Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή για την επικείμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου στη νήσο Κύθνο

28 Νοεμβρίου 2017 12:57

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή αναφορά με θέμα την επικείμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου στη νήσο Κύθνο του Νομού Κυκλάδων.

Ειδικότερα:
Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομίας και Ανάπτυξης κατατέθηκε ως αναφορά το έγγραφο του Δημάρχου Κύθνου, κ. Σταμάτιου Γαρδέρη και του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνου Φιλιππαίου (με α.π. 3166/27-11-2017), σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου στο νησί.
Ειδικότερα, στο έγγραφο τους τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίζουν ότι το Υποθηκοφυλακείο της Κύθνου διαθέτει ένα άριστα συντηρημένο αρχείο, είναι άμισθο και διαθέτει υποθηκοφύλακα. Συνεπώς, δεν προκαλεί καμία οικονομική επιβάρυνση στο κράτος. Αντίθετα επιφέρει μόνο έσοδα που τα αποδίδει στα δημόσια ταμεία. Επιπλέον, επισημαίνουν, ότι το νησί είναι συνεχώς αναπτυσσόμενο, με το 90% να αποτελείται από ιδιόκτητες περιουσίες. Ως εκ τούτου, η επικείμενη κατάργησή του υποθηκοφυλακείου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, καθώς για τις συναλλαγές τους θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλα νησιά και στο Κορωπί, με σημαντικό για αυτούς κόστος!
Η πρόθεση λοιπόν της κυβέρνησης να καταργήσει το υποθηκοφυλακείο της Κύθνου, μαρτυρά ότι αγνοεί επιδεικτικά τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και προκύπτουν από την εδαφική ασυνέχεια της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει περισσότερο τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Αποτελεί ενέργεια απαράδεκτη, που εύλογα έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού. Μετά από τις εξοντωτικές αυξήσεις φόρων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους επέβαλλε (κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών, των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, του ειδικού ασφαλιστικού καθεστώτος στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ στην εστίαση, του φόρου κατανάλωσης στον οίνο, του φόρου εισοδήματος στους αγρότες), που μείωσαν δραματικά τα εισοδήματα τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται σήμερα με τρόπο αδικαιολόγητο να τους αποψιλώσει από ένα ακόμη σημαντικό θεσμό, το Υποθηκοφυλακείο.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, αγνοεί ότι η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου:

• προκαλεί στο νησί και στους κατοίκους περισσότερα προβλήματα από αυτά που ισχυρίζεται ότι θα επιλύσει
• επιδεικνύει πρωτοφανή αναλγησία και τους υποβάλλει σε μια νέα απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς για την διεκπεραίωση βασικών εργασιών θα αναγκάζονται πλέον να ταξιδεύουν με ιδιαίτερα υψηλό γι’ αυτούς κόστος
• επιφέρει νέο οικονομικό πλήγμα στην τσέπη τους, καθώς καταργεί και αποδυναμώνει επαγγέλματα και εκτινάσσει το κόστος διεκπεραίωσης
• θα προκαλέσει σύγχυση και χάος, θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιοκτησιακή νομιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των νέων δομών
Όλα τα προηγούμενα επιβεβαιώνουν την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Με το έγγραφό τους ο Δήμαρχος Κύθνου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από μια τέτοια “πρόχειρη” και αναιτιολόγητη απόφαση και παράλληλα εκφράζουν την έντονη ανησυχία και την αγωνία των κατοίκων και των επαγγελματιών, που βλέπουν την καθημερινότητά τους να χειροτερεύει και την πολιτεία να αδιαφορεί.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να ανασταλεί μια τέτοια άδικη απόφαση, η οποία θα επιφέρει μόνο ταλαιπωρία και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Κύθνου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos