Σύνοδος του Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO) στο Δουβλίνο

12 Φεβρουαρίου 2013 00:39

Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης παρέστη στην άτυπη Σύνοδος

του Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO), που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο την Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Φεβρουαρίου 2013.

Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της συνάντησης, ήταν η ανάπτυξη των δεξιοτήτων με στόχο την ανεύρεση και διατήρηση της εργασίας, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και, κυρίως, η πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις «εγγυήσεις για τους νέους».

Ο κ. Βρούτσης, επικαλούμενος στοιχεία πρόσφατων μελετών ευρωπαϊκού οργανισμού, τόνισε πως το κόστος παραμονής των νέων εκτός αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από το κόστος υλοποίησης προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας των νέων και δράσεων για την ένταξή τους στην ενεργό αγορά εργασίας.

Η «αδράνεια» των νέων συνεπάγεται ένα υψηλότατο κόστος για την οικονομία, το οποίο ανέρχεται στο 1,21% του ΑΕΠ για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 3,28% του ΑΕΠ (περίπου 7 δις. ευρώ) για την Ελλάδα και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πορεία μας για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Συνεπώς, οι πόροι που δίνονται και θα δοθούν για την απασχόληση των νέων, αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε καταρχήν τις πρόσφατες δράσεις και παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση των νέων, οι οποίες θα ωφελήσουν άμεσα 63.000 νέους.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Βρούτσης συναντήθηκε με την γερμανίδα ομόλογό του υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Dr. Ursula von der Leyen, θέτοντας το ζήτημα της λήψης εξειδικευμένων μέτρων για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανεργίας των νέων, καθώς και της αναγκαιότητα έγκρισης των προτεινόμενων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου και επιτεύχθηκε η ευνοϊκή για την Ελλάδα έγκριση του προϋπολογισμού μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκρίθηκε πρόσθετο κονδύλι 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ως πακέτο παροχής εγγυήσεων για τους νέους.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, με ποσοστό που αγγίζει το 57%, εμφανίζουν υπερδιπλάσιους δείκτες ανεργίας συγκριτικά με τον μέσο όρο της Κοινότητας, θα λάβουν και το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του εν λόγω πακέτου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos