε τίποτα. Το μόνο που έκαναν ήταν να συνεχίζουν να παρουσιάζουν την εικονική πραγματικότητα των πλασματικών στοιχείων που ο κ. Λοβέρδος παρουσιάζει περιφερόμενος στα κανάλια. Μόνο που για τους πολίτες που χρειάζονται το Ε.Σ.Υ. όλο αυτό που βιώνουν δεν είναι καθόλου εικονική πραγματικότητα. Η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ιδιωτικές δαπάνες, το χαράτσι για τα ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, η αφαίρεση όλο και περισσότερων φαρμάκων από τη λίστα, η μη κάλυψη εξετάσεων από τα ταμεία, οι ατελείωτες λίστες είναι η πραγματικότητα.

Και πραγματικά είναι άξιο απορίας το να παρουσιάζουν ως επιτυχία την μείωση των δαπανών όταν αυτή προέρχεται αποκλειστικά από μείωση κοινωνικών παροχών και περικοπές εις βάρος του λαού.

Μίλησαν οι δύο υφυπουργοί και για την σπατάλη στις προμήθειες. Αλήθεια ποιος διόριζε τις επιτροπές για τους διαγωνισμούς και ποιοι έχουν την ευθύνη για τις υπερτιμολογήσεις; Το δε φαγοπότι στο χώρο της υγείας καλά κρατεί και ποτέ δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες με ονοματεπώνυμο.

Τώρα, στην εποχή της πιο άγριας κρίσης, τώρα που το Ε.Σ.Υ. είναι αναγκαίο όσο ποτέ στο λαό, τώρα που καταγράφεται αύξηση στα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας-πρόνοιας έρχεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πιο άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις μεγαλύτερες περικοπές διαλύοντας οριστικά ότι είχε απομείνει από το Ε.Σ.Υ. και παραδίδοντας το βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση και σε αυτό το μέτωπο θα μας βρει απέναντι της, μαζί με τον ελληνικό λαό, στο να αποτραπεί η εφαρμογή και υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Μόνο ζητούμενο αποτελεί η δημιουργία ενός αληθινά Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος Υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση όλος ο λαός και στο οποίο δεν θα υπερισχύουν δείκτες αποδοτικότητας και κέρδους ενώ ο άνθρωπος δεν θα αντιμετωπίζεται ως πελάτης.

20.07.11

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos