×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μπαίνουμε σε φάση ανάκαμψης και του Ακτοπλοϊκού κλάδου

16 Ιανουαρίου 2014 11:52

Συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τα γραφεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας επισκέφτηκε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να συμμετάσχει, μετά από επίσημη πρόσκληση, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά όχι μόνο τη διάθεση που έχετε για να λύσετε θέματα, αλλά και ότι κατέχετε πολύ καλά το αντικείμενο σας, καθώς και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου που παίζουν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του τουρισμού» τόνισε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γεώργιος Τσακίρης, καλωσορίζοντας τον κ. Βαρβιτσιώτη.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, από την πλευρά του, επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στον τουρισμό, τον οποίο θεωρεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.«Για αυτό το λόγο, άλλωστε, επανασύστησε το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ σύστησε και ως αυτόνομο το Υπουργείο Τουρισμού», σημείωσε.

Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού για να επιλυθούν όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του τουριστικού κλάδου, συμπλήρωσε: «ToΥπουργείο μας έχει άμεση εποπτεία του Θαλάσσιου Τουρισμού καιτων σκαφών αναψυχής, θεμάτων που αφορούν στις Λιμενικές Υποδομές , τη λειτουργία των λιμανιών της χώρας , τις Ακτοπλοϊκές συνδέσεις ,ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, καθώς και εκείνων που αφορούν τη χωροταξία στις ακτές και τα παράκτια μέτωπα.Για αυτό το λόγο χρειάζεται να έχουμε μεταξύ μας μια ανοιχτή επικοινωνία», σημείωσε.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, απαρίθμησε όλες τις πολιτικές που προωθεί μέχρι στιγμής, οι οποίες στοχεύουν στο «να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών του Υπουργείου μας προς τον κλάδο και, βέβαια, να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες μας ακολουθούν πάρα πολλά χρόνια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, στον επιχειρούμενο εξορθολογισμό της Ακτοπλοΐας, τονίζοντας ότι πρώτη μέριμνα του είναι η ακτοπλοϊκή κάλυψη όλων των νησιών της χώρας. «Θα σας πω μόνο ότι το 2009 οι επιδοτήσεις που δίνονταν για την Ακτοπλοΐα στη χώρα ήταν 130 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι μόνο 73 εκ. ευρώ. Σημειώνω δε ότι ο τζίρος των Ακτοπλοϊκών Εταιρειών τότε ήταν διπλάσιος από το σημερινό και η τιμή των καυσίμων σημαντικά χαμηλότερη», τόνισε, ενώ προσέθεσε: «Μετά από τα μέτρα που ελήφθησαν και, έχοντας στη διάθεσή μας τα αποτελέσματα του 9μήνου, μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση ανάκαμψης και του Ακτοπλοϊκού κλάδου».Επεσήμανε δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι έχουν λυθεί τα πάντα και υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με τις εταιρείες, προκειμένουεπιτευχθεί καλύτερη διάρθρωση δρομολογίων. «Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουμε δυνατότητα χρημάτων για να επιδοτήσουμε περισσότερες γραμμές και περισσότερα καράβια, το αντίθετο μάλιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και για το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο για τα σκάφη αναψυχής. «Με αυτό το νομοσχέδιο καταργούμε μια σειρά από γραφειοκρατικού τύπου αγκυλώσεις, όπως αυτές που αφορούν στον απόπλου και τον κατάπλου των σκαφών, καθώς και την ερασιτεχνική άδεια αλιείας, μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός».

Για το θέμα της κρουαζιέρας επεσήμανε ότι μόλις ολοκληρωθεί το προγραμματισμένο έργο κατασκευής και επέκτασης του νέου τερματικού σταθμού «ο Πειραιάς θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για κρουαζιερόπλοια σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ, επιπρόσθετα, «αναμορφώνονται οι υποδομές και σε άλλους λιμένες που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια».

Σημειώνεται ότι τη σύντομη ομιλία του κ. Βαρβιτσιώτη προς τους θεσμικούς φορείς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση, κατά την οποία ο υπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά όλων των ενεργειών που έχουν γίνει και στην κατεύθυνση της νησιωτικής πολιτικής, η οποία, άλλωστε, «αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους άξονες προτεραιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos