×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Γ. Βρούτσης: «Διασφαλισμένη, ομαλή και απρόσκοπτη η καταβολή των συντάξεων»

09 Οκτωβρίου 2013 16:24

Με αφορμή την ανακοίνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (Μονάδα Ανάλυσης & Τεκμηρίωσης και Ομάδα Διαχείρισης του Π.Σ. Εργάνη) των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Η απόφαση να οριστούν τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία έπιασε «τόπο». Είναι φανερό ότι η ιστορικά υψηλότερη επίδοση του φετινού Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα καθαρό θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 63.122 θέσεις εργασίας οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη συμμόρφωση των εργοδοτών και τη «μεταφορά» αδήλωτων εργαζομένων σε νόμιμες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι σε επίπεδο εννιαμήνου -Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο- το αντίστοιχο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας είναι επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννεάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της αξιοποίησης των νέων πληροφοριακών υποδομών του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της εισφοροσυλλεκτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω παρεμβάσεων, όπως ενδεικτικά:

• Εντατικοί και διασταυρούμενοι έλεγχοι για την ταυτοποίηση των δηλούμενων στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» με τα αντίστοιχα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων

• Διασταύρωση των πραγματικών πληρωμών στις τράπεζες με τα δηλωθέντα ποσά οφειλών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν υπάρχουν διαφορές

• Επιβολή ισόποσου προστίμου -δηλαδή 10.550 ευρώ- για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη»

• Υποβολή στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση -από την 1η Δεκεμβρίου- του συνόλου των εισφορών για ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές και παροχές εφάπαξ

Για το 2013 το ασφαλιστικό εξελίσσεται εντός στόχων και προβλέψεων. Από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπάνης των 10,5 δις ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος το 2013, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο ενδεκάμηνο εκτέλεσης το 91,7% και έχει δοθεί το 91,5%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

Τα παραπάνω μέτρα, καθώς και μια δέσμη άλλων καθαρά διαρθρωτικών και οργανωτικών παρεμβάσεων -«Ήλιος», «Αριάδνη», «Εστία»- συνιστούν ένα ριζικό «νοικοκύρεμα» που θα κλείσει «τρύπες», θα άρει αδικίες και ανισότητες όπου ακόμα υπάρχουν, θα βελτιώσει σημαντικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος.

Αυτό μας επιτρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι και το 2014, αν και έτος μειωμένης συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με το εγκριθέν από το Φεβρουάριο του 2013 επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεν θα υπάρξει απολύτως καμία επίπτωση στην ομαλή ροή της συνολικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos