Αυγενάκης από Θεσσαλία: «Η Κυβέρνηση θέλει να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων»

06 Μαϊος 2018 19:54

«Η Κυβέρνηση δείχνει διοικητική ανεπάρκεια, ανικανότητα και πολιτικό κυνισμό. Επιλέγει το πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης για κομματικούς τακτικισμούς», σημείωσε ο Γραμματέας Π.Ε. - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη στη Λάρισα, το απόγευμα της Κυριακής, 6 Μαΐου 2018.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λ. Αυγενάκης: «ενώ, η Κυβέρνηση, εδώ και δυο χρόνια μιλούσε για ευρεία μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τώρα όχι μόνο δεν κάνει αυτό αλλά φέρνει μια «μεταρρύθμιση» σε τρία μέρη: α) την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης και των εκλογών, με τον «Κλεισθένη», β) το χωροταξικό το φθινόπωρο (το ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης) και γ) τις αρμοδιότητες σε ύστερη φάση, μετά την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προαναγγέλλει».

Ως προς το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές», ενώ ως προς την απλή αναλογική τόνισε ότι «η Κυβέρνηση επιδιώκει το χάος και την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος: Το Υπ. Εσωτερικών να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις».

«Η θέση της ΝΔ γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην ΤΑ είναι ξεκάθαρη και απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα πλήξει την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης».

Από την άλλη ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών». «Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας».

«Οι βασικές παρεμβάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από πλευράς ΝΔ περιλαμβάνουν αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων. Επιπλέον, ενίσχυση των δημοσιονομικών της Τ.Α. με τη σύσταση του Ταμείου της Τ.Α., με θεσμοθετημένους πόρους από το ΠΔΕ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, αλλά και ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική».

Επιπλέον, ο Γραμματέας της ΝΔ υπογράμμισε πως: «η άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό Κράτος, πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως το Σύνταγμα ορίζει, ενώ για την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, υπογραμμίζει την ανάγκη τυποποίησης και διευκόλυνσης στην εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου».

Η εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλία αποτελεί την αρχή μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Αν. Μακεδονία -Θράκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκης, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τ. Γαϊτάνης και στελέχη της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Από τη μεριά του, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Τ. Γαΐτάνης επεσήμανε ότι «η απλή αναλογική θα υπονομεύσει τον πολύτιμο θεσμό για την πατρίδα μας, το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα τώρα σε μια κοινωνική συγκυρία που οι πολίτες τον έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

«Απλή αναλογική στους δήμους και τις περιφέρειες σημαίνει ακυβερνησία και άνθηση του λαϊκισμού και της πελατειακής λογικής -φαινόμενα που από πολλού τα είχε ξεπεράσει η τοπική αυτοδιοίκηση».

«Ζητήματα που απασχολούν το θεσμό όπως η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων, η γραφειοκρατία αλλά και το στρεβλό ελεγκτικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται από την επιχειρούμενη “μεταρρύθμιση”. Αντίθετα η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις».

«Καθιστούμε σαφές προς όλους ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση του θεσμού. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρός της κ. Κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει άμεσα το νόμο».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos