×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Π. Ρήγας: «Σύντομα θα καταθέσουμε το πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ»

16 Απριλίου 2013 14:34

Την άμεση ανάγκη επικαιροποίησης των όρων της πολιτικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης επισημαίνει ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής νομού Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, στην συνέντευξη του στο περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή».

Ο βουλευτής εξηγεί ότι το ΠΑΣΟΚ και στο πρόσφατο συνέδριο του επιβεβαίωσε την απόφαση του, ως δύναμη εθνικής ευθύνης να στηρίξει ενεργά, ουσιαστικά, απροκατάληπτα και με ειλικρίνεια τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Τονίζει όμως ότι «ιδεολογικά δεν ταυτιζόμαστε με την Νέα Δημοκρατία και πολιτικά έχουμε σημαντικές διαφωνίες όμως αυτό που προέχει είναι η επιτυχία της εθνικής προσπάθειας» Επισημαίνει ότι κριτήριο για την συμμετοχή των Βενιζέλου και Κουβέλη στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της συλλογικής εθνικής προσπάθειας, ενώ για την προανακριτική επιτροπή που διερευνά την "Λίστα Λαγκάρντ" διαβεβαιώνει ότι «τα μέλη της επιτροπής είναι αποφασισμένα σε πείσμα όσων αμφισβητούν την προσπάθεια να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό και να καταθέσουν πόρισμα στην ολομέλεια της βουλής».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή στο μηνιαίο περιοδικό για την Βουλή των Ελλήνων και την Ευρωβουλή.

- Η λέξη ανάπτυξη έχει γίνει μόνιμη «επωδός» της κυβέρνησης. Εκτιμάτε ότι γίνονται οι σωστές κινήσεις προκειμένου να μπει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης; Ποια η άποψη του ΠΑΣΟΚ γι' αυτό;

- Είναι γεγονός, ότι η «ανάπτυξη» είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη στη δημόσια συζήτηση. Από ορισμένους «επιστρατεύεται» ως πολιτικό αντίβαρο στην λιτότητα και ως εναλλακτική πρόταση στην δημοσιονομική προσαρμογή. Κάποιοι άλλοι την ταυτίζουν με την έννοια της οικονομικής μεγέθυνσης, με την απεριόριστη ρευστότητα και με την ελεύθερη και χωρίς όρους δράση των δυνάμεων της αγοράς. Τέλος, για κάποιους τρίτους είναι μια εντελώς αφηρημένη έννοια την οποία ουδόλως έχουν προσδιορίσει και στην οποία ουδόλως πιστεύουν, την επικαλούνται και ταυτόχρονα την αρνούνται, την επιζητούν αλλά ταυτόχρονα την υπονομεύουν.

Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από την συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, έχει εγκαίρως μιλήσει για ένα νέο εθνικό αφήγημα που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, τον οδικό χάρτη εξόδου της από την κρίση και την αναπτυξιακή της πορεία στο μέλλον.

Προτείνει ένα νέο αναπτυξιακό – παραγωγικό πρότυπο βιώσιμο και ανταγωνιστικό, με έμφαση στην αξιοποίηση των εθνικών και περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων στην καινοτομία, στην ποιότητα, στην εξωστρέφεια και στην δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.

Προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτού του Εθνικού Σχεδίου είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Δομικές αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις είναι αναντικατάστατα προαπαιτούμενα όπως:

α) Η αλλαγή της δομής της λειτουργίας και του ρόλου του κράτους προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας, της ευελιξίας, της διαφάνειας, της θέσπισης και τήρησης όρων και κανόνων για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας και την δημοσιονομική εξυγίανση.

β) Η θέσπιση και η θέση σε εφαρμογή ενός σύγχρονου, σταθερού, απλού αναπτυξιακού και δίκαιου ως προς την κατανομή βαρών φορολογικού συστήματος και αποτελεσματικών φοροελεγκτικών μηχανισμών.

γ) Η επαναλειτουργία - μετά την ανακεφαλαιοποίηση – του τραπεζικού συστήματος με νέους κανόνες εποπτείας ώστε να στηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα, να διασφαλίζουν στοχευμένα την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να διευκολύνουν τους αντικειμενικά αδύναμους δανειολήπτες στην αποπληρωμή των δανείων τους.

δ) Η μεθοδική με χρονοδιάγραμμα σχέδιο και σταθερά βήματα αξιοποίηση του ενεργειακού και ορυκτού πλούτου της χώρας, η άμεση και με όρους διαφάνεια αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και η επανέναρξη των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων που έχουν επί μακρόν διακοπεί.

ε) Η στοχευμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων (ευρωπαϊκών και εθνικών) σε δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας (νέος επενδυτικός νόμος).

στ) Η ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων που προορίζονται για προγράμματα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων και κυρίως για δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας ιδίως των νέων.

ζ) Εφαρμογή των δομικών και λειτουργικών αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

η) Ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στους παραπάνω άξονες αρθρώνεται συνοπτικά το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και αυτό εισφέρουμε στον διάλογο με τους κυβερνητικούς μας ετέρους στα πλαίσια της νέας μας πολιτικής συμφωνίας. Η ανάπτυξη για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε αναβίωση του παλαιού και μη βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου. Η ανάπτυξη είναι στρατηγικός στόχος που τον προσδιορίζουμε με συγκεκριμένα βήματα απολύτως προδιαγεγραμμένα και με διασφαλισμένη την κοινωνική συναίνεση.

- Εκτιμάτε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί την εισήγηση της Τρόικας για διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων θα επιφέρει κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό ; Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για αυτό;

- Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε αναφερθεί στην αναγκαιότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα, ως προς την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, που είχε το ειδικό τέλος ακινήτων την εποχή που μας επιβλήθηκε από τους δανειστές με την απειλή και το βέβαιο κίνδυνο να μην συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας.

Η ΔΕΗ, αντικειμενικά ήταν ο μοναδικός αξιόπιστος μηχανισμός είσπραξης του συγκεκριμένου τέλους και για αυτό επελέγει τότε. Υπενθυμίζουμε ότι σε κανένα νοικοκυριό δεν διεκόπη η ηλεκτροδότηση εξαιτίας της μη καταβολής του συγκεκριμένου τέλους. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα υποστηρίζει την αντικατάσταση αυτού του τέλους από ένα ενιαίο τέλος επί της ακίνητης περιουσίας. Ο δημοσιονομικός στόχος θα είναι ο ίδιος ή κατάτι μικρότερος, οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να προσαρμοστούν με τις σημερινές εμπορικές αξίες και η αρχή της αναλογικότητας και της δικαιότερης κατανομής θα πρέπει να το χαρακτηρίζουν. Τέλος οι φορολογικές αρχές θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει έναν μηχανισμό είσπραξης αυτού του νέου τέλους ώστε να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι έτοιμο ώστε να ισχύσουν άμεσα τα παραπάνω.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμένει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή του νέου συστήματος. Έμφαση όμως θα δώσει στην ελάφρυνση, μέσα στο 2013, της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών με την καταβολή μικρότερου ειδικού τέλους.

- Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη ανασχηματισμού και αν ναι ποια κατά την γνώμη σας είναι εκείνα τα υπουργεία τα όποια θέλουν «ανανέωση»;

- Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Δηλαδή δεν μπορεί να είναι ένα πολιτικό «χάπενινγκ» με καλλιστεία προσωπικοτήτων ή βόλεμα ημετέρων. Μια τέτοια προσέγγιση θα προκαλούσε τον ελληνικό λαό, θα μείωνε την σημασία του εγχειρήματος της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας και θα απογοήτευε τους πολίτες που εμπιστεύονται και στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Αυτό που θεωρώ ως άμεση προτεραιότητα είναι η επικαιροποίηση των όρων της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κόμματων. Το ΠΑΣΟΚ και στο πρόσφατο συνέδριο του επιβεβαίωσε την απόφαση του, ως δύναμη εθνικής ευθύνης, να στήριξη ενεργά, ουσιαστικά, απροκατάληπτα και με ειλικρίνεια την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Διευκρινίστηκε ότι ιδεολογικά δεν ταυτίζεται με την Ν. Δ. και πολιτικά έχουμε σημαντικές διαφωνίες, όμως αυτό που προέχει είναι η επιτυχία της εθνικής προσπάθειας. Τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, αλλά και τι προτάσεις μας για να γίνει πιο αποτελεσματικό το κυβερνητικό έργο θα τις αποφασίσουν τα νεοεκλεγέντα θεσμικά όργανα του κινήματος.

- Πρέπει να ενταχτούν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στο κυβερνητικό σχήμα;

- Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι το μοναδικό κριτήριο για την συμμετοχή του Βενιζέλου και Κουβέλη στην κυβέρνηση είναι η ενδυνάμωση της συλλογικής εθνικής προσπάθειας και η διευκόλυνση της επίτευξης του εθνικού στόχου για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της χώρας. Οποιοσδήποτε άλλος υπολογισμός που αφορά στην προστασία προσώπων ή κομματικών πολιτικών κεφαλαίων και αποθεμάτων είναι ευτελής και ασύμβατος με την κρισιμότητα των καταστάσεων.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ανέλαβε μέχρι σήμερα και ευθύνες δυσανάλογες με αυτές που του αναλογούσαν και το έκανε αυτό από αίσθηση εθνικού καθήκοντος και χρέους. Η ματαιοδοξία της εξουσίας και η βουλημική διάθεση για κυβερνητικούς θώκους δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται στην βάση των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Θα ήταν πράγματι τραγικό, μετά από όσα έχουμε βιώσει τα τρία τελευταία χρόνια σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να καθοδηγούν τις αποφάσεις μας τέτοια ευτελή κίνητρα. Ελπίζω και πιστεύω ότι έχουμε ωριμάσει πλέον σαν ΠΑΣΟΚ αν όχι όλοι .... τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία.

- Τι σηματοδοτεί για το ΠΑΣΟΚ η ανάδειξη του κ. Νίκου Ανδρουλάκη ως νέου γραμματέα του κόμματος;

- Το ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη του Ν. Ανδρουλάκη στην θέση του Γενικού Γραμματέα του κινήματος, απέδειξε ότι εξακολουθεί να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ανταποκρίνεται στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας για ριζική ανανέωση σε πρόσωπα, δομές, θεσμούς, πρακτικές και λειτουργίες. Οφείλω εδώ να τονίσω ότι, η ανανέωση δεν περιορίστηκε μόνο στο πρόσωπο του γραμματέα, αλλά επεκτάθηκε και στα μέλη της νέα πολιτικής επιτροπής του κινήματος και στο πολιτικό συμβούλιο. Η παρουσία της νέας γενιάς είναι έντονη. Βέβαια η ηλικιακή ανανέωση δεν εξαντλεί τις προσπάθειες για την δημιουργία ενός κόμματος σύγχρονου, ανοικτού, δημοκρατικού στην οργάνωση και στην λειτουργία, που θα εκφράζει την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και θα είναι ο κύριος πυλώνας της Κεντροαριστερής παράταξης στην Ελλάδα, όπως φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται αρκετή δουλειά από το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επανασυνδεθούμε με τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουμε να εκφράσουμε πολιτικά, αλλά και με όλα τα ενεργά κινήματα και προσωπικότητες που επιθυμούν να ενταχθούν ισότιμα σε μια συλλογική προσπάθεια ανασύνταξης της μεγάλης κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

- Εκτιμάτε ότι η ταχύτητα και ο τρόπος που κινείται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» είναι ικανοποιητική;

- Θέλω να πιστεύω ότι η πρόθεση όλων ανεξαιρέτως των μελών της επιτροπής είναι η ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, η ανεύρεση της αλήθειας και η απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Βεβαίως υπάρχουν κομματικές σκοπιμότητες που «αποκαλύπτονται» μέσα από τον τρόπο λειτουργίας και την εν γένη συμπεριφορά ορισμένων μελών της επιτροπής. Ο ισχυρισμός κάποιων ότι αυτοί και μόνον αυτοί είναι υπέρμαχοι της αλήθειας και αδέκαστοι κριτές και εντεταλμένοι προστάτες του δικαίου ενώ όλοι οι υπόλοιποι μεροληπτούμε, συγκαλύπτουμε και συσκοτίζουμε την αλήθεια, δυσκολεύει την δουλειά της επιτροπής και την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των μελών της. Οι ρυθμοί εξέτασης των μαρτύρων θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο γρήγοροι με την ίδια αποτελεσματικότητα αν κάποια μέλη της επιτροπής απέφευγαν τις επαναλαμβανόμενες, ανούσιες και άσχετες με την εξεταζόμενη υπόθεση ερωτήσεις. Αν σε αυτό προστεθεί και η καθυστέρηση από πλευράς αρμοδίων τραπεζικών και φοροελεγκτικών αρχών να θέσουν υπόψη μας στοιχεία απαραίτητα για την σύνταξη ενός τεκμηριωμένου πορίσματος, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η επιτροπή εμφανίζει μικρή καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωση του έργου της. Πάρα ταύτα είμαστε αποφασισμένοι, σε πείσμα όσων αμφισβητούν την προσπάθεια μας, να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό τις εργασίες μας και να καταθέσουμε πόρισμα στην ολομέλεια της βουλής.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos