×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εβδομάδα... Παθών για τον Ακη

07 Μαϊος 2013 09:52

Η... «Εβδομάδα των Παθών» ξεκινά από αύριο για τον προφυλακισμένο τ. υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο και τους 18 συγκατηγορούμενους του (συγγενείς και πρώην συνεργάτες), καθώς επαναλαμβάνεται η διακοπείσα στις 22 Απριλίου δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Μέσα σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με έντονη την παρουσία των διεθνών ΜΜΕ, πρόκειται να ξαναρχίσει η δικαστική διαδικασία διερεύνησης μιας πολυδαίδαλης υπόθεσης διαφθοράς με αναρίθμητες τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών, αγορές ακινήτων, offshore κ.λπ., χωρίς ωστόσο να φαίνεται πολύ πιθανό να προχωρήσει άμεσα στην ουσία της, καθώς αναμένεται να τεθούν διάφορα δικονομικά ζητήματα και νομικές ενστάσεις.

Από την πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου αναμένεται να τεθούν διάφορα νομικά θέματα σχετικά με την ακυρότητα της όλης διαδικασίας σε βάρος του από το στάδιο της προανάκρισης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες νομικές ενστάσεις από την πλευρά και κάποιων άλλων κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο από τη δική του πλευρά θα κληθεί να απαντήσει σχετικά με την ένσταση που υπέβαλαν διάφοροι συνήγοροι των κατηγορουμένων, ζητώντας να αποβληθεί από τη δίκη το ελληνικό Δημόσιο που έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση 19 εκατ. € από κάθε κατηγορούμενο.

Παράλληλα αναμένεται να κρίνει σχετικά με το αίτημα που έχει τεθεί να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα (που μετείχαν στις συνθέσεις του ΚΥΣΕΑ την κρίσιμη περίοδο που λήφθηκαν οι αποφάσεις για τα επίμαχα εξοπλιστικά προγράμματα) και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπως φάνηκε και από την κίνηση της τελευταίας στιγμής που έκανε ο Α. Τσοχατζόπουλος στον Αρειο Πάγο, επιχειρώντας αποτυχημένα να «μπλοκάρει» τη δίκη και να ανατρέψει το παραπεμπτικό γι' αυτόν βούλευμα (μολονότι δεν προβλέπεται πλέον διαδικασία αναίρεσης σε τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς), όλα αυτά τα νομικά ζητήματα θα ξανατεθούν επί τάπητος στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στην αναμενόμενη «βροχή» ενστάσεων και δικονομικών ακυροτήτων, είναι βέβαιο ότι θα προβληθεί -μεταξύ άλλων- ότι είναι απολύτως άκυρες όλες οι πράξεις της προδικασίας που έγιναν σε βάρος του.

Σύμφωνα με τον τ. υπουργό, η αρχική ποινική διαδικασία που κίνησε σε βάρος του η Βουλή για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας κρίθηκε απαράδεκτη ως προς τη δίωξη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που συνήλθε στον Αρειο Πάγο το 2011 και παρέπεμψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα χρήματος») χωρίς να παραγγείλει κάτι το σχετικό για τη δίωξη που είχε ασκήσει η Βουλή.

Δικογραφία

Με βάση τους ισχυρισμούς του η Εισαγγελία όφειλε να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή κι εκείνη να ανακαλέσει τη δίωξη για το «ξέπλυμα» και όχι να συνεχιστεί παράνομα σε βάρος του προκαταρκτική εξέταση και άσκηση νέας δίωξης που είναι δικονομικά απαράδεκτη.

Σημειώνεται ότι το παραπεμπτικό βούλευμα (545/13) απέρριψε τις νομικές ενστάσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, ενώ ο ΑΠ απέκρουσε την αίτηση αναίρεσης ως απαράδεκτη, κρίνοντας ότι η πολιτεία είχε το συνταγματικό δικαίωμα να καταργήσει την αναίρεση σε τέτοια αδικήματα διαφθοράς προκειμένου οι παραπομπές να γίνονται με ένα και μόνο βούλευμα για ταχύτερη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.

Ωστόσο καθοριστική για την εξέλιξη της δίκης θα είναι η στάση του εξαδέλφου του τ. υπουργού, Ν. Ζήγρα, που είναι ο μόνος που δήλωσε ένοχος και είναι προφανώς σε θέση να αποκαλύψει πολλά για τη διαδρομή του χρήματος και έχει γνωστοποιήσει μέσω του συνηγόρου του ότι δέχεται απειλές για να μη μιλήσει...

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos