Στη Βάρνα ο Τσίπρας για την τετραμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας

03 Οκτωβρίου 2017 10:53

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να μετέχει στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας- που γίνεται σε συνέχεια της τριμερούς (Ελλάδας-Σερβίας –Βουλγαρίας) που είχε λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος: ο Αλέξης Τσίπρας, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Μιχάι Τουντόσε.
Σε ό,τι αφορά στην «ατζέντα», πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν

• οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια
• η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας
• η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής

Σημειωτέον ότι το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Και η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία.

Η στόχευση
Κατά πληροφορίες, η τετραμερής εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματία στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.
Σε επίπεδο Πρωθυπουργών η συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας συμπληρώνεται με την παρουσία της Ρουμανίας, ενώ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν ήδη σχήματα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ).
Το πρόγραμμα της Συνόδου:
• 17:00-18:00 Συνάντηση ηγετών
• 18:15-19:00 Συνέντευξη τύπου
• 19:15-20:30 Δείπνο εργασίας

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos