×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Οι αντιδράσεις βουλευτών προβληματίζουν το Μαξίμου

01 Αυγούστου 2013 12:26

Μια ικανή γεύση για τον όγκο των αντιδράσεων και των επιπλοκών που θα αντιμετωπίσει το αμέσως προσεχές διάστημα πήρε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο

καλείται να διατηρήσει την κυβερνητική και κοινοβουλευτική συνοχή προκειμένου να βγει εις πέρας το δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Του Γιώργου Π. Τερζή

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Λίγες ώρες μετά την πολύ αυστηρή έκθεση του ΔΝΤ ως προς την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, η αποστασιοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη κατά την ψηφοφορία για τη διάταξη με την οποία ρυθμίζονται οι οφειλές μεταξύ Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, κατέδειξε ότι μερίδα βουλευτών κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την κυβερνητική γραμμή. Μάλιστα, οι βαρείς χαρακτηρισμοί που υιοθέτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του κ. Σαμαρά προκάλεσαν εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο επιδόθηκε σε κύκλο επαφών με τη Χαριλάου Τρικούπη προς επίλυση του θέματος. Την ίδια στιγμή, από τη Βουλή, το Μαξίμου γινόταν αποδέκτης διαμαρτυριών από γαλάζιους βουλευτές που εξανέστησαν με την αναφορά του κ. Γ. Στουρνάρα στο πρόβλημα «κόπωσής» τους από τα πολλά μέτρα που έχουν ψηφισθεί. Παράλληλα, άνοιγαν μέτωπα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Oι Γ. Μιχελάκης και Κυρ. Μητσοτάκης έλαβαν σαφείς αποστάσεις από τη θέση Στουρνάρα περί «κόπωσης των βουλευτών», ενώ ο δεύτερος δεν απέφυγε τις βολές προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο χαρακτηρίζοντας ως «ατυχή χειρισμό και φάουλ» τη διαχείριση με τη διαθεσιμότητα των καθηγητών που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης (σ.σ. φυσικά και το Μαξίμου) ανέμενε με αγωνία την ανταπόκριση των υπουργείων στο τελεσίγραφο που έληξε τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αποστείλουν τα δεδομένα για τον αριθμό των υπαλλήλων που κρίνονται ως πλεονάζοντες, τις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται, καθώς και τον κλάδο και την ειδικότητα όπου ανήκουν, ενώ σήμερα αναμένεται και η δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τα κριτήρια (εκπαιδευτικό επίπεδο, τρόπος πρόσληψης, πειθαρχική εικόνα) βάσει των οποίων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, εντός του Σεπτεμβρίου, οι υπόλοιποι 8.211 υπάλληλοι που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσίμων της πρώτης φάσης.

Αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι το κυβερνητικό «αφήγημα» δεν είναι αρκετά ελκυστικό, κυρίως, για την ίδια την κοινωνία, φοβούνται το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πορευθεί επί μακρόν εν μέσω αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων. Στον αντίποδα, και παρά την επιφυλακή που έχει σημάνει, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου κρατούν χαμηλούς τόνους εις ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών, αναδεικνύοντας ότι στις κρίσιμες ψηφοφορίες οι βουλευτές της συμπολίτευσης εμφανίζονται απολύτως συντεταγμένοι.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, παραμένει άγνωστο αν ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ώρα 18.00), για να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη απαρέγκλιτης υλοποίησης των συμφωνηθέντων με στόχο, στο τέλος του έτους, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θεωρείται προϋπόθεση για τη διεκδίκηση ουσιαστικών βελτιώσεων στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν, πάντως, ότι το σύνολο των υπουργών γνωρίζει σαφώς τι πρέπει να πράξει ενώ, από μόνη της, η ατζέντα για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014, αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι στόχος του Μαξίμου είναι η συνέχιση της κυβερνητικής πορείας και η έξοδος της χώρας από τη στενωπό.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos