Παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

01 Ιουνίου 2012 15:11

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις- εμείς ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να το ακυρώσουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Βοτανικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το «ψευτοδίλημμα μνημόνιο ή δραχμή αποτελεί εξυπηρέτηση της Ε.Ε» προς τις «εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου», καθώς και ότι στις 17 Ιουνίου η επιλογή είναι μνημόνιο ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο «θέτουμε στην κρίση του λαού, όχι προς έγκριση στην Τρόικα», και αποτελεί τη «μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική, εφαρμόσιμη, εναλλακτική πρόταση».

To πρόγραμμα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «εγγυάται την κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο της χώρας από την κρίση, την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότησή της και την πολιτικά ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η στρατηγική της κινδυνολογίας και του φόβου κατέληξε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της. Μόλις προχθές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκάλυψε τα άσφαιρα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το ψευτοδίλημμα «Μνημόνιο ή δραχμή», αποκάλυψε ότι δεν είναι παρά μια απλή πολιτική εξυπηρέτηση παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς φίλους σε ανάγκη που τη ζήτησαν. Προς τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του Μνημονίου. Ένα πολιτικό ρουσφέτι, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.

Είναι, όμως, ταυτόχρονα, απόδειξη της ηθικής και πολιτικής κατάπτωσης του εγχώριου κατεστημένου» .

«Γιατί πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι απολυμένοι και οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι φτωχοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, οι χρεοκοπημένοι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες.

Γιατί το Μνημόνιο απέτυχε να αντιμετωπίσει το θεμελιώδη λόγο επιβολής του: την κρίση δανεισμού της χώρας από τις αγορές».

«Και απέτυχε γιατί κατέστησε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μη βιώσιμο.

Παρέτεινε τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι η έξοδος από την ύφεση αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο. Αντί για το 2013, όπως είναι η πρόβλεψη του δεύτερου Μνημονίου, ήδη μετατέθηκε για το 2014.

Και αυτό υπό ευνοϊκές – δηλαδή, μη ρεαλιστικές – συνθήκες. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι κανείς δεν μιλάει πια για έξοδο της χώρας στις αγορές» .

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, δήλωσε πως:

«-Θα σχηματίσουμε ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο,

-Θα βάλουμε τέλος στις στρατιές των συμβούλων που υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση, επικαλύπτοντας και απονευρώνοντας τα πιο άξια στελέχη της. Σε αυτούς που λειτουργούν ως κομματικό κράτος εν κράτει, και, συνήθως, προσφέρουν λίγα σε σχέση με τις υψηλές αμοιβές τους,

-Θα δώσουμε εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και θα αξιοποιήσουμε τα στελέχη της στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των αποφάσεων, ανεξάρτητα από τη κομματική τους τοποθέτηση.

-Θα βάλουμε με αποφασιστικότητα τέλος στο πολιτικά απαράδεκτο και κοινωνικά προκλητικό φαινόμενο των χρυσοκάνθαρων κομματικών διοικητών και εντεταλμένων στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Τέλος στα golden boys με το δημόσιο δανεικό χρήμα.

Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του.

Θα το αντικαταστήσουμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, που έχουμε επεξεργαστεί.

Αμέσως μετά την ακύρωση του Μνημονίου, η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας θα αναζητήσει ευρωπαϊκή λύση» .

«θα διεκδικήσουμε νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.Το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει, επίσης, να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης)».

Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς:

«I. θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 461,5 ευρώ.

Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια).

Θα άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων,

II. θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ' όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας,

III. θα θέσει σε εφαρμογή τρεις άμεσους στόχους:

1. την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,

2. τη σταθεροποίηση της οικονομίας για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής,

3. την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας, με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας και τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.

Οι τρεις αυτοί άμεσοι στόχοι θα επιτευχθούν με την εφαρμογή του εκπονημένου σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Το σχέδιο προβλέπει τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ' ελάχιστο στο επίπεδο του 43% - έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου – και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.

Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%).

Η προσαρμογή που προτείνουμε θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).

Αυτό προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.

Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται:

- το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων,

- η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,

-η λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,

- η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.

Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:

- η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου. Καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.

- η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων

- η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,

- η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).

Εκτιμάται, ότι αυτό, όπως και προηγούμενο μέτρο, θα έχουν θετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εγχώρια ζήτηση λόγω της υψηλότερης ροπής προς κατανάλωση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων,

- ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης,

- η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων.

Παράλληλα, θα κινητοποιήσουμε πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές.

Στις εσωτερικές πηγές περιλαμβάνονται: η δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση των πόρων από τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, που ακόμα εκκρεμεί, καθώς και η αναστολή αποπληρωμής τόκων για χρονικό διάστημα που θα προκύψει από διαπραγμάτευση.

Στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης περιλαμβάνονται: ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητάς του, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ύφεσης και η ανάπτυξη της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας, ως πιθανή πηγή νέων χρηματοδοτικών πόρων» .

«Δεν ισχυριζόμαστε πως λεφτά υπάρχουν. Δεν θα καταφεύγαμε ποτέ σ' αυτήν τη χυδαιότητα. Ο ελληνικός λαός δεν ζητάει χρήματα ως επαίτης. Ζητάει εργασία για να αποκτήσει τα προς το ζην. Ζητάει να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του. Διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν. Χωρίς τις στυγνές περικοπές του Μνημονίου» .

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos