×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κομισιόν και Γερμανία κατά ΔΝΤ, χαμηλοί τόνοι απο την κυβέρνηση

07 Ιουνίου 2013 11:10

Τη σφοδρή αντίδραση της Κομισιόν και της Γερμανίας προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο, στην οποία αναγνώριζε λάθη και αστοχίες,

με βασικότερο την άρνηση της Ευρωζώνης να γίνει εξαρχής «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Σε αυτά τα λάθη ασκούσα κριτική» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες διαφωνούν ριζικά με τα συμπεράσματα του ΔΝΤ και τόνισε ότι με δεδομένο πως η Ευρωζώνη δεν είχε το 2010 μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιμόλυνση άλλων κρατών, μια ελληνική χρεοκοπία, τότε, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το ευρώ. Επίσης, απέδωσε τις αστοχίες του προγράμματος στην πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και στην αδυναμία των αρχών να υλοποιήσουν το διαρθρωτικό σκέλος του Μνημονίου.

Την ίδια άποψη έχει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το ΔΝΤ επιχείρησε διά του εκπροσώπου του να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά η αντιπαράθεση προοιωνίζεται τις διαβουλεύσεις στο εγγύς μέλλον για ενδεχόμενη νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς για το θέμα, υπενθύμισε ότι «ακριβώς σε αυτά τα λάθη» ασκούσε κριτική, αλλά πρόσθεσε πως «δεν κοιτάζω πίσω, κοιτάζω μπροστά». Με χαμηλούς τόνους αντιμετωπίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Οπως είναι γνωστό, οι συντάκτες της έκθεσης περιλαμβάνουν στοιχεία αυτοκριτικής του ΔΝΤ, ενώ απέδωσαν λανθασμένους χειρισμούς στις χώρες της Ευρωζώνης και την Κομισιόν.

Ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς, όταν ερωτήθηκε για τα «λάθη του ΔΝΤ», υπενθύμισε ότι ο ίδιος «ακριβώς σε αυτά τα λάθη» ασκούσε κριτική «από την αρχή». Και πρόσθεσε ότι αυτά τα λάθη επιχειρεί να «διορθώσει» τον τελευταίο χρόνο, δίχως, ωστόσο, να επεκταθεί περαιτέρω στη συζήτηση. «Δεν κοιτάζω πίσω, κοιτάζω μπροστά. Εμείς πρέπει να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους στόχους του προγράμματος. Τίποτε δεν πρέπει να μας αποσπάσει από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι στην ίδια έκθεση αποδίδονται εύσημα στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν, βεβαίως, ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε εξέλιξη προκαλεί θετικούς συνειρμούς σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα, αλλά δεν επιθυμούν την πυροδότηση τέτοιας συζήτησης στο εσωτερικό. Και τούτο, διότι ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε να αποφύγει την αναζωπύρωση μιας συζήτησης που λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συναίνεσης, καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η συγκεκριμένη παραδοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εν ευθέτω χρόνω, ως ακόμη ένα εργαλείο άσκησης πίεσης προς τους εταίρους μας, από την ελληνική κυβέρνηση.

Στους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, επικρατούν επίσης χαμηλοί τόνοι. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, επανέλαβε τη βασική επιχειρηματολογία περί ατελούς πρώτου προγράμματος και των διαπραγματεύσεων οι οποίες έγιναν για να «διαφυλαχθεί η Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία», που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί απότοκο των μέτρων που ελήφθησαν βάσει της συμφωνίας του 2010 με την τρόικα. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων».

Από την Αγ. Κωνσταντίνου περιορίστηκαν στην έκδοση μιας ανακοίνωσης, μέσω της οποίας η ΔΗΜΑΡ ζητεί τροποποίηση συγκεκριμένων μέτρων τα οποία «δεν αποδίδουν». Σε αυτά, η Αγ. Κωνσταντίνου περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, την υπερφορολόγηση. Από τη ΔΗΜΑΡ ζητούν μείωση των φόρων στην εστίαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι το οποίο θεωρούν εύκολα και γρήγορα εφαρμόσιμο και εν μέρει επιβεβλημένο, διότι θα ενισχυθεί έτσι η ζήτηση.

Αντιθέτως, πολύ υψηλούς τόνους χρησιμοποιούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι η διαρροή του εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ λειτουργεί ως «ομολογία αποτυχίας» του δημοσιονομικού προγράμματος και θέτει εν αμφιβόλω την κυβερνητική ρητορική περί «success story».

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός, δήλωσε μάλιστα ότι αποκαλύπτεται πως «η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.». Ο κ. Μηλιός ιεραρχεί ως σημαντικό στοιχείο της έκθεσης το χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ για το 2014, κάτι που, όπως είπε, θα οδηγήσει σε λήψη περαιτέρω μέτρων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ως «αποπροσανατολιστική» περιέγραψε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τη συζήτηση περί λαθών του ΔΝΤ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos