«Κλειδώνουν» οι εκλογές

14 Μαρτίου 2012 11:07

Το Μαξίμου εκτιμά πως οι νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης θα έχουν αντιμετωπιστεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ώστε η Βουλή να κλείσει στις 6 Απριλίου

Στις συναντησεις που θα έχει ο Λουκάς Παπαδήμος με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά την ερχόμενη εβδομάδα θα κλειδώσει η ημερομηνία των εκλογών

Σε τροχιά εκλογών εισέρχεται η κυβέρνηση, που βέβαια έχει ακόμη μπροστά της νομοθετικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές μας.

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν χθες ότι είναι πολύ πιθανό η προκήρυξη των εκλογών να γίνει λίγες ημέρες μετά την 25η Μαρτίου.

Για την ακρίβεια, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μέσα στις πρώτες ημέρες του Απρίλη θα αντιμετωπιστούν όλες οι σημαντικές εκκρεμότητες, σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι η Βουλή μπορεί να κλείσει στις 6 Απριλίου (θα συνέβαινε άλλωστε λόγω Πάσχα) και οι υποψήφιοι να αρχίσουν «αυτόματα» εκστρατεία προς την κάλπη, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αποκλείεται να στηθεί ακόμα και στις 29 Απριλίου.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα νέο κύκλο διαβούλευσης με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους κ. Βενιζέλο (θα έχει εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ιδιότητα που «προηγείται» αυτής του υπουργού Οικονομικών) και Σαμαρά.

Είναι πασιφανές ότι η συζήτηση θα έχει ως βασικό «μενού» και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και φυσικά της ενδεχόμενης παραίτησης του κ. Βενιζέλου από τα κυβερνητικά του καθήκοντα και την «αναζήτηση» του αντικατάστατη του.

Αν και κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «όχι και τόσο πιθανή» τη λύση να αναλάβει ο κ. Παπαδήμος και τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο το μοντέλο Μόντι (ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι και υπουργός Οικονομικών από την πρώτη στιγμή) δεν απορρίπτεται εκ των προτέρων.

Και αυτό γιατί η Βουλή μέχρι την «αυλαία» προ των εκλογών έχει βαρύ νομοθετικό έργο και φυσικά στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να υπάρχουν «λεπτομέρειες» που αφορούν το νέο οικονομικό πρόγραμμα και απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, χθες, για το πότε θα προκηρυχθούν εκλογές και αν αυτό μπορεί να γίνει πριν από την 25η Μαρτίου, απάντησε υπεκφεύγοντας: «Δεν θέλω να μιλήσω για την ακριβή μέρα, γιατί μπορεί να είναι λίγο πριν ή λίγο μετά - ημερομηνίες αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε...».

«Παρακαταθήκη»

Και μετά τις εκλογές; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσα σε μία μέρα μίλησε -χθες- δύο φορές για την παρακαταθήκη για το μέλλον. Αναφερόταν στο πείραμα της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, το ενδεχόμενο «επανάληψης του πετυχημένου έργου».

Για το ίδιο ζήτημα μίλησε χθες σε ξένους δημοσιογράφους και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελλης. «Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ολοκληρώσει το 90% του έργου της και τώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η επομένη κυβέρνηση είναι αξιόπιστη κι ότι μπορεί να ξεκινήσει το έργο της από την πρώτη μέρα».

Ο κ. Χαρδούβελλης αναδεικνύει στην πραγματικότητα τη δέσμευση της χώρας σχετικά με την αδιατάρακτη λειτουργία της κυβέρνησης, ακόμη και αν μεσολαβήσουν εκλογές, αφού το πλαίσιο των υποχρεώσεων παραμένει ασφυκτικό και οι εταίροι μας εξακολουθούν να είναι ιδιαιτέρως απαιτητικοί για τη συνέχεια.

Φώφη Γιωτάκη

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos