×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συζήτηση εξπρές για τη φορολογία ακινήτων με αίτημα Στουρνάρα

14 Δεκεμβρίου 2013 13:04

Σύντμηση του χρόνου μεταξύ πρώτης και δεύτερης ανάγνωση του νομοσχεδίου ζήτησε και πέτυχε ο Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Η συζήτηση ξεκίνησε εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν το υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο ότι προχωρούν σε μια διαδικασία που δεν επιτρέπει διεξοδική συζήτηση και εξαγωγή ώριμων συμπερασμάτων για τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, προκαλεί και το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις που δεν σχετίζονται με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και γι αυτό βουλευτές κάλεσαν το υπουργείο να τις αποσύρει.

Πέτυχε ταχεία διαδικασία ο Στουρνάρας
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο, ζήτησε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κανονισμού της Βουλής, που δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου (ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη).

Ο κ. Στουρνάρας στήριξε το αίτημα της κυβέρνησης σε δύο γεγονότα. Στο ό,τι το νομοσχέδιο εισάγει κρίσιμες αλλαγές και διορθώσεις στους Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος, που τίθενται σε ισχύ από 1.1.2014, και στο ό,τι οι διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων υπήρξαν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και 1,5 μήνα, έγινε αποδεκτό το 95% των αιτημάτων και υπογράμμισε πως οι βουλευτές βρίσκονται εδώ, προκειμένου σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο να διορθώσουν πιθανά λάθη και παραλείψεις. Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα να πουν τι προτείνουν και όχι να κρυφτούν πίσω από αοριστολογίες, καταγγελίες και δημαγωγίες. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα. Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στην κοινωνία» είπε. Ως προς τη σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι οι βουλευτές θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και να τηρήσουν τα θρησκευτικά καθήκοντα, κάτι που δεν θα είναι δυνατό να συμβεί αν το νομοσχέδιο δεν συζητηθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση
Ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Κατά πλειοψηφία (21 βουλευτές υπέρ έναντι 17 βουλευτών κατά) η πρόταση του υπουργού Οικονομικών πέρασε. Η Επιτροπή ολοκληρώνει σήμερα σε δύο συνεδριάσεις τη συζήτηση επί της αρχής. Αύριο καλούνται φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή και το απόγευμα θα ακολουθήσει η συζήτηση των άρθρων.

Βέλη από ΠΑΣΟΚ, φωνές από την αντιπολίτευση
Ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι «εμείς πήραμε μέρος στη διαβούλευση για το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου (σσ Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) και καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών ότι το κόμμα του δεν έχει πάρει μέρος σε καμία διαβούλευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου. «Ο οδηγός που παραβιάζει τα όρια συνεχώς, κάποια στιγμή θα προκαλέσει ατύχημα και αυτό αφορά τον τρόπο που νομοθετεί το υπουργείο Οικονομικών» είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε ότι σε πολλές διατάξεις από τα υπόλοιπα κεφάλαια που εισάγουν αλλαγές, το κόμμα του θα διαφωνήσει, διότι έχουν εντοπιστεί ζητήματα που δεν συνδράμουν στην είσπραξη εσόδων.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι η σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση και οι διαδοχικές συνεδριάσεις της πρώτης ανάγνωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουν ώριμο νομοθετικό έργο και κατήγγειλε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας. Είπε ακόμη ότι η εκτεταμένη διαβούλευση έγινε μόνο με την τρόικα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, που στηρίζουν την κυβέρνηση, και ότι η διαδικασία αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική. «Όλα τα εισάγετε σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» είπε και κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ενιαίο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».

Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να αποσύρει από το νομοσχέδιο το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει διατάξεις άσχετες με το φόρο στα ακίνητα. Τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, η οποία έχει την έννοια να κατατεθούν προτάσεις και να γίνουν διορθώσεις.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε προσβλητική την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έγιναν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης. Και αυτό διότι, όπως είπε, διαβούλευση έγινε με την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα άλλα κόμματα, να μας το πείτε, να λάβει ο καθένας τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) είπε ότι «ακολουθείτε διαδικασία που στερεί τη δυνατότητα σοβαρής επεξεργασίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση». Σημείωσε ότι η διαδικασία στερεί τους βουλευτές από τη δυνατότητα να εμπεδώσουν τις περιπτώσεις του νομοσχεδίου που απαιτούν διορθώσεις και στήριξε το αίτημα του κ. Μαριά να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos