×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σαμαράς: Δεν υπάρχει θέμα Μανιτάκη

07 Απριλίου 2013 13:49

Σε θρυαλλίδα εκρηκτικών καταστάσεων απειλεί να μετατραπεί το πρόγραμμα κινητικότητας των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα της κινητικότητας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πώς για τον ίδιο «δεν υπάρχει θέμα Μανιτάκη».

Σε θρυαλλίδα εκρηκτικών καταστάσεων, όχι περιοριστικά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και στη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος απειλεί να μετατραπεί το πρόγραμμα κινητικότητας των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Το ζήτημα παρέμενε ανοικτό, με την τρόικα να απορρίπτει το επικαιροποιημένο σχέδιο που απέστειλε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης και να εγείρει απαιτήσεις για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, ενδεχομένως και καθ' υπέρβαση του μνημονίου, κάποιες εκ των οποίων άμεσα.

Το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει, μαζί με τη συγχώνευση μεταξύ Εθνικής και Eurobank, στην προγραμματισμένη για την Κυριακή στις 11:00 συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μία πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος φέρεται να απέρριψε την αρχική σκληρή απαίτηση της τρόικας για μεγάλο αριθμό απολύσεων αρχής γενομένης με 2.000 άτομα τον Ιούνιο, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δύο ακραίων θέσεων: αφενός της τρόικας που ζητά δεσμεύσεις για μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων, αφετέρου δε της άρνησης του κ. Μανιτάκη, υποστηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ, να αποδεχθεί τις επιταγές των πιστωτών. Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της τρόικας, η οποία πάντως αποδέχεται την άμεση και σε ποσοστό 1/1 αντικατάσταση προσωπικού σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, είναι δεδομένο ότι θα εξωθήσει στα όρια τη ΔΗΜΑΡ του κ. Φ. Κουβέλη, που ήδη τις προηγούμενες ημέρες αποδέχθηκε έναν επώδυνο συμβιβασμό στο ζήτημα του ΕΕΤΗΔΕ της ΔΕΗ.

Προς αποτροπή δυσμενέστερων καταστάσεων, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα της κινητικότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας – σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Κουβέλη – διαβεβαίωσε πώς για τον ίδιο «δεν υπάρχει θέμα Μανιτάκη». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλα κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα όχι αποκλειστικά από το οικονομικό επιτελείο δεν απέκλειαν μεν ότι θα αναζητηθεί συμβιβαστική λύση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ωστόσο αναγνώριζαν ότι η απόσταση μεταξύ τρόικας και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει μεγάλη καθώς εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας από την πλευρά των πιστωτών και υπάρχει εκατέρωθεν καχυποψία.

Ήδη από την Παρασκευή, ο κ. Μανιτάκης δεν έκρυβε την οργή του, αποδίδοντας ουσιαστικά το μπαράζ των εις βάρος του δημοσιευμάτων στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να αποκρύψει τις αποκλίσεις στα έσοδα και το πιθανό ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει, τους προσεχείς μήνες, νέα σκληρά μέτρα. «Αν το πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει καμία αντίρρηση να παραδώσει το υπουργείο στον κ. Γ. Στουρνάρα για να υπογράφει εκείνος ό,τι ζητάει η τρόικα» ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο ανώτατου στελέχους του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης επεδίωξε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και εκτός από τις επικοινωνίες που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας συναντήθηκε και με τον κ. Μανιτάκη. Η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί την παραμονή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει και αστοχίες στους χειρισμούς του. Ωστόσο, είναι σαφές πώς η τελική παραμονή του κ. Μανιτάκη αλλά και το εύρος των κλυδωνισμών για την κυβέρνηση θα κριθεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τις προσεχείς ημέρες. Ήδη, πάντως, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν προς την «Κ» ότι είναι άγνωστο πότε θα επιτευχθεί συμβιβασμός με την τρόικα για την κινητικότητα, προαπαιτούμενο των 2,8 δισ ευρώ, ενώ ήδη η συζήτηση για τα υπόλοιπα 6 δισ των δόσεων παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, η κινητικότητα δεν είναι το μόνον φλέγον ζήτημα που απασχολεί τον Πρωθυπουργό, καθώς οι ισχυρές ενστάσεις των πιστωτών για το εγχείρημα της συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank προκαλούν προβληματισμό. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην ομαλή προώθηση της συμφωνίας καθώς θεωρεί ότι, υπό το φως των εξελίξεων στην Κύπρο, ενδεχόμενο ναυάγιο της συγχώνευσης θα έριχνε βαριά σκιά στην ελληνική οικονομία.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos