Θύελλα μέτρων, παραδοχή λαθών

07 Σεπτεμβρίου 2011 10:52

Υπό την αφόρητη πίεση της τρόικας, αποτελεί στοίχημα και πάλι η υλοποίηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Νέα δέσμη επώδυνων μέτρων, αλλά και «επανεκκίνηση» διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν μείνει στα χαρτιά, αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, έπειτα από δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στις σχετικές ανακοινώσεις, που ελήφθησαν υπό το βάρος του «τελεσίγραφου» από τους δανειστές της χώρας, ότι τίθεται σε κίνδυνο η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση σχετικά με το ύψος του ελλείμματος του 2011, προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Στα μέτρα, που προεξοφλείται ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, καθώς και μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, περιλαμβάνονται: η επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, η μείωση μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ μέσω του ενιαίου μισθολογίου (αναμένεται να εξαιρεθούν δικαστικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) και η επανεξέταση του τρόπου που άνοιξαν τους προηγούμενους μήνες «κλειστά επαγγέλματα», όπως των δικηγόρων, των φαρμακοποιών και των συμβολαιογράφων. Η κυβέρνηση καλείται πλέον να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα υλοποιηθούν όντως και δεν θα «νοθευθούν» ή θα ακυρωθούν λόγω καθυστερήσεων ή της απροθυμίας των αρμόδιων υπουργών να τα υλοποιήσουν. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τους τελευταίους να τερματιστούν άμεσα οι όποιες ενδοκυβερνητικές εντάσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει σε δύο κρίσιμα ερωτήματα. Γιατί καθυστέρησε να λάβει αποφάσεις που είχαν ληφθεί και συνιστούσαν προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας. Και για ποιο λόγο απέτυχε να διαπραγματευθεί με την τρόικα τον επαναπροσδιορισμό του στόχου του ελλείμματος. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να αντέξει την «πίεση» των αντιδράσεων των συντεχνιών, αλλά ενδεχομένως και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που σε συνδυασμό μπορούν να δημιουργήσουν εκρηκτικό πολιτικό μείγμα, το οποίο κατ' ορισμένους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές. Από την πλευρά της η Ν.Δ. υιοθέτησε στάση αναμονής, χωρίς να αντιδράσει επισήμως. Στους κόλπους της, όμως, εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενη απόρριψη των μέτρων θα εμφανίσει το κόμμα να στηρίζει κρατικίστικες αντιλήψεις.

Τελεσίγραφο από Ευρωπαίους προς την Αθήνα

Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, εάν θέλει να αποφύγει τη στάση πληρωμών, έστειλαν χθες κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, απορρίπτοντας την πρόταση της Αθήνας για αλλαγή των στόχων του ελλείμματος για το 2011 και το 2012. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει νέα μέτρα μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης και η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προκάλεσαν την αντίδραση ακόμη και χωρών που δημοσίως διάκεινται θετικά προς τη χώρα μας, όπως η Ισπανία. Ολοι ξεκαθάρισαν ότι η επόμενη δόση θα δοθεί μόνο εάν γνωμοδοτήσει θετικά η τρόικα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos