Ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

13 Μαϊος 2012 20:08

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη φάση των πολιτικών διεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Δε συναινεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχηματισμό κυβέρνησης που επιμένει στη μνημονιακή πολιτική, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Σκληρή κριτική άσκησαν εναντίον του νωρίτερα Σαμαράς, Βενιζέλος λέγοντας ότι οδηγεί τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης σε αδιέξοδο. Διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερεύνησης δυνατότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένο. Θα ακολουθήσουν οι χωριστές συναντήσεις τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τον πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Η συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 13:30 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, μετά την αποτυχία της φάσης των διερευνητικών εντολών. Η διαβούλευση συνεχίζεται, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Tσίπρας: Δε ζητούν συμφωνία, ζητούν συνενοχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος σε μιά κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της σύσκεψης ώστε, όλος ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο κ.Τσίπρας που με τη δήλωσή του απευθύνονταν στο εθνικό ακροατήριο και όχι στο στενά κομματικό, είπε χαρακτηριστικά ότι «στο όνομα της πατριωτικής μας ευθύνης δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας».

Αυτοί που μας κυβέρνησαν εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα διάλυσης της κοινωνίας, όχι μόνο δεν έχουν λάβει το μήνυμα της κάλπης, αλλά παριστάνουν και τους τιμητές, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν το λαό. Ομως ο λαός, που τόσο σκληρά δοκιμάζεται, πλέον δεν εκβιάζεται, είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι έχουν συμφωνήσει σε προγραμματικό πλαίσιο για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Εχουν την αριθμητική πλειοψηφία στη βουλή, ας προχωρήσουν, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε οτι η απαίτηση να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σώνει και καλά είνα παράλογη και πρωτοφανής. Δεν μας ζητάνε κοινοβουλευτική πλειοψηφία την έχουν, είπε ο κ. Τσίπρας. Μας ζητούν να αγνοήσουμε λαϊκή ετυμηγορία, μας ζητούν συναίνεση στο λαθος, δηλαδή στην συνέχιση διάλυσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά, αλλά δεσμεύεται από το λαό και την εντολή που έδωσε στις εκλογές. Εξήγησα, πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της χώρας παραμένει η δυσαρμονία μεταξύ πολιτικής και λαϊκής βούλησης. Οσο επιμένουν στην πολιτική του Μνημονίου δεν θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε το λαό, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες και όχι μόνο τους αριστερούς πολίτες, να καταδικάσουν μιά για πάντα τις δυνάμεις του χθες και να συνειδοποιήσουν ότι μία ελπίδα έχει μείνει ζωντανή: Η ενότητα του λαού απέναντι στους εκβιασμούς για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι δεν θα τον προδώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ο,τι μπορεί, ώστε αυτή η ελπίδα να μείνει ζωντανή.

Σαμαράς: Κατέβαλε κάθε προσπάθεια

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ουσιαστικά κατηγόρησε πως τορπιλίζει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το σχηματισμό κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από το προσωπικό του γραφείο στην οδό Μουρούζη και λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε πως κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση και να σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του λαού, δεν δέχεται να στηρίξει κυβέρνηση και δεν δίνει ούτε την ανοχή του για να ξεκινήσει μια επαναδιαπραγμάτευση για το Μνημόνιο, ειλικρινά δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σαμαράς.

Επικριτικός ο Βενιζέλος κατά του Τσίπρα

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, o οποίος, μιλώντας σε σύσκεψη των υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος, απέδωσε πλήρη ευθύνη γι΄ αυτό στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το αδιέξοδο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο ίδιος διατηρεί κάποια αισιοδοξία, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τονίζοντας, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνάει, είναι απώλεια για τη χώρα.

Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του ΠΑΣΟΚ προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι το Κίνημα είναι έτοιμο και για το ενδεχόμενο των νέων εκλογών, τις οποίες, όπως είπε, επιδιώκει ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια, είπε ότι δεν θα είναι καταστροφή για τη χώρα οι νέες εκλογές, κατηγορώντας τον ότι αντιγράφει την προεκλογική τακτική της ΝΔ.

Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, συμφωνούν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως τόνισε, οι ευθύνες για την πορεία της χώρας πρέπει να κατανεμηθεί αναλογικά προς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η οργή του εκλογικού σώματος που καταγράφηκε με συγκεκριμένο τρόπο στις πρόσφατες εκλογές, μπορεί, στις επόμενες, να καταγραφεί εντελώς διαφορετικά.

Τόνισε επίσης ότι αν κάποιος θέλει να «σύρει» τη χώρα σε εκλογές πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη γι αυτό. Και πρόσθεσε η ακυβερνησία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ενώπιον πολύ σοβαρών προβλημάτων, ακόμα και σε ότι αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι κανένας δεν έριξε στο τραπέζι κάτι πιο ολοκληρωμένο από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο είχε παρουσιάσει προεκλογικά το Κίνημα και υπενθύμισε ότι ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε τουλάχιστον κατά ένα μέρος του.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι, μέσω των επαναληπτικών εκλογών, η χώρα δεν θα κερδίσει τίποτα και ότι «τώρα έφθασε η ώρα της αλήθειας».

Ήταν κατηγορηματικός όταν απέδιδε την ευθύνη της αποτυχίας της σύσκεψης στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές». Και παράλληλα κατηγόρησε τα στελέχη του ότι «απέκτησαν νέου τύπου προκλητική αλαζονεία» η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τις ανάγκες της χώρας.

Και αναρωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που κατά το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις νέες εκλογές, η χώρα θα έχει ένα «ατύχημα».

«Λίγο πριν από τη συνάντηση»

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε, έξη λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Γραφείου του Νίκο Παππά και τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη. «Δεν φοράτε γραβάτα», παρατήρησε δημοσιογράφος. «Θα μου δώσετε την δικιά σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ένα λεπτό αργότερα έφτασε, μόνος του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στις 12 παρά ένα ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον διευθυντή του γραφείου του Κωνσταντίνο Μπούρα.

Στις 12:05 εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων ο Κάρολος Παπούλιας με τα φλας των φωτορεπόρτερ να ανάβουν καταιγιστικά. «Καλημέρα κ. Πρόεδρε», του είπαν οι δημοσιογράφοι. «Δεν το λέτε με τη καρδιά σας», χαμογέλασε ο κ. Παπούλιας και προχώρησε προς την αίθουσα και κάθισε στην κορυφή του τραπεζιού.

Εκ δεξιών του είχαν πάρει θέση ο κ. Σαμαράς και δίπλα του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξ αριστερών του ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πόρτες έκλεισαν και η κρίσιμη σύσκεψη άρχισε.

Εν συνεχεία ο κ. Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Π. Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι ο πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos