×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για αγρότες

13 Μαϊος 2013 14:48

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην παρουσίαση των νέων προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παροχών της «Αγροτικής Εστίας».

Ανακοίνωση προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για Αγρότες (2013-2014)

Στοχευμένη Δράση για 3.000 νέους στον αγροτικό τομέα

Νομοθετική Πρωτοβουλία για σύνταξη αγροτών στο 62ο έτος με 40 χρόνιας ασφάλισης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη συνέντευξη τύπου, για την παρουσίαση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, αλλά και των άλλων παροχών της «Αγροτικής Εστίας».

Καταρχήν, επειδή έχω δίπλα μου τον Διοικητή του Οργανισμού τον κ. Δημήτρη Κοντό και τον Υποδιοικητή του Οργανισμού Κ. Μιχάλη Τζελέπη, οι οποίοι μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που ηγούνται του ΟΓΑ, έχουν ήδη επιδείξει πυρετώδη και συστηματική προσπάθεια για την οργανωτική αναβάθμιση αυτού του μεγάλου Οργανισμού.

Και στους οποίους, αλλά και στους υπαλλήλους του Οργανισμού που συνέβαλαν, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για τα γρήγορα αντανακλαστικά και την άμεση εκπόνηση αυτού του προγράμματος.

Υπενθυμίζω ότι όπως και τα άλλα ταμεία από την προηγούμενη Πέμπτη, ο ΟΓΑ πέρασε σε ένα αναβαθμισμένο οργανωτικό επίπεδο, καθώς με την πλήρη λειτουργία του συστήματος «Αριάδνη» αποκλείεται η γέννηση οποιασδήποτε παραβατικότητας. Και από την 1η Ιουνίου δεν θα υπάρχει κανένας αταυτοποίητος συνταξιούχος χωρίς ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ. Δεσμεύτηκα από την πρώτη στιγμή για νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος και το έκανα. Σήμερα η χώρα μας διαθέτει, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και έλεγχου του ασφαλιστικού συστήματος σε όλη την Ευρώπη.

Για να επανέλθω, όμως στο θέμα της εκδήλωσης: Αισθάνομαι πολύ καλά και για το γεγονός ότι το συνολικό πακέτο προγραμμάτων που ανακοινώνει σήμερα ο ΟΓΑ αφορά σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ωφελουμένων, 520.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Ειδικά, το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της «Αγροτικής Εστίας», μιας μεγάλης δράσης που θα ωφελήσει 120.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, αποτελεί μια πολυδιάστατη κοινωνική παρέμβαση. Δεν είναι μια απλή οικονομική μεταβίβαση.

Όχι μόνο επειδή δίνει ανάσες και μια μικρή στήριξη σε χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αλλά και επειδή τα χρήματα αυτά γυρίζουν ξανά στην πραγματική οικονομία και τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού ενισχύει τον εγχώριο τουρισμό και τονώνει την τοπική ανάπτυξη μικρών τουριστικών περιοχών.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, εξάλλου, δρομολογήσαμε το σχεδιασμό παρόμοιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού – αλλά μικρότερης κλίμακας – για τους μισθωτούς εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ. Αναβιώνοντας έτσι μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα της Εργατικής Εστίας, η οποία ως γνωστόν καταργήθηκε ήδη από το Φεβρουάριο του 2012.

Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία, να αναφερθώ και σε μια σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών. Μιλώ για γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΤΟΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κατέληξαν σε συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνονται όχι μόνο μισθολογικά και θεσμικά ζητήματα του κλάδου, αλλά και ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που έχουν οι κοινωνικοί εταίροι, στο νέο θεσμικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, να αυτενεργούν και να λαμβάνουν συναινετικές και ώριμες αποφάσεις για την προστασία της απασχόλησης, για την κοινωνική ηρεμία και συνοχή.

Εύχομαι και ελπίζω ότι την ίδια θετική κατάληξη θα έχουν και οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες, μπορούν και πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα απέναντι στα εκατομμύρια εργαζομένων και χιλιάδων επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της αξιοπρεπούς δουλειάς, οι μικροί επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοί που αναμφισβήτητα έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες τα τελευταία χρόνια. Αυτοί σήκωσαν και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της εθνικής προσπάθειας να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της.

Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη όλοι μας. Και εμείς ως κυβέρνηση, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας στη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, των ανέργων, των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Κατανέμοντας δίκαια το μέρισμα της οικονομίας και ενισχύοντας ορθολογικά το δίκτυο κοινωνικής προστασίας για όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ιδιαίτερα τώρα που όλο και πυκνώνουν τα σήματα «εξόδου» από το σπιράλ της κρίσης και της ύφεσης στο οποίο είχε βυθιστεί η ελληνική οικονομία, τώρα που είναι φανερές οι πρώτες πειστικές και σοβαρές ενδείξεις σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας.

Αλλά και οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους. Πρέπει να δείξουν έμπρακτα –και όχι μόνο με λόγια- ότι στηρίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν. Ότι σέβονται την εργασία και δεν θα επιτρέψουν καταχρηστικές πρακτικές στο όνομα της κρίσης.

Εμείς από την πλευρά μας, ως υπουργείο Εργασίας κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει.

 Να διαφυλάξουμε τους όρους νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Εντός των ημερών μάλιστα παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με δέσμη πολλών καινοτόμων θεσμικών μέτρων, αλλά και με τη ριζική – οργανωτική και λειτουργική - αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ και, γενικότερα, των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου.

 Να διαμορφώσουμε ένα ισόρροπο και απλό θεσμικό πλαίσιο, ευνοϊκό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας.

 Πολύ περισσότερο, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό πόρο για να φέρουμε τους άνεργους νέους, τις άνεργες γυναίκες, τους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας κοντά στην αγορά εργασίας. Γιατί θέλουμε όλοι, μα όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, να έχουν μια θέση στην αυριανή καλύτερη μέρα της οικονομίας. Μια επόμενη, καλύτερη μέρα που, σε πείσμα πολλών θα έρθει πολύ γρηγορότερα από ό,τι πιστεύουν ή ελπίζουν.

Ο ρόλος του αγροτικού τομέα στο νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της οικονομίας – που χτίζεται ήδη από σήμερα - θα είναι κρίσιμος και σημαντικός. Γιατί εδώ μιλάμε για πραγματική παραγωγή και για δυναμισμό εξωστρέφειας που όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και τη σημαντική αύξηση της απασχόλησης.

Είμαστε δίπλα στους αγρότες, τους εργαζόμενους της πραγματικής παραγωγής. Θυμίζω την ασφαλιστική ρύθμιση για τη δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ακόμη και αν οφείλουν εισφορές μέχρι το ποσό των 4.000 ευρώ. Ενημερώνω για την πρόθεσή μας να εξομοιώσουμε το ασφαλιστικό καθεστώς του ΟΓΑ με αυτό του ΙΚΑ, με τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 έτη εάν υπάρχουν 40 χρόνια πλήρους ασφαλιστικού βίου.

Τονίζω ότι στα προγράμματα για τους ανέργους εντάσσεται με ενεργό τρόπο, η υποστήριξη των νέων για δραστηριοποίηση στην ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή. Ήδη στο Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων, προβλέπεται δράση που θα ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα για την υποστήριξη (με κατάρτιση, συμβουλευτική και mentoring) 3.000 νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία και, γενικότερα, τον αγροδιατροφικό τομέα.

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και σταδιακά στέκεται ξανά στα πόδια της, χτίζει τις δικές της δυνάμεις για να μην έχει ποτέ πια στο μέλλον την ανάγκη προγραμμάτων διάσωσης. Και αυτό αρχίζει να αποδίδει. Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν το βλέπει. Ή όποιος επενδύει πολιτικά στην κοινωνική αναταραχή και τη μιζέρια, όπως κάνει συστηματικά η αντιπολίτευση.

Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται τις συγκεκριμένες στιγμές δεν είναι μια τεχνητή και πλασματική άσκηση αισιοδοξίας, αλλά ρεαλισμός, αυτοπεποίθηση και θετικό πνεύμα. Γιατί, σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, προσαρμόζεται και κινείται, θα ήταν έγκλημα εμείς να παραμείνουμε προσκολλημένοι στις αδράνειες και τις παρωχημένες νοοτροπίες του παρελθόντος. Βυθισμένοι στο λαϊκισμό και την αυταπάτη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν παλιά, με τις ίδιες νοσηρές συμπεριφορές και αντιλήψεις που μας έφεραν ως εδώ. Αυτό θα ήταν το χειρότερο «μνημόνιο».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos