«Κλειδώνει» η συμφωνία μέχρι το 2018 - Συγκλίσεις για τα αντίμετρα, παζάρι για τα μέτρα

08 Μαρτίου 2017 14:07

Τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου έβλεπαν αργά χθες το βράδυ κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τις συγκλίσεις και τα βήματα προόδου που σημειώνονται στο πεδίο της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.


Το μαραθώνιο παζάρι που ξεκίνησε εκ νέου χθες νωρίς το απόγευμα και ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά τη νύχτα οδήγησε πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση στην εκτίμηση πως παραμένει ζωντανή η πιθανότητα να προκύψει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους δανειστές μέχρι τις 20 Μαρτίου. Πληροφορίες ανέφεραν πως τα εργασιακά, που αναδεικνύονται σε μεγάλο «αγκάθι», σπρώχνονται στο μέλλον και γίνονται προσπάθειες να διαχωριστούν από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας του Staff Level Agreement. «To εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA» σημείωνε χθες τη νύχτα κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι και το ΔΝΤ το θεωρεί ξεχωριστό θέμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύσκολες διαβουλεύσεις διήρκεσαν χθες πάνω από οκτώ ολόκληρες ώρες με δύο διαλείμματα, ώστε αμφότερες οι πλευρές να συνομιλήσουν με τους επικεφαλής τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαραθωνίου των επαφών, κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν πως «καταγράφεται πρόοδος» και πως «πάμε πολύ καλύτερα», γι' αυτό και μπορεί να υπάρξει συμφωνία με καλή θέληση από όλες τις πλευρές, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν σήμερα.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυπταν πως το δημοσιονομικό κενό του 2018 έκλεισε και με τη... βούλα του ΔΝΤ και πως πλέον έχει φύγει από το τραπέζι. Παρέμεναν όμως πάνω σε αυτό τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το πακέτο των περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο, το εργασιακό και τα αντισταθμιστικά μέτρα. «Η βασική συζήτηση είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα», σημείωναν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας πως καταγράφεται «μεγάλη σύγκλιση» κυρίως στα αντίμετρα. «Σε πολλά έχουμε συμφωνία» έλεγαν.

Τελικό στάδιο
Στην τεχνική συμφωνία που φαίνεται πως είναι σε τελικό στάδιο, δηλαδή το Staff Level Agreement που αφορά το τρέχον πρόγραμμα, πιθανότατα δεν είναι απαραίτητο να αποτυπώνονται τα μέτρα σε αφορολόγητο και συντάξεις και τα αντίμετρα, αφού η ενεργοποίησή τους θα γίνει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή από το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup της 20ής Μαρτίου θα κληθεί να κλειδώσει την τεχνική συμφωνία μέχρι και το 2018, το SLA.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το πακέτο των μέτρων ύψους έως 2% του ΑΕΠ και των αντιμέτρων πρέπει να συμφωνηθεί κι αυτό τώρα, προκειμένου η διαπραγμάτευση να περάσει στην επόμενη φάση προς μια συνολική συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ξεκίνησαν τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών νωρίς χθες το απόγευμα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ξεκίνησαν τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών νωρίς χθες το απ
Η συζήτηση για το δύσκολο αυτό πακέτο, ύψους έως 3,6 δισ., που θα ενεργοποιηθεί από το 2019 και θα έχει στο επίκεντρο το αφορολόγητο και τις συντάξεις, μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα θα συνεχιστεί και σήμερα, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μεγάλο όγκο τεχνικών ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα μείνουν και σήμερα στην Αθήνα, καθώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταγραφεί η μέγιστη δυνατή σύγκλιση, πριν από το αυριανό EWG. Εκεί θα αποτιμηθεί η δυναμική επίτευξης τεχνικής συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αξιολόγηση.

Η διαπραγμάτευση είναι πολυπαραγοντική και βασίζεται σε πολλά κλειδιά που πρέπει όλα μαζί να «κουμπώσουν» για να ξεκλειδώσει η συνολική συμφωνία. Βασικός παράγοντας είναι το ύψος του πακέτου μέτρων που θα συμφωνηθεί για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από το 2019 και μετά. Το παζάρι επικεντρώνεται στις συντάξεις και στο αν το «μαχαίρι» θα είναι 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) ή χαμηλότερα, π.χ. 0,75% του ΑΕΠ (1,4 δισ.). Δεύτερο κλειδί είναι ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων. Η ελληνική πλευρά εμμένει σε μεταβατική περίοδο, ώστε οι περικοπές να έρθουν σταδιακά στους συνταξιούχους, παράλληλα με την εφαρμογή των αντιμέτρων. Τρίτο βασικό συστατικό της συνταγής είναι ο τρόπος εξοικονόμησης που θα συμφωνηθεί.

Επικρατέστερο μέτρο είναι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, με την κυβέρνηση να θέλει να διασώσει τις χαμηλές συντάξεις. Το παζλ συμπληρώνουν τα αντίμετρα με τα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να «εξουδετερώσει» ή τουλάχιστον να ελαφρύνει το βάρος των σκληρών μέτρων. Ο ορισμός των αντιμέτρων συνιστά μεγάλη διελκυστίνδα ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, αν και καταγράφεται σύγκλιση. Στο τραπέζι βρίσκονται δράσεις αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας -όπως για παράδειγμα σχετικά επιδόματα- και στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών / οικογενειών, αλλά και μέτρα ανακουφιστικά για συνταξιούχους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήδη από το βράδυ της Δευτέρας έκαναν λόγο για σύγκλιση στα δημοσιονομικά και εκτιμούσαν πως υπήρξε πρόοδος σχετικά με τη θετική επίπτωση από την υπεραπόδοση του 2016, στη διετία 2017-2018.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos