Ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες

14 Μαρτίου 2013 16:48

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συνεδρίαση του ΕΛΚ.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρισκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής.

Mε την τριμερή συνάντηση κορυφής, εργαζομένων, εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ άρχισαν ουσιαστικά οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες της Συνόδου της ΕΕ αρχίζουν στις 18.00 ώρα Ελλάδας, με την καθιερωμένη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

O πρωθυπουργός συμμετέχει αυτή την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που ξεκίνησε στις 14.00.

βαν Ρομπέι: Βασική πρόκληση η αποκατάσταση των προοπτικών ανάπτυξης

Κατά την κοινωνική Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι υπογράμμισε ότι βασική πρόκληση είναι η αποκατάσταση των προοπτικών ανάπτυξης σε σταθερή βάση, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ο Χ. Ρομπέι επέμεινε ότι η διασφάλιση υγιών δημοσίων οικονομικών, με αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι ουσιαστικά μονόδρομος για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Μπαρόζο: Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας και ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις, που θα επαναφέρουν την Ευρώπη σε σωστή τροχιά. Υποστήριξε πως σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, με βιώσιμη ανάπτυξη. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο.

Δασκαλόπουλος: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν νέο διχασμό

Νωρίτερα, στην παρέμβασή του στην κοινωνική Σύνοδο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έναν νέο διχασμό ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, τους δανειστές και τους χρεωμένους.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι οι πολιτικές μονομερούς και παρατεταμένης λιτότητας δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του Νότου και δεν θα σώσουν το ευρωπαϊκό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Αντίθετα, καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, κινδυνεύουν να οδηγήσουν στην απώλεια μίας ολόκληρης γενιάς και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικιστικό λαϊκισμό.

«Το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής προστασίας αντλεί την ισχύ του και αποδοχή του από την ύπαρξη μίας στέρεας και αναπτυσσόμενης οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν ο Βορράς δεν βοηθήσει τον Νότο να χτίσει ξανά μία ανταγωνιστική παραγωγική βάση».

Καταλήγοντας, ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική Προεδρία στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα θέσει ως προτεραιότητά της τη διαμόρφωση πολιτικών υπέρβασης του σημερινού διχασμού Βορρά- Νότου ενισχύοντας όλες τις θεσμικές και οικονομικές αλλαγές που προωθούν την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση και αποτελούν τη λύδια λίθο για να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση εμπιστοσύνης στα μάτια των αγορών και την κρίση αποδοχής της στα μάτια των λαών της.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos