Συμπλήρωση αρχείων συνταξιούχων με Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ. και εφαρμογή νόμων

20 Φεβρουαρίου 2013 21:36

Σε συνέχεια του από 09-01-2013 και με αριθ. Πρωτ. Οικ./412/10/Φ80355 εγγράφου της Διεύθυνσης Μηχανογραφικών Εφαρμογών με το οποίο ορίστηκαν προθεσμίες

μέχρι την 10-02-2013 να έχει συμπληρωθεί το 40% τουλάχιστο των Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. που ελλείπουν ή είναι άκυροι και μέχρι την 28-02-2013 να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία σας επισημαίνω ότι:

i. Όπως προκύπτει από τον πίνακα προόδου των εργασιών, η μείωση των αποκλίσεων είναι σημαντική όσον αφορά τον Α.Μ.Κ.Α. ενώ αντίθετα είναι σχεδόν μηδενική όσον αφορά τον ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν περιοριστεί το Φεβρουάριο του 2013 στο 7% από 9% το Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται για μείωση 19% στο πλήθος των κενών ή λάθος Α.Μ.Κ.Α. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40%. Η διαφορά στο στόχο μπορεί να καλυφθεί άμεσα με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μηχανογραφικών διασταυρώσεων (αφορά ένα επιπλέον 22%), τα οποία έχουν αποσταλεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στις υπηρεσίες των ταμείων.

Δυστυχώς στο πεδίο των Α.Φ.Μ. διαπιστώνεται μηδενική πρόοδος για την πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος Α.Φ.Μ. εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων. Υπάρχουν όμως και ταμεία π.χ. ο ΟΑΕΕ που τα κατάφεραν, φτάνοντας την απόκλιση τόσο στον Α.Μ.Κ.Α. όσο και στον Α.Φ.Μ. στο 0%.

Σας καθιστώ σαφές ότι δε χωρούν ούτε αναβολές, ούτε ολιγωρίες. Άλλωστε δεν πρόκειται για μια απλή δέσμευση των διοικήσεων των ταμείων ούτε για την απλή επίτευξη ενός στόχου. Πρόκειται για έναν εθνικό στόχο που η υλοποίησή του θα δημιουργήσει στη χώρα μας, για πρώτη φορά, ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη. Γι' αυτό επιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. να μηδενιστεί!

ii. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο, παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί, για την αναζήτηση των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, να υπάρχουν υπάλληλοι σε κάποια ταμεία που χορήγησαν νέες συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν –όπως θα έπρεπε- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του συνταξιούχου. Αυτό φαίνεται από τους επισυναπτόμενους πίνακες όπου αποτυπώνονται οι αποκλίσεις σε Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ.. Ως εκ τούτου οι Διοικητές των φορέων καλούνται άμεσα να ερευνήσουν τα συγκεκριμένα περιστατικά και να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται οι Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου.

iii. Όλες οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών το επόμενο διάστημα να κινηθούν με έντονους ρυθμούς και με καταληκτική ημερομηνία την 10-03-2013 ώστε όλες οι αποκλίσεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστούν. Το θέμα αυτό συνιστά ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το «σύστημα Αριάδνη» που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και το οποίο δίνει οριστικό τέλος στην παραβατικότητα δημιουργώντας ένα αρραγές και ασφαλές σύστημα ασφάλισης. Οι επισυναπτόμενοι πίνακες αντικατοπτρίζουν και αποτυπώνουν την μέχρι σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας συμπλήρωσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Είναι χρέος όλων των ασφαλιστικών οργανισμών να συνδράμουν στο τεράστιο εγχείρημα της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι πραγματικά άδικο για όλους μας να καθυστερούν τέτοιες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η συνολική και ουσιαστική προσπάθεια που έχει καταβληθεί τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για τον εξορθολογισμό του συστήματος, την πλήρωση της αρχής της χρηστής διοίκησης και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Όπως γνωρίζετε, από 21-12-2012 η χώρα μας διαθέτει για πρώτη φορά ψηφιακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων αναφορικά με το σύνολο των συντάξεων και των συνταξιούχων. Ωστόσο, από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών Συντάξεων προέκυψε ότι μέχρι σήμερα, για τμήμα συνταξιούχων, δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι διατάξεις των άρθρων 38 του Ν. 3863/2010, 11 του Ν. 3865/2010, 44 του Ν. 3986/2011 και 6 του Ν. 4051/2012. Με τον τρόπο αυτόν, ενώ η πλειοψηφία των συνταξιούχων υπέστη τις προβλεπόμενες από τους παραπάνω νόμους μειώσεις και προσαρμογές, για ένα τμήμα αυτών δεν εφαρμόστηκαν αυτές όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να διατηρούνται εστίες αδικίας και ανισορροπίας στο σύστημα.

Πλέον με την ενιαία βάση πληρωμών συντάξεων και συνταξιούχων είναι δυνατός ο έλεγχος όλων αυτών των παθογενειών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού απαιτείται η αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μέχρι και την 10-04-2013, να περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Ενόψει των παραπάνω η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. υποχρεούται να κοινοποιήσει στο δικτυακό της τόπο μέχρι την Παρασκευή 22-02-2013 τη γραμμογράφηση του νέου αρχείου προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις και να οριστικοποιηθεί το αρχείο μέχρι την Πέμπτη 28-02-2013. Παράλληλα οι Διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματά τους για να υποδεχθούν το νέο αρχείο στις 20-04-2013.

Η δημιουργία της ενιαίας βάσης αποτέλεσε έναν άθλο που επετεύχθη χάριν στις προσπάθειες του προσωπικού της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και των ταμείων σας. Από τους επισυναπτόμενους πίνακες προκύπτει ο κατακερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος με την ύπαρξη ενενήντα ενός ηλεκτρονικών αρχείων ασφάλισης (μητρώων), που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας ενός συστήματος με ενιαίους κανόνες και κεντρικό μηχανισμό. Σήμερα απαιτείται μια τελευταία κινητοποίηση προκειμένου το σύστημά μας να είναι πλήρως αξιόπιστο και σύγχρονο. Προς την κατεύθυνση αυτή οι Διοικητές των ταμείων καλούνται να επιτελέσουν θεσμικά το χρέος τους. Τέλος υπενθυμίζεται ότι στο Ν. 4093/2012 υπάρχουν διατάξεις σχετικά με το εγχείρημα αυτό καθώς και για τις συνέπειες της μειωμένης αποτελεσματικότητας των φορέων ως προς την ολοκλήρωσή του.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos