×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

18 Ιουλίου 2013 12:09

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε περίπου στις 11 το πρωί στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε βρίσκεται ήδη στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου στις 12:30 θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση στις 14:00 με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 15:15 θα συναντηθεί, επίσης στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Θα ακολουθήσει στις 16:00 επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο για το επενδυτικό ταμείο και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ.Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 8 το βράδυ η πρωτεύουσα θα θυμίζει φρούριο και σύμφωνα με πληροφορίες επί ποδός βρίσκονται πάνω από 4.000 αστυνομικοί εν όψει της επίσκεψης.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό από τις 9.30 το πρωί σε «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμό».

Επίσης, κλειστοί θα κλείσουν και οι σταθμοί «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» από τις 9.30 το πρωί έως και 12.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9.30 το πρωί.

Ερχεται με... δώρο

Ο ισχυρός Γερμανός πολιτικός έρχεται με ένα δώρο στην Αθήνα. Πρόκειται για τη συμμετοχή της ισχυρής τράπεζας επενδύσεων της χώρας του (KfW) στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο, το οποίο έχει σκοπό να χρηματοδοτεί τις τράπεζες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρά έργα υποδομής, ενώ θα μπαίνει και στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εταιρειών.

Βέβαια, ο κ. Σόιμπλε στις επαφές που θα έχει με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα σημειώσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας, αλλά θα ζητήσει και την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος. Ο κ. Σόιμπλε με απλά λόγια δεν πρόκειται να ξεφύγει από τη «συνταγή» της αυστηρής λιτότητας.

Το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο έχει στόχο να καλύψει ένα κενό χρηματοδότησης από το τεράστιο που υπάρχει στην ελληνική οικονομία ύψους 15 έως 18 δισ. ευρώ ετησίως και δεν μπορούν για την ώρα να καλύψουν οι τράπεζες. Πληροφορίες λένε ότι θα έχει ένα κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ (από πόρους του ΕΣΠΑ), εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την KfW.

Κεφάλαια

Το ταμείο θα αντλεί κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες όπως την KfW, ή το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων (έχουν γίνει επαφές) αλλά και από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, θα αντλεί κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα είναι σύμφωνα τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, τα οποία συζητούν με τον ΣΕΒ και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το ταμείο, στη συνέχεια, θα μοχλεύει αυτά τα κεφάλαια και θα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο κι εκείνες θα κάνουν το ίδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορεί να μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εγχώριων επιχειρήσεων, ενώ θα χρηματοδοτεί και μικρά έργα υποδομής.

Η υπογραφή του μνημονίου με την KfW αναμένεται να αποτελέσει κι έναν ισχυρό πόλο έλξης για την είσοδο κι άλλων ξένων αναπτυξιακών τραπεζών.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos