×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βήμα προς επανεκκίνηση της κυβέρνησης

20 Ιουνίου 2013 10:41

Η τελική σύσκεψη με στόχο την «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης και την αποτροπή πρόωρων εκλογών θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.

Του Γιώργου Π. Τερζή

Στη νέα, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών αναμένεται να οριστικοποιηθεί το μέλλον όχι μόνον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και αυτό της ίδιας της κυβέρνησης.

Μέσα από ένα δραματικό παρασκήνιο από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης, οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι σημείωσαν σημαντική πρόοδο τόσο ως προς την τύχη της ΕΡΤ όσο και ως προς την επικαιροποίηση της μεταξύ τους προγραμματικής συμφωνίας. Το γεγονός δε ότι αποφάσισαν να επαναλάβουν και να ολοκληρώσουν σήμερα τη διαπραγμάτευση καταδεικνύει ότι βρίσκονται σε τροχιά επανένωσης της κυβέρνησης, η οποία έφθασε στα όρια θραύσης τα τελευταία 24ωρα, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλειστεί νέα εμπλοκή που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, που επεχείρησε, εξ αρχής, να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεννόησης, σημειώνοντας προς τους συνομιλητές του πως «δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης στον ένα αυτό χρόνο αλλά και οι θυσίες του ελληνικού λαού», βρέθηκε αντιμέτωπος με το... μπλοκ των δύο κυβερνητικών του εταίρων, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λειτουργούν, τις τελευταίες ημέρες, σε πλήρη συντονισμό. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, χθες λίγο πριν από τη σύσκεψη, ο κ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο τελευταίος διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.

Βενιζέλος και Κουβέλης κινούνται συντονισμένα και ως προς τη νομιμοποίηση των αποφάσεών τους από τα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους, καθώς η αποψινή, ώρα 8.30 μ.μ., συνάντηση αντιμετωπίζεται ως επαναβεβαίωση της συμμετοχής των δύο μικρότερων κομμάτων στην κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά, παρότι υπάρχουν φόβοι στο Μαξίμου ότι μπορεί εκεί να υπάρξουν αντιδράσεις που θα δημιουργήσουν νέες περιπλοκές. Αλλωστε, ο κ. Βενιζέλος ουδέποτε έκρυψε, όλο αυτό το διάστημα, την ανησυχία του για ενδεχόμενες αντιδράσεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν επετυγχάνετο συμφωνία αξιοπρεπής και για τους τρεις εταίρους.

Οπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη όσο και από αυτές του κ. Σίμου Κεδίκογλου, στην 3,5 ωρών συνάντηση των τριών αρχηγών η συζήτηση δεν περιορίστηκε στη δημόσια τηλεόραση ούτε μόνον στον ανασχηματισμό και στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων της τρικομματικής. Επεκτάθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχήμα συνεργασίας και είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά πληροφορίες, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ανέδειξαν με ένταση και το ζήτημα των «διαρροών», προσφάτως επί της απόφασης του ΣτΕ, τις οποίες και απέδωσαν στον κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ως προς την κυβέρνηση, η συζήτηση έγινε πάνω στους άξονες που κατέθεσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ήδη από τη Δευτέρα. Δηλαδή, ανασχηματισμός τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, καλύτερος συντονισμός μέσω και της ομάδας διαχείρισης κρίσεων και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, με αφορμή την... ΕΡΤ, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να οριστικοποιήσουν, και μάλιστα άμεσα, τα επόμενα πολιτικά τους βήματα. Θεωρείται, επίσης, ιδιαιτέρως πιθανό να οριοθετηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε ζητήματα που μέχρι σήμερα διχάζουν πολιτικά την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το αντιρατσιστικό και το ζήτημα της ιθαγένειας.

Υπό την έννοια αυτή, αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι τρεις αρχηγοί θα επιδιώξουν να ξανασχηματίσουν το παζλ της τρικομματικής κυβέρνησης, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι όλα τα κομμάτια θα ταιριάξουν και δεν θα υπάρξει εν τέλει ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν λείπουν τα στελέχη όλων των κομμάτων που θεωρούν ότι η υπέρβαση της σοβούσας κρίσης δεν διασφαλίζει, από μόνη της, τη μακροημέρευση του σχήματος.

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos