Εκτακτη τηλεδιάσκεψη αύριο για την Ελλάδα - Ποιες λύσεις εξετάζονται

23 Νοεμβρίου 2012 17:45

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με σκοπό να αμβλυνθούν οι διαφορές των εμπλεκομένων μερών ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας, θα διεξαχθεί στις 5.30 του Σαββάτου, γνωστοποίησαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ζήτημα της της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα.

Για την επαναφορά του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο, τέσσερις λύσεις εξετάζονται:

1. Μειώσεις επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια

2. Επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 10 δισ. Στο σημείο αυτό νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδέα αυτή, δηλαδή η επαναγορά ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές σε έκπτωση, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης στις τιμές των ομολόγων: «Εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, τότε δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

3. Επιστροφή στην Ελλάδα του 75% των κερδών κερδών που αναμένουν να λάβουν από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

4. Πάγωμα της πληρωμής τόκων στο EFSF.

Προς επίρρωση των όσων ήδη από χθες έχουν γίνει γνωστά για τις διαπραγμάτευσεις των δύο πλευρών, σημερινό τηλεγράφημα του Reuters, υποστηρίζει, επικαλούμενο Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συμφωνήσει να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος εάν αυτό υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, υπαναχωρώντας από τον προηγούμενο στόχο του για χρέος 120% το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ένα κενό 10 δισεκατομμυρίων για να κερδίσει την έγκριση του Ταμείου ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«To eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει στα μέτρα που θα μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 130% του ΑΕΠ το 2020. Επομένως απομένει ένα κενό 5 έως 6 μονάδων του ΑΕΠ να καλυφθεί, περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos