Με αλλαγές στη Βουλή το σχέδιο «Αθηνά»

06 Μαρτίου 2013 16:55

Λιγότερα Τμήματα, εισακτέοι, αλλά και μετακινήσεις

Με σημαντικές ανακατατάξεις στον αρχικό σχεδιασμό παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας στα κόμματα και τα ΑΕΙ το αναθεωρημένο σχέδιο «Αθηνά» για τον εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υστερα από τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και καθηγητών που «έχαναν» κάποιο Τμήμα και υποστήριζαν ότι ορισμένες εκ των προτάσεων δεν υπηρετούσαν ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά μόνο μικροπολιτικά, χθες η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε σε βελτιώσεις. Συνολικά, το μηχανογραφικό δελτίο για τους φετινούς υποψηφίους θα περιλαμβάνει 384 Τμήματα -97 λιγότερα από πέρυσι- με 46.675 θέσεις για τους υποψηφίους της γενικής σειράς (1.810 λιγότερες).

Μάλιστα, καινούργιο στοιχείο είναι ότι 28 Τμήματα δεν θα απορροφηθούν από κάποιο άλλο, μετακομίζοντας σε νέα έδρα, αλλά από το 2013-2014 έως και το 2017-2018 δεν θα δέχονται εισακτέους. Και αυτό για να δοθεί χρόνος στους υπάρχοντες φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Από το έτος 2018-19 τα 28 Τμήματα θα κλείσουν. Ετσι, θα μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν (ήταν 31.528 αρχικά). Από την άλλη, με τη νέα - «τελική» όπως τη χαρακτήρισε το υπουργείο- μορφή της «Αθηνάς», Τμήματα που στον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να καταργηθούν επανέρχονται στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ενώ άλλα -μάλλον στη θέση των προηγούμενων- σβήνουν από τον χάρτη. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί προς συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα, το νέο σχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:

• Το νέο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αποτελείται από 384 Τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ (250 και 134 αντίστοιχα). Αυτά θα απαρτίζουν το νέο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο πέρυσι είχε 481 Τμήματα. Η αρχική πρόταση της «Αθηνάς» είχε 386 Τμήματα (249 και 137 αντίστοιχα).

• Από την τελική πρόταση κερδισμένο εμφανίζεται το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό «έχανε» 8 Τμήματα. Πλέον δεν χάνει κανένα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Πάτρα. Στον αντίποδα, χαμένη θα μπορούσε να θεωρηθεί η Λάρισα καθώς (με τον νέο σχεδιασμό) τέσσερα Τμήματα του ΤΕΙ της συγχωνεύονται.

• Το υπ. Παιδείας αναφέρει ότι ο αριθμός των εισακτέων για το 2013-14 θα μειωθεί κατά 4%. Και αυτό διότι τα Τμήματα που θα συγχωνευθούν θα μετατραπούν σε κατευθύνσεις του νέου Τμήματος και, άρα, θα δεχθούν εισακτέους.

Αντιδράσεων συνέχεια

Πάντως, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο. Για σήμερα φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο προς τη Βουλή (από τα Προπύλαια στη 1 μ.μ.), ενώ χθες ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών πραγματοποίησε στα Προπύλαια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση συγχώνευσης των πέντε Φιλολογιών σε ένα Τμήμα Ξένων Γλωσσών και για την πρόταση κατάργησης του Προγράμματος Ψυχολογίας, που λειτουργεί στη Φιλοσοφική Σχολή. Τέλος, χθες η νεολαία του ΚΚΕ ζήτησε να αξιοποιηθούν τα ακίνητα των ΑΕΙ για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos