×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Ιστορικό Συνέδριο σε μια ιστορική στιγμή»

13 Ιουλίου 2013 21:33

Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου, βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

«Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πετύχει. Αν δεν τα καταφέρει, θα χαθεί πράγματι μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη και η προοπτική για ανατροπή του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που θα ανακουφίσει τους αδύναμους και τον κόσμο της εργασίας, θα μετατεθεί πλέον σε πολύ απώτερα χρόνια, ίσως σε κάποιες δεκαετίες. Είχα πει λίγο πριν τις εκλογές, ένα χρόνο πριν, ότι η ιστορία χτυπάει την πόρτα μας και αναρωτιόμουν αν θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση - απαίτηση του λαού μας. Πράγματι ανταποκριθήκαμε, η ηγεσία μας έδειξε τόλμη, δύναμη και αποφασιστικότητα, εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία και γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση και παραλίγο κυβέρνηση.

Τώρα ήλθε όμως η ώρα να κάνουμε ένα ακόμα πιο αποφασιστικό βήμα, ίσως πιο δύσκολο από το προηγούμενο, αφού πρέπει να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, τον καλό και τον κακό. Και ξέρουμε πολύ καλά, ότι αυτή η αναμέτρηση, είναι πιο δύσκολη, πιο στενάχωρη, γιατί χρειάζεται να συγκρουστούμε πολιτικά με αγαπημένους συντρόφους και συντρόφισσες, με πολλούς από τους οποίους έχουμε συμπορευτεί άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα χρόνια και σε δύσκολους καιρούς.

Ποια είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, τα επίδικα στα οποία πρέπει να υπάρξουν συνθετικές αλλά και καθαρές προωθητικές επιλογές:

Α) Κρουστικές και σαφείς προγραμματικές επιλογές σε όλα τα επίπεδα, που να δίνουν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα άμεσα προβλήματα του λαού και της χώρας, ανοίγοντας δρόμους σε ριζικούς μετασχηματισμούς της οικονομίας και της κοινωνίας προς την κατεύθυνση του οράματος του σοσιαλισμού με δημοκρατία. Η συνεχιζόμενη σε πολλά ζητήματα ισορροπία στις επί μέρους προγραμματικές θεματικές ενότητες, όπου συγκρούονται οι ρηξικέλευθες και τολμηρές επιλογές με τις νοσταλγικές αναπολήσεις αναβίωσης του χαμένου παρελθόντος, δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές

Β) Ανασυγκρότηση εκ βάθρων του συνδικαλιστικού κινήματος, με άμεση επανίδρυση των συνδικάτων από τα κάτω και δρομολόγηση της ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλα τα επίπεδα, φυσικά και στο τριτοβάθμιο (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Η συνεχιζόμενη παραλυτική κατάσταση με τη διαιώνιση των ίδιων φθαρμένων προσώπων και διαδικασιών, εκφυλίζει περαιτέρω το μαζικό κίνημα και τις όποιες προοπτικές έκφρασης του χώρου της εργασίας

Γ) Άμεση απεμπλοκή από το πλαστό δίλημμα ευρώ ή δραχμή, επαναφορά της συζήτησης με όρους συμμετοχής της χώρας σε ευρύτερες ολοκληρώσεις και συνέχιση των ενεργητικών πρωτοβουλιών σε Ελλάδα και Ευρώπη για ανατροπή των πολιτικών του διευθυντηρίου, της τρόϊκας και των δανειστών-τοκογλύφων. Θα πρέπει να κατανοηθεί βαθιά από όλους ότι το νόμισμα είναι εργαλείο και όχι πολιτική. Διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οικοδόμηση της Ευρώπης των λαών με στρατηγική την πολιτική ενοποίηση, την κοινωνική και οικονομική συνοχή, το οικολογικό πρόταγμα και τα δικαιώματα

Δ) Τοπική Αυτοδιοίκηση, μοχλό περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, κύτταρο λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατίας. Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης με ανακατανομή των φορολογικών εσόδων υπέρ της αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού με κριτήρια αναπτυξιακά, κοινωνικά, πληθυσμιακά, γεωγραφικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλει και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας και γι αυτό οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να αναδείξουν με πρωταγωνιστική δική μας συμμετοχή αιρετές διοικήσεις ευρέος αντιμνημονιακού χαρακτήρα.

Ε) Οικοδόμηση κόμματος των μελών, με ουσιαστική και καταστατικά κατοχυρωμένη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μέγιστη αξιοποίηση της επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, μέσω του οποίου μπορούν να κατατίθενται απόψεις και να διεξάγεται οργανωμένη συζήτηση στα τμήματα αλλά και σε όλες τις επιτροπές που διαμορφώνουν την πολιτική του κόμματος. Κάθε μέλος, μία ψήφος, ενσωμάτωση των συνιστωσών στον ενιαίο, πολυτασικό και πλουραλιστικό ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή οργάνων με ενιαία λίστα, μειωμένη σταυροδοσία και προαιρετική ένδειξη της τάσης στην οποία ανήκει ο κάθε υποψήφιος/υποψήφια. Διαμόρφωση πολυμελούς επικοινωνιακού επιτελείου, που θα επικοινωνεί με τα ΜΜΕ και την κοινωνία με σύγχρονο, εύληπτο, κρουστικό και απλό τρόπο, αναδεικνύοντας τις αιχμές των πολιτικών και προγραμματικών μας προτάσεων. Υποσύνολο του επικοινωνιακού επιτελείου θα είναι το Γραφείο Τύπου.

Κλείνοντας θέλω να δηλώσω ότι, μετά από την σχεδόν τριαντάχρονη συμμετοχή μου σε Κεντρικές Επιτροπές (ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) και δεδομένου ότι ως βουλευτής συμμετέχω ενεργά στις συνεδριάσεις και με δικαίωμα λόγου, δεν θα είμαι υποψήφιος για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Καλή δύναμη στους αγώνες και καλή μας επιτυχία!

13/7/2013».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos