Διαφωνία από Ραγκούση στον νόμο για ταξί

23 Μαρτίου 2012 15:40

Δίχως ομοφωνία, με την ηχηρή διαφωνία του Γ. Ραγκούση, ενέκρινε χθες το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο τον νέο νόμο για τη λειτουργία των ταξί.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου που εγκρίνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Ο κ. Ραγκούσης, αφού πρώτα εξέφρασε τις διαφωνίες του για τις προτάσεις του κ. Βορίδη, γνωστοποίησε έπειτα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει, όπως προβλέπεται, το νέο νομοσχέδιο. Με τις περισσότερες από τις επικριτικές παρατηρήσεις του κ. Ραγκούση συμφώνησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ κάποιες ενστάσεις για τα τουριστικά (εννιαθέσια) ταξί εξέφρασαν οι Π. Γερουλάνος και Ν. Σηφουνάκης. Ο κ. Ραγκούσης θα καταψηφίσει και στη Βουλή το νομοσχέδιο. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ταξί ήταν σε γνώση τόσο του Ευ. Βενιζέλου όσο, βεβαίως, και του Αντ. Σαμαρά. Εμπλοκή σημειώθηκε και στη διάταξη περί απαλλοτριώσεων για τα μεγάλα έργα. Προβλεπόταν η οριοθέτηση των έργων να αποφασίζεται στην Αθήνα και όχι στα κατά τόπους Εφετεία, κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Σ. Ξυνίδη, ο οποίος επέρριψε προσωπικά ευθύνες στους Μ. Βορίδη και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Τον υπουργό Δικαιοσύνης «άδειασε» ο υφυπουργός του, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος -παρότι δεν συνηθίζεται- ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να εκφράσει τη διαφωνία του. Τη λύση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και πρώην δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ρύθμιση των κ. Βορίδη και Παπαϊωάννου είναι αντισυνταγματική και χρήζει επαναδιατύπωσης. Μιλώντας στο Υπουργικό, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε προώθηση των σχεδίων μείωσης των δαπανών κατά 5,5% για το 2013 και 2014 το ταχύτερο δυνατόν.

Ως προς το νομοσχέδιο για τα ταξί, υπάρχουν αρκετές νέες λεπτομέρειες. Κατ' αρχάς δεν προβλέπει την έκδοση νέων αδειών. Ο αριθμός των ταξί που θα κυκλοφορούν σε κάθε περιφέρεια θα αποτελεί συνάρτηση πληθυσμιακών, συγκοινωνιακών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Ο περιφερειάρχης θα μπορεί να μεταβάλλει τον αριθμό των αδειών που χρειάζεται κάθε περιοχή κάθε δύο χρόνια. Για την Αθήνα ο συντελεστής ορίζεται στα 2,5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους και παρέχεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη να τροποποιήσει τον συντελεστή αυτόν από 1,5 έως και 3,5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους. Στην περιφέρεια αναλογεί 1,5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους, με δυνατότητα διακύμανσης από 0,5 έως 2,5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Αθήνα κινούνται 4,25 ταξί ανά 1.000 κατοίκους. Διατηρούνται οι υφιστάμενες έδρες των ταξί, ενώ επεκτείνεται η μονή ταρίφα στο σύνολο του Νομού Αττικής (πλην νήσων). Θεσπίζεται κατηγορία ειδικής μίσθωσης ταξί, χωρίς ταξίμετρο, τα οποία θα είναι οχήματα 5-9 θέσεων, που δεν θα μπορούν να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο, παρά μόνο με ραντεβού και με προσυμφωνημένο μίσθωμα. Νέες άδειες δεν θα εκδοθούν για αυτές τις κατηγορίες, αλλά θα μπορούν να μετατραπούν υφιστάμενες άδειες (κίτρινων ταξί), οι οποίες θα αποσυρθούν από την αγορά, σε ειδικού τύπου (5-9 θέσεων). Αδεια ταξί θα μπορεί να λαμβάνει κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου. Εάν οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προσφερόμενες άδειες, τότε θα πραγματοποιείται ηλεκτρονική κλήρωση. Θεσπίζεται ανώτατο όριο συγκέντρωσης 10% του συνόλου των αδειών για την επαρχία και το 5% για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Καταργείται ο περιορισμός κατοχής έως δύο αδειών ανά φυσικό πρόσωπο κι επιτρέπεται η διατήρηση περισσοτέρων.

Των Βασιλη Nεδου - Αλεξανδρας Kασσιμη

www.kathimerni.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos