×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ισχυρό μήνυμα Σαμαρά προς την τρόικα

22 Οκτωβρίου 2013 13:26

Με ξεκάθαρα μηνύματα προς την τρόικα, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους στον σύνολό τους, η Αθήνα, ζητεί την πιστή τήρηση των συμπεφωνημένων και απορρίπτει κατηγορηματικά τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς από τη Βαλέτα και τη Ρώμη, πρώτους σταθμούς της ευρω-περιοδείας του, επέλεξε να απευθυνθεί πλέον στους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «έκανε όλα όσα της ζητήθηκαν» και πως τώρα περιμένει από εκείνους να τηρήσουν τα όσα συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του '12, ότι δηλαδή η Ελλάδα αναλαμβάνει το έλλειμμα και η τρόικα το χρέος.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, συνέχεια στη φράση του πρωθυπουργού ότι «δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε», που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», έδωσε χθες ο στενότατος συνεργάτης του, κ. Τ. Μπαλτάκος, χαρακτηρίζοντας την τρόικα και το Μνημόνιο «μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πάρει πλέον την απόφαση να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, συζήτησε με τους ομολόγους του της Μάλτας και της Ιταλίας, κ. Μούσκατ και Λέτα, εκτός από το μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης, την ανάγκη υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Είναι σαφές ότι η Αθήνα, με «όχημα» την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, θέλει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός άξονα στον ευρωπαϊκό Νότο για την οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν παρών στις συναντήσεις του κ. Σαμαρά χθες, έκανε λόγο για «μια εκστρατεία που ξεκινούν οι τρεις χώρες και η οποία θα κλιμακωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ η Ελλάδα και στη συνέχεια η Ιταλία».

«Η συνεργασία αυτή των τριών χωρών στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης» -προσέθετε το ίδιο πρόσωπο- «ανοίγει τον δρόμο για τη συνεργασία και σε άλλα θέματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ανάπτυξη».

Κοινό τόπο αποτελεί σε κάθε περίπτωση το ότι η παράνομη μετανάστευση είναι μια πραγματική απειλή, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με μια φράση σε ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά με μέτρα που φτάνουν μέχρι τον επαναπατρισμό.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, που χρειάζεται πραγματική λύση σε πραγματικό χρόνο», τόνιζαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο χθεσινό ταξίδι - αστραπή.

Μέτα τη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Λέτα στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναγνώρισε πλήρως τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός «και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς», ενώ ο Ελληνας ομόλογός του επεσήμανε ότι «έπειτα από χρόνια κρίσης, η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια ''επανεκκίνηση''» και υπογράμμισε «ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

Νωρίτερα χθες, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε μεταβεί στη Μάλτα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Τζ. Μούσκατ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο των νότιων ευρωπαϊκών χωρών, και, ειδικότερα για τη χώρα μας, είπε ότι «η ανεργία είναι 27% και έχουμε πολλούς ανέργους και πολλούς παράνομους μετανάστες, κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας», πρόσθεσε απευθυνόμενος κυρίως προς τους επικεφαλής των δανειστών μας, «κάνουμε, όπως γνωρίζετε, και περνάμε δια πυρός και σιδήρου ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, δημοσιονομική εξυγίανση, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν την Ελλάδα πίσω στην ομαλότητα, στην οικονομική ομαλότητα».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τζόζεφ Μούσκατ

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Εκτός από την κοινή θάλασσα, που βρέχει τις ακτές των δύο χωρών, Ελλάδας και Μάλτας, οι λαοί τους αντιμετωπίζουν πάνω-κάτω τα ίδια προβλήματα. Κυριότερο από αυτά δεν είναι άλλο από τη λαθρομετανάστευση. Πολύ πρόσφατα, το πολεμικό ναυτικό της Μάλτας απέτρεψε ακόμα μία τραγωδία (αντίστοιχη αυτής στη Λαμπεντούζα), όταν διέσωσε 120 λαθρομετανάστες. Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει άμεση δράση, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμη η πλημμυρίδα των μεταναστών.

Οπως είναι φυσικό, το θέμα της λαθρομετανάστευσης κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε χθες με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο συμφώνησε να αναπτύξουν κοινή δράση, προκειμένου να ληφθούν μέτρα υπό την ομπρέλα της ΕΕ. «Μία λύση» -είπε χθες παρόντος του κ. Αντ. Σαμαρά- «δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο. Δείχνουμε αποτελέσματα και αυτό το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεός του, ούτε να ελπίζουμε ότι ο χειμώνας έρχεται και δεν θα υπάρξουν άλλες διελεύσεις».

Ο κ. Μούσκατ αντιλήφθηκε ότι χρειάζεται την Ελλάδα (όπως και την Ιταλία) ως σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια και αυτό είναι σαφώς το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός άξονα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos