Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

21 Δεκεμβρίου 2012 18:19

Συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Η Ελλάδα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ελλάδα «έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας», ενώ «οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο κι έχει επιτευχθεί πρόοδος».

Ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ωστόσο ότι «παραμένει η μεγάλη πρόκληση-και για τον ελληνικό λαό» ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάκαμψης, υποστηρίζει πως «όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη διαδικασία εξυγίανσης, όπως αυτή στην Ελλάδα, τότε αυτό συνδέεται με έντονες εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές διενέξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κάλεσε σήμερα την διεύθυνση της Deutsche Bank να δώσει το ταχύτερο εξηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν σε εισαγγελικές έρευνες και μια σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων για το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

«Φυσικά αυτές δεν είναι καλές ειδήσεις (. . .) μου προκαλούν προβληματισμό», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Οι εισαγγελείς έκαναν δύο έρευνες στα γραφεία της Ντόιτσε Μπανκ μέσα σε εβδομάδα, με την δεύτερη να ολοκληρώνεται χθες, για να κατασχέσουν στοιχεία σχετικά με ψευδείς καταθέσεις στελεχών της για την υπόθεση της αποζημίωσης των κληρονόμων ενός μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Σόιμπλε σημείωσε πως «έχω πίστη κι εμπιστοσύνη σε εκείνους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για αυτά τα πράγματα, ότι θα τα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και θα δώσουν μια εξήγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Η ευρωζώνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος κυρίως την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

"Έχουμε καταφέρει να σημειώσουμε προόδους σε μια δύσκολη περίοδο. Και αυτό σε όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε κυρίως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες «έχουν όλο και περισσότερη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού», και την Ελλάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε εξάλλου υπέρ της διαδοχής του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών μιας μικρής χώρας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην σύγκλιση διαφορετικών απόψεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπό αυτήν την έννοια «ο Ολλανδός συνάδελφός του αρμόζει απολύτως» στη θέση αυτή.

Εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ «χαίρει της εκτίμησης όλων και είναι πολύ ικανός», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι προτιμά ένας υπουργός Οικονομικών να διαδεχθεί τον Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos