Επιχείρηση εξόδου από την κρίση

10 Ιανουαρίου 2013 10:54

Επιχείρηση εξόδου από την κρίση με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, τους τέσσερις μεγάλους

αυτοκινητοδρόμους, 32 έργα ΣΔΙΤ και 48 δημόσια έργα, αλλά και 10 νομοσχέδια ξεκινά μέσα στο 2013 η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στη χθεσινή παρουσίαση του προγραμματισμού των δράσεων που ξεκινά μέσα στο 2013 η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στη χθεσινή παρουσίαση του προγραμματισμού των δράσεων που ξεκινά μέσα στο 2013 η κυβέρνηση

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη χθες στην παρουσίαση του προγραμματισμού των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε την «ανάγκη να καταπολεμήσουμε την πρωτόγνωρη ύφεση και την πολύ μεγάλη ανεργία. Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα στοχοχρονοδιαγράμματα. Θα προσελκύσουμε επενδύσεις με συγκεκριμένα ουσιαστικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις δράσεις των τομέων του υπουργείου του τονίζοντας όπως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα ότι οι επενδύσεις προαπαιτούν τη ρευστότητα που θα προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός έθεσε μεταξύ άλλων για φέτος ως στόχους την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ύψους 3,980 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έργων.

Αλλα 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πάνε για τη δανειοδότηση μέσω τραπεζών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ μέσα στο 2013 έχουν προγραμματιστεί πληρωμές ύψους 620 εκατ. ευρώ από τον επενδυτικό νόμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα προκηρύσσεται το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας. Σύντομα προκηρύσσεται και η δράση «ICT4growth», ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ψηφιακών δράσεων των επιχειρήσεων.

Μέσα στον μήνα επίσης ξεκινά το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ για χαμηλότοκα δάνεια ύψους 680 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ενώ απλοποιείται και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» για να διοχετευτεί ρευστότητα 450 εκατ. ευρώ.

Από τον προγραμματισμό του υπουργείου ξεχωρίζει και η ανακοίνωση για την έναρξη του σχεδιασμού κατασκευής λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά. Στόχος είναι η Αττική να έχει ένα λιμάνι homeporting (οι τουρίστες της κρουαζιέρας να μένουν στην Αττική). Εξάλλου, ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε και στην υλοποίηση 11 έργων που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων με την πρακτική του φαστ τρακ.

Ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 6,6 δισ. ευρώ και δημιουργούν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Ο Κ. Χατζηδάκης «βλέπει» μπουλντόζες τον Απρίλιο

Ξεκινούν οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι

Μπουλντόζες στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους τον Απρίλιο «βλέπει» ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης. Οπως δήλωσε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία με τις τράπεζες προκειμένου τελικά να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και από τον Απρίλιο να μπουν οι μπουλντόζες».

Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε πως η συμφωνία-πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορά την περικοπή, σε πρώτη φάση, τμημάτων των οδικών αξόνων καθιστά τα έργα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές και βοηθά στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που τα δανειοδοτούν. Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης εκτίμησε πως σε έναν μήνα περίπου θα υπάρχει σαφής εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Η έκβαση των έργων των αυτοκινητοδρόμων θα επηρεάσει και το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης. Ο σχετικός διαγωνισμός θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και θα ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση της οριστικής λύσης στους αυτοκινητοδρόμους και μετά τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοοικονομική στήριξη του έργου. Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα).

Μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο εξάλλου θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας προς Περιστέρι, Ελληνικό και Χαϊδάρι, ενώ τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση για την επέκταση του τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά. Επίσης, εντός του Μαρτίου 2013 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της επέκτασης προς Καλαμαριά του μετρό Θεσσαλονίκης.

Μανίνα Νικολοπούλου

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos