Προς ναυάγιο οδηγείται το debate

06 Ιουνίου 2012 17:15

Αντί για πεδίο ανάδειξης των προγραμματικών τους θέσεων και παραγωγικής αντιπαράθεσης, το τηλεοπτικό debate μετατράπηκε, εκ νέου, σε πεδίο τακτικισμών

και μικροκομματικής πολεμικής. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν, χθες, το ναυάγιο των συζητήσεων για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των κ. Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, η οποία πλέον συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες πραγματοποίησης. Αναλώθηκαν δε σε ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων με στόχο να χρεωθεί η «απέναντι» πλευρά την ευθύνη για τη ματαίωση της τηλεμαχίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή του debate την 11η Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το πλαίσιο είχε συμφωνηθεί, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ότι τα περί συμφωνίας βρίσκονται μόνον στο μυαλό των στελεχών της Ν.Δ. Τις διαπραγματεύσεις είχαν αναλάβει οι κ. Γ. Μουρούτης, αναπλ. εκπρόσωπος της Ν.Δ., και Ν. Παππάς, διευθυντής του γραφείου του κ. Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι είχαν και χθες συνάντηση ενώ -σύμφωνα με τη λεωφόρο Συγγρού- είχαν συνομιλήσει διά ζώσης άλλη μία φορά και υπήρξε τηλεφωνική τους συνομιλία, εν γνώσει του κ. Τσίπρα. Η τελική συμφωνία αναμένετο, δε, να επικυρωθεί μέσω επαφής μεταξύ των Γ. Μιχελάκη και Π. Σκουρλέτη.

Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε τη θέση του για ένα debate «γαλλικού τύπου» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών (ζητούσε, μάλλον για τυπικούς λόγους, και ένα επιπλέον μεταξύ του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής) με τους Ελλη Στάη και Νίκο Χατζηνικολάου ως συντονιστές της συζήτησης. Η αντίδραση της Συγγρού ήταν άμεση και σφοδρή, με τον κ. Γ. Μιχελάκη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει στόχο να «τινάξει στον αέρα» το debate. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. στηλίτευσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοινώσεις, «την ώρα που είχαν απολύτως συμφωνηθεί οι βασικοί άξονες και το πλαίσιο της τηλεμαχίας και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την έκδοση κοινής ανακοίνωσης εντός της (σ.σ. χθεσινής) ημέρας», τον κατηγόρησε για υπαναχώρηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα (σ.σ. μοναδικός συντονιστής ο Ν. Χατζηνικολάου) και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εφ' όλης της ύλης στον κ. Αλ. Τσίπρα για «το λόμπι της δραχμής, την υπόθαλψη της τρομοκρατίας, την ελληνοποίηση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, την έξοδό μας από το ΝΑΤΟ, τις πορείες της Νεολαίας του στα Σκόπια με στόχο να τους δοθεί το όνομα "Μακεδονία" και της συνηγορίας υπέρ του παρεμπορίου και των κουκουλοφόρων».

«Πρόκειται για θρασύδειλη πολιτική στάση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Ν.Δ.», απάντησε η Κουμουνδούρου, η οποία κάνει λόγο για «προειλημμένη απόφαση της Ν.Δ. να ματαιωθεί το debate» και κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι φοβάται την αντιπαράθεση. Στον πόλεμο ανακοινώσεων ενεπλάκησαν και οι κ. Μουρούτης και Παππάς, με τον πρώτο να σημειώνει ότι «η πρόταση της Ν.Δ. για debate με τους κανόνες που συμφωνήθηκαν (σ.σ. όπως η αντιπαράθεση Παπανδρέου - Καραμανλή το 2009) εξακολουθεί να ισχύει» και τον κ. Παππά να απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε «δημόσια τις θέσεις του για τη διεξαγωγή του debate, η Ν.Δ. έχει κάθε δυνατότητα να εξηγήσει, δημοσίως πλέον και όχι με διαρροές, σε ποια σημεία συμφωνεί και σε ποια διαφωνεί».

www.kathinerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos