Διαδοχικές συσκέψεις Σαμαρά ενόψει τρόικας

01 Ιουλίου 2012 11:59

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή, Χρήστο Σταικούρα, που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο σπίτι του στην Κηφισιά, ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα το αργότερα μέχρι την Τετάρτη.

Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το πλάνο του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα παρουσιασθεί στους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης καθώς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις-εξπρές, θέμα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει και κατά την πρώτη επαφή της νέας κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς μέσα στο καλοκαίρι θέλει να εκπέμψει το μήνυμα - κυρίως προς τους Ευρωπαίους - ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας στην Ελλάδα έχει τερματιστεί.

Ο κ. Σαμαράς, με σύμμαχο τον υπουργό Οικονομικών και σταθερό υπέρμαχο των ιδιωτικοποιήσεων Γ. Στουρνάρα, έχει ήδη καταγράψει τις εταιρείες που θα αποτελέσουν και το «πρώτο κύμα» μέσα στους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση:

•Του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικές και κινεζικές εταιρείες, ενώ και οι Γάλλοι παραμένουν ενεργοί στην «κούρσα».

•Των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Δωδώνη. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πωληθούν οι εταιρείες αυτές ίσως και μέσα στον Ιούλιο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές (και το ευρύ πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών που αποκάλυψε χθες το «Εθνος») να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες και εκτιμά ότι εάν αυτό επιτευχθεί, τότε η συζήτηση με την «τρόικα» για επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου θα είναι πιο εύκολη.

Το μεσημέρι, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ αύριο ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos