Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα

02 Οκτωβρίου 2012 17:08

Ενα ακόμα σκληρό μέτρο εξειδικεύτηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και προβλέπει την κατάργηση από το 2013 των οικογενειακών επιδoμάτων, καθώς και του πρόσθετου

αφορολογήτου ορίου για κάθε προστατευόμενο παιδί, με συνολικές απώλειες για τους δικαιούχους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Στη θέση τους θα θεσπιστεί ένα νέο επίδομα που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, νομαρχιών κ.λπ., όπως γίνεται σήμερα.

Βέβαια, τα ποσά που θα λαμβάνουν οι νέοι δικαιούχοι θα φορολογούνται -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα- με το όφελος για τα δημόσια ταμεία να ανέρχεται μαζί με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα 427 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος των κρατικών δαπανών, η εξοικονόμηση από την κατάργηση των επιδομάτων θα φθάσει τα 347 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στη Βουλή ανέρχονται για το 2013 στα 7,8 δισ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα επιτευχθεί επί της ουσίας από τον περιορισμό των δαπανών κατά 7,3 δισ. ευρώ, ενώ από το σκέλος των εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 2,1 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Μάλιστα, στο προσχέδιο αναγράφεται ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού θα ήταν αρνητικό κατά 3,9 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.

Τα 7,8 δισ. ευρώ, αν και δεν αποκλείεται να αλλάξουν έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, θα προέλθουν, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, από:

1. Περικοπές συντάξεων, με προβλεπόμενο όφελος 3,8 δισ. ευρώ.

2. Μείωση μισθών, με στόχο την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ.

3. Μείωση κοινωνικών επιδομάτων κατά 347 εκατ. ευρώ.

4. Αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 483 εκατ. ευρώ, που θα επιτευχθεί μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Ειδικότερα, η αναδιάρθρωση στα νομικά πρόσωπα περιλαμβάνει:

– Την άμεση κατάργηση/συγχώνευση περίπου 196 φορέων, ενώ ήδη εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200 φορέων.

– Τη μείωση των μη μισθολογικών λειτουργικών δαπανών τους με επιβολή συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων.

– Τη μείωση των επιχορηγήσεων προς τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

5. Περικοπές στον τομέα της Υγείας ύψους 803 εκατ. ευρώ.

6. Αλλαγές στις ΔΕΚΟ με προσδοκώμενο όφελος 241 εκατ. ευρώ. Τα νέα μέτρα για τις ΔΕΚΟ στοχεύουν στη μείωση των μισθολογικών και των λειτουργικών δαπανών τους.

7. Περικοπές στην Αμυνα ύψους 304 εκατ. ευρώ.

8. Αναδιάρθρωση στους ΟΤΑ, με δημοσιονομικό όφελος 100 εκατ. ευρώ. Στις παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι με μείωση του αριθμού των συμβασιούχων εργαζομένων.

9. Περικοπές στην Παιδεία με εκτιμώμενο όφελος 132 εκατ. ευρώ.

10. Φορολόγηση των οικογενειακών επιδομάτων ύψους 427 εκατ. ευρώ.

11. Αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 έτη με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 5 εκατ. ευρώ και

12. Μείωση επιστροφών κατά 60 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως θα πληρωθούν 3,5 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 3,5 δισ. ευρώ το 2013. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε χθες ότι η αποπληρωμή των χρεών που έχουν φθάσει πλέον τα 7 δισ. ευρώ θα γίνει μόλις εισρεύσουν οι επόμενες δύο δόσεις που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν φέτος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos