Υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ

13 Φεβρουαρίου 2013 14:23

Υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού, η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Εκτιμάται ότι θα αποφέρει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως είπε, πρέπει να περιμένουμε πρώτα να εγκριθεί η κατασκευή του το καλοκαίρι, καθώς έχει ανταγωνιστή τον αγωγό Nabucco West που θα μεταφέρει αέριο στην κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η επιλογή έχει γεωπολιτική σημασία, καθώς εφόσον εγκριθεί ο TAP ανοίγει το νότιο ενεργειακό ευρωπαϊκό διάδρομο μεταφέροντας μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι αν ενταχθεί η χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη, θα αποκτήσει λόγο στο ενεργειακό γίγνεσθαι δίνοντας δυνατότητα να παράγει και το δικό της αέριο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αναμένεται να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos