Απόψε η «συνέχεια» της τηλεδιάσκεψης Βενιζέλου - τρόικας

20 Σεπτεμβρίου 2011 10:04

Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Economist.

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, έγινε «μια παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση», ενώ σήμερα το πρωί, οι ομάδες των τεχνικών εμπειρογνωμόνων θα διαμορφώσουν περαιτέρω μερικά από τα στοιχεία».

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η τηλεδιάσκεψη άρχισε περίπου στις 7.30. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012. Θεωρείται δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας - που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).

Σημειώνεται, ότι από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης.

Αλφατάζ: Θα συνεχιστούν οι τεχνικές συζητήσεις

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανακοίνωσε απόψε ότι ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και πως μια νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο κ. Αλταφάζ, αφού τόνισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα στην Αθήνα, δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την ουσία των συζητήσεων.

Βενιζέλος: Το ΣΔΟΕ μπορεί να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς

Σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών επιτηδευματιών ή φορολογουμένων αν το κρίνει σκόπιμο μπορεί να προχωρήσει το ΣΔΟΕ, υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης σχετικής με τραπεζικές καταθέσεις γιατρών και δικηγόρων.

Η ερώτηση είχε υποβληθεί από τον βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη ο οποίος επικαλούνταν διαρροές του ΣΔΟΕ στα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες δικηγόροι και γιατροί στην Αχαΐα είχαν στην κατοχή τους τραπεζικούς λογαριασμούς με υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούνταν από πουθενά.

Στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον βουλευτή ότι η εν λόγω ερώτηση διαβιβάζεται στον Οικονομικό Επιθεωρητή που εποπτεύει την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, για παρακολούθηση της πορείας και ολοκλήρωσης των ενδεδειγμένων ενεργειών προς διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Ταυτόχρονα όμως ο υπουργός υπενθυμίζει στον κ. Μπεκίρη ότι «τα στοιχεία που αποστέλλονται από τις τράπεζες διασταυρώνονται και επεξεργάζονται από το ΣΔΟΕ και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντάσσεται πόρισμα ελέγχου με την τήρηση των διατάξεων περί απορρήτου». Προσθέτει επίσης ο κ. Βενιζέλος ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας οι εν λόγω έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή είτε ονομάτων ελεγχόμενων είτε ποσών καταθέσεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ πάντως στην ερώτηση που είχε καταθέσει, ανέφερε ότι «στην τοπική κοινωνία είχαν διαρρεύσει ονόματα και ποσά που προκάλεσαν την κοινή γνώμη και επειδή, από τότε που έγιναν οι διαρροές, δεν έχει συμβεί τίποτε απολύτως ή οι καταγγελίες ήσαν αβάσιμες οπότε θα έπρεπε να ζητηθεί δημοσίως συγνώμη ή κατά το κοινώς λεγόμενο οι υποθέσεις αυτές κουκουλώθηκαν».

Βούληση για στεθερή δέσμευση

Για «βούληση» και «σταθερή δέσμευση» από πλευράς της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που πρέπει να εφαρμόσει έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει ο όμιλος εκδόσεων Economist.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν μπροστά μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Στη συνέχεια, μίλησε για ανάγκη υποκατάστασης κάποιων δημοσιονομικών μέτρων, λόγω ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι ανάγκη να βγούμε τα ταχύτερο δυνατό από το φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους» και έκανε λόγο για «πολιτικό και θεσμικό» πρόβλημα της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως «δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα» και ότι η Ευρωζώνη, εάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Ελλάδας, θα πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα μπορέσει να λύσει «πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».

Επίσης, επεσήμανε πως πρέπει να «προσέχουμε το δημόσιο λόγο μας», γιατί αν εκπέμπεται το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων, τότε αυτό γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos