Λίστα - φωτιά με περικοπές 11,9 δισ. ευρώ

31 Αυγούστου 2012 10:56

Μέτρα που αγγίζουν τα όρια αντοχής του πληθυσμού περιλαμβάνει ο κατάλογος των περικοπών, που καταρτίστηκε

για την εξασφάλιση των 11,9 δισ. ευρώ. Το ψαλίδισμα των συντάξεων είναι μεγάλο και οι περικοπές στους μισθούς αφορούν τόσο τον στενό όσο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δέσμευση Σαμαρά: Είναι το τελευταίο πακέτο, δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες

Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι «στην τρικομματική κυβέρνηση έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός την τελευταία ίσως ευκαιρία για να αποφύγουμε το χάος, την επιστροφή στη δραχμή και για να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι»

Την ενότητα κατ' αρχήν στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και στο εσωτερικό της τρικομματικης κυβέρνησης ζητεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προκειμένου να «περάσει» ένα πραγματικά δύσκολο και επώδυνο, όπως ίδιος παραδέχεται, «πακέτο» μέτρων, που αποτελεί, ωστόσο, το διαβατήριο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το «πακέτο» που παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το «Εθνος» περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα συνολικού ύψους 11,9 δισ. ευρώ, με μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, στις αποδοχές των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και σε προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Περιέχει συνολικά 72 επώδυνες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα που πρόκειται να λάβει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θίγουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες, με πρώτη και κύρια εκείνη των συνταξιούχων, η οποία καλείται να «σηκώσει» ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο.

Παράλληλα, γνωρίζει ότι το «πακέτο» αυτό θα προκαλεί πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στους μισθωτούς στο Δημόσιο, στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που είναι οι στρατιωτικοί, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και οι γιατροί του ΙΚΑ. Για όλους αυτούς τους λόγους, χθες πριν ανακοινωθούν επισήμως τα μέτρα, αξιοποίησε το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, προκειμένου να τονίσει ότι:

1. Πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών, διότι, όπως είπε, «δεν αντέχει άλλο η ελληνική οικονομία».

2. Οι περικοπές είναι αναγκαίες, διότι χωρίς αυτές «η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ».

3. Σε δύο χρόνια, εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, η Ελλάδα θα είναι διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, αφού τόνισε ότι «στην τρικομματική κυβέρνηση έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός την τελευταία ίσως ευκαιρία για να αποφύγουμε το χάος, για να αποφύγουμε την επιστροφή στη δραχμή και για να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι», αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν άμεσα, παραδεχόμενος ότι είναι επώδυνα.

«Κλείνουμε», τόνισε, «το πακέτο περικοπής κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισεκατομμύρια, πράγμα που είναι συμβατική μας υποχρέωση. Μερικές -πολλές να πω καλύτερα- απ' αυτές τις περικοπές είναι δύσκολες, επώδυνες, πονάνε. Αλλά είναι και αναπόφευκτες. Γιατί χωρίς αυτές η χώρα θα επέστρεφε ξανά στο σημείο μηδέν της αναξιοπιστίας και ουσιαστικά θα έβγαινε από το ευρώ. Πράγμα που θα ήταν ασύγκριτα πιο οδυνηρό για όλους. Και καταστροφικό για τη χώρα».

Πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών! Αλλο δεν αντέχει η ελληνική οικονομία. Και πρόκειται, για πρώτη φορά, για περικοπές που θα συνοδεύονται από άμεσα μέτρα και προϋποθέσεις ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Ενότητα

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα πάει σχεδόν στο σύνολό της στο εσωτερικό της χώρας. «Το μεγαλύτερο μέρος», εξήγησε, «για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπάρχει επιτέλους ρευστότητα. Χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε. Κι ένα σημαντικό μέρος για να επιστραφούν οι οφειλές του Δημοσίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ανακούφιση στην αγορά, να αρχίσει να κυκλοφορεί χρήμα και να ανακοπούν η ανεργία και τα λουκέτα».

Ακόμη, έκανε λόγο για το «λόμπι της δραχμής», που ποντάρει -όπως είπε -στην αποτυχία και τη χρεοκοπία της χώρας, ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ, αλλά -εμμέσως πλην σαφώς- και από τους κυβερνητικούς του εταίρους, ενότητα.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στα δύσκολα. Γιατί κανείς δεν βοηθά χώρες που τρώνε τις σάρκες τους. Και καμιά τύχη δεν έχουν χώρες που αφήνουν τους «επιτήδειους» να κερδοσκοπούν πάνω στις συμφορές τους».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Μειώσεις 2-10% σε όλες άνω των 1.000€. «Ψαλίδι» σε εφάπαξ και αποδοχές αποστράτων

•ΜΙΣΘΟΙ. Συμπίεση αποδοχών με το νέο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ. Απώλειες 360 εκατ. στα ειδικά μισθολόγια

•ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Κατάργηση εποχικών επιδομάτων ανεργίας. Από κόσκινο αναπηρικά και οικογενειακά. ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι άνω των 64 ετών

•ΠΑΙΔΕΙΑ. Αύξηση ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά

•ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ . Αύξηση κομίστρων

•ΑΓΡΟΤΕΣ. Μείωση επιστροφής του ΦΠΑ

Γιάννης Σαραντάκος - Κώστας Τσαχάκης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos