×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Υπάρχουν βουλευτές εκτός ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έτοιμοι να βοηθήσουν

25 Νοεμβρίου 2013 10:21

Ως επιβεβαίωση ύπαρξης πολιτικών διεργασιών στο εσωτερικό πολλών κοινοβουλευτικών ομάδων ερμηνεύτηκε φράση του πρωθυπουργού στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Γερμανία η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

«Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι", καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζει ότι πολλοί εκ των βουλευτών που υποστηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση έχουν υποστεί «πολιτική κόπωση», θεωρεί ότι δεν θα προκληθεί πολιτικό πρόβλημα, διότι υπάρχουν και στελέχη που ανήκουν είτε στην ομάδα των ανεξάρτητων, είτε σε κάποιο κόμμα που θα υποστήριζαν τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα γίνονται.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του κατ' αρχήν τον κ. Γ. Κασσαπίδη, ο οποίος πρόσφατα είχε ψηφίσει «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαφοροποιήσεις στελεχών των ΑΝΕΛ, όπως είναι οι κ. Κουίκ και Χαϊκάλης από την επίσημη «γραμμή» του κόμματος και ειδικότερα από το πολιτικό «φλερτ» μεταξύ του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα.

Ανάσες και στόχοι...

Εν τω μεταξύ, τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε «μεταρρυθμιστική κόπωση» τη χώρα γενικότερα εξήγησε ο πρωθυπουργός και με την ομιλία του στο ίδιο επιχειρηματικό συνέδριο.

«Δεν ανεβαίνεις στην κορυφή του βουνού κάθετα. Ανεβαίνεις από πλάτωμα σε πλάτωμα. Σταματάς να πάρεις ανάσα, αφήνεις τον κόσμο να εκτιμήσει τα επιτεύγματά σου, μετά θέτεις τον επόμενο στόχο σου και προχωράς στο επόμενο πλάτωμα», τόνισε ο κ. Σαμαράς με τις δηλώσεις του να ερμηνεύονται από τους «Financial Times» ως νέα ένδειξη αντίστασης στην πίεση των διεθνών πιστωτών για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους «FT», αποδέχθηκε πως παρά την ανάκαμψη αυτή υπάρχουν «πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν». Περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως μια «διαδικασία βήμα βήμα» που θα πρέπει να προχωρήσει έχοντας τη λαϊκή στήριξη. Αναφέρουν, τέλος, πως εν μέσω χειροκροτήματος, ο κ. Σαμαράς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Οπως δήλωσε: «Αυτό που ζούμε τώρα είναι το Greecovery και όχι το Grexit. Νομίζω πως το Grexit είναι μια απαρχαιωμένη λέξη που δεν θέλω να ακούσω ποτέ ξανά. Δεν θα συμβεί ποτέ. Γνωρίζω πως υπάρχουν άλλες χώρες που θέλουν να μπουν στο ευρώ και έτσι θα πρέπει να είναι».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, κατάφερε να αποφύγει τα λάθη των προκατόχων του στις επαφές τους με την τρόικα. Στην τελευταία συνάντηση με τους δανειστές κατέθεσε αναλυτικό σχεδιασμό τόσο για το επόμενο κύμα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων όσο και για τις 15.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν τη διετία 2013-2014. «Είναι δύσκολη πολιτική απόφαση αφού αφορά απολύσεις εργαζομένων, αλλά η κυβέρνηση έχει υπογράψει τη συμφωνία και αυτή πρέπει να τηρηθεί», αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προωθήσει την αξιολόγηση των ΔΕΚΟ απ' όπου εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν το 2014 περίπου 3.000 υπάλληλοι. Είναι ίσως η τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που «μπαίνει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των ΔΕΚΟ. Στο παρελθόν όμως οι προκάτοχοι του Κυρ. Μητσοτάκη, αν και «έβαζαν» την υπογραφή τους στη συμφωνία με την τρόικα, την τελευταία στιγμή ζητούσαν παράταση από τους δανειστές προκειμένου να μεταφέρουν το «πικρό ποτήρι» στον επόμενο που θα αναλάμβανε το υπουργείο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντιθέτως, ακολουθεί τον δρόμο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και με αυτή την τακτική «έβγαλε» το Δημόσιο από το πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης με τους δανειστές.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos