×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συνάντηση Σταϊκούρα με τρόικα στις 19.30 - παρών και ο Μανιτάκης

11 Απριλίου 2013 20:41

Παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων. Στο Δουβλίνο μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών, όπου θα συνεδριάσουν τα άτυπα Eurogroup και Ecofin.

Του Σωτήρη Νίκα

Για τις 19.30 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την τρόικα.

Με το δημοσιονομικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 να έχει κλείσει χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, αλλά το θέμα των απολύσεων να παραμένει ανοικτό, αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, για το Δουβλίνο όπου θα συνεδριάσουν τα άτυπα Eurogroup και Ecofin.

Πριν την αναχώρησή του, πάντως, ο υπουργός είχε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία ξεκίνησε το πρωί.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μετέχει στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα σημεία, ο υπουργός πηγαίνει στο Eurogroup με πολλά κλειστά ζητήματα, αλλά ανακοινώσεις θα γίνουν για το σύνολο του «πακέτου», αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις».

Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν συνολικά περίπου 12 ώρες χθες, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στις 3 τα ξημερώματα πως σημειώθηκε πρόοδος. Μάλιστα, ανέφερε ότι «έκλεισαν πολλά θέματα», αλλά ανακοινώσεις θα γίνουν όταν κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι στο Eurogroup ο υπουργός θα παρουσιάσει συμφωνία με την τρόικα επί της κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» τόσο του 2013, όσο και του 2014. Ενα «κενό» που όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ήταν στα 4 δις ευρώ και καλύφθηκε χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα μείωσης μισθών - συντάξεων ή αύξησης φορολογίας ούτε για φέτος, ούτε για το 2014.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημείωσε επίσης ότι πρόοδος θα υπάρξει και τις επόμενες μέρες στις συζητήσεις με την τρόικα και εκτίμησε ότι πιθανόν η συμφωνία να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Πάντως το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου παραμένει ανοικτό και όπως όλα δείχνουν θα είναι το τελευταίο στο οποίο θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Κάτι για το οποίο αναμένεται να ασκηθεί κριτική στον κ. Στουρνάρα από τους ομολόγους του στο Eurogroup, δεδομένου ότι ήταν το προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη δράση.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos