Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για πλεονάσματα και ανάπτυξη

07 Μαϊος 2017 20:15

«Διπλό» είναι το πακέτο που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του προγράμματος.

Εκτός από τις διατάξεις για τα μέτρα και τα αντίμετρα, υπάρχει και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που επεκτείνεται μέχρι και το 2021. Εκεί θα υπάρχουν οι προβλέψεις για τα πλεονάσματα αλλά και την ανάπτυξη, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεσοπρόθεσμο θα υπάρχει πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,3% το 2017, όταν ο στόχος με βάση το πρόγραμμα είναι 1,75%.
Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι 1,8%, πρόβλεψη που είναι πιο συγκρατημένη από την αρχική καθώς έχει ληφθεί υπόψη το οικονομικό περιβάλλον του πρώτου τρίμηνου του έτους κατά το οποίο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Πάντως τα τελευταία στοιχεία του τετραμήνου δείχνουν βελτίωση της κατάστασης, καθώς έχει μεσολαβήσει το Εurogroup της Μάλτας και ακολούθως η συμφωνία μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, από τα 6,5 δισεκατομμύρια του πρωτογενούς πλεονάσματος τα 4 με 4,5 δισεκατομμύρια έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Στο μεσοπρόθεσμο δεν έχουν υπολογιστεί μόνο τα έσοδα που «μεταφέρονται» χρόνο με τον χρόνο αλλά και οι νέες δαπάνες που προκύπτουν. Για παράδειγμα τη φετινή χρονιά μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα απορροφήσει 700 εκατομμύρια ευρώ.
Για το 2018 η πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο για το πλεόνασμα είναι 3,6%, ενώ το 2019 θα ξεπεράσει το 4%. Ακόμα καλύτερες είναι οι προβλέψεις για τη διετία 2020 και 2021, όπου με βάση το μεσοπρόθεσμο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σημαντικά πάνω από το 4%.

Οκταπλάσιο του στόχου
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες και το υπερπλεόνασμα του 2016, που σε μνημονικούς όρους έφτασε το 4,19%. Ηταν δηλαδή οκταπλάσιο του στόχου, ο οποίος είχε μπει στο 0,5%.
Στην κυβέρνηση δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για το πού θα διατεθεί, καθώς θέλουν να δουν πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες. Με βάση τον σχεδιασμό, οι ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος του έτους, όπως έγινε πέρυσι με τα 620 εκατομμύρια που πήγαν σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλωστε στο ενδιάμεσο υπάρχει και ένας «κουμπαράς» 300 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις κοινωνικής προστασίας, την παιδεία και την υγεία (κονδύλι που είναι ανεξάρτητο από το πλεόνασμα).

Στο οικονομικό επιτελείο μελετούν με προσοχή τα στοιχεία για το πώς «χτίστηκε» αυτή η υπεραπόδοση στο πλεόνασμα. Ενα σημαντικό τμήμα προήλθε από την αύξηση των ποσοστών εισπραξιμότητας, δηλαδή τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως έχει επισημάνει ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ο βαθμός φορολογικής συμμόρφωσης σε μία οικονομία εξαρτάται και από τα μηνύματα που στέλνει η πολιτική ηγεσία σε σχέση με τη φοροδιαφυγή».Τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης το κουαρτέτο και η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης (ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος) κατέληξαν σε συμφωνία. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη και με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η συγγραφή των άρθρων.

Με βάση τον σχεδιασμό, την Πέμπτη και την Παρασκευή μπαίνει στις επιτροπές της Βουλής και στις 15 του μήνα αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια. Το βασικό πακέτο περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα, ωστόσο υπάρχει και μία σειρά διατάξεων που σχετίζονται με ειδικότερα θέματα (αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον όγκο των σελίδων). Οι θετικές ρυθμίσεις θα έρθουν σε χωριστά άρθρα, ώστε αν το επιθυμούν να τις ψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Στόχος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, πιθανότατα μετά την αποπληρωμή της δόσης του Ιουλίου (περίπου επτά δισεκατομμύρια).

Η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει και στόχος είναι οι αποδόσεις των ομολόγων να είναι κάτω από το 5%. Αλλωστε μετά και την επίτευξη συμφωνίας με το κουαρτέτο, οι αποδόσεις έπεσαν την Παρασκευή στο 5,8%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Εκτός από το μεγάλο πλάνο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα υπάρξουν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το «νοικοκύρεμα».
Για παράδειγμα μέσα στο έτος αναμένεται να βγει Προεδρικό Διάταγμα και για το καινούργιο σχέδιο λογιστικών, που θα είναι ενιαίο για όλη τη Γενική Κυβέρνηση. Θα ακολουθεί τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κωδικοί (π.χ. τακτικές αποδοχές, υπερωρίες).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos