×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η κατάθεση Προβόπουλου εκθέτει τον Φιλιππίδη

17 Ιανουαρίου 2014 11:26

Η Τράπεζα της Ελλάδος έπραξε για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπως πράττει και για όλες τις ελληνικές τράπεζες «αυτό που πρέπει: τα δέοντα», υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο κ. Γ. Προβόπουλος,

παρέχοντας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο τής -υπό τη διοίκησή του- κεντρικής τράπεζας.

Σημείωσε, μάλιστα, πως είναι η ΤτΕ που όχι μόνο ουσιαστικά επιχείρησε να βάλει φρένο στην «επιθετική» δανειακή πολιτική του Τ.Τ., αλλά και που ενημέρωσε την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος – ενέργεια η οποία κίνησε και τις γνωστές δικαστικές εξελίξεις. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν και κάποια άλλα πορίσματα για άλλες περιπτώσεις, που έχουν αποσταλεί από την κεντρική τράπεζα στις εισαγγελικές αρχές, αλλά -όπως ανέφερε- είναι θέμα της Δικαιοσύνης να κρίνει εάν θα πρέπει να επιληφθεί.

Ειδικά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ιστορία, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Προβόπουλο, άρχισε το 2006, όταν «το Τ.Τ. άλλαξε από δημόσια υπηρεσία σε τράπεζα χορήγησης δανείων».

Εκείνο το έτος «έγιναν δύο επιτόπιοι έλεγχοι από την ΤτΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν διάφορες αδυναμίες στα πληροφοριακά συστήματα και στη λεγόμενη εταιρική διακυβέρνηση του Τ.Τ.». Η συνέχεια κατέδειξε και άλλα προβλήματα:

2007-2008: Νέοι έλεγχοι αναγκάζουν την ΤτΕ να υποχρεώσει το Τ.Τ. να προσέξει τη χορήγηση δανείων και να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο.

Αρχές 2009: Διαπιστώνεται δραστηριοποίηση του Τ.Τ. στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΤτΕ. Τον Απρίλιο, με επιστολή της, η ΤτΕ απαγορεύει τη χορήγηση περαιτέρω επιχειρηματικών δανείων «εάν δεν υιοθετούσε προηγουμένως τα κατάλληλα συστήματα διαχείρισης κινδύνων». Τον Ιούλιο το Τ.Τ. ενημερώνει «για ορισμένες διορθωτικές ενέργειες και την πρόθεσή του να επεκταθεί στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων».

Οκτώβριος 2009: Με νέα επιστολή της η ΤτΕ ζητεί η «επέκταση» αυτή να γίνει «μόνο ύστερα από επιτόπιο έλεγχο» στο Τ.Τ. Στον έλεγχο αυτό «διαπιστώθηκαν διάφορες αδυναμίες και ελλείψεις», είπε ο κ. Προβόπουλος.

2010: Επιβάλλεται ο περιορισμός τα δάνεια να δίνονται «μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση».

2011: Η διαγνωστική άσκηση της BlackRock επιβεβαιώνει τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων της ΤτΕ «χαρακτηρίζοντας την πολιτική του Τ.Τ. στα επιχειρηματικά δάνεια "επιθετική"».

2012 (τελευταίοι μήνες): Νέος έλεγχος από την ΤτΕ, «από τον οποίο προέκυψαν ορισμένα ερωτήματα και ενδεχομένως σκιές για κάποιες δανειοδοτήσεις. Εμείς ως οφείλαμε ενημερώσαμε σχετικά την Αρχή ξεπλύματος χρήματος και σπεύδω να πω ότι παγίως αυτό κάνουμε όταν βλέπουμε κάποια πράγματα που γεννούν ερωτήματα», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η Αρχή με αφορμή την αναφορά της ΤτΕ, αλλά πιθανολογώ και με βάση άλλα στοιχεία που η ίδια συγκέντρωσε, διότι πήρε κάποιο χρόνο ύστερα από εμάς να βγάλει η ίδια το πόρισμά της, διαβίβασε τα σχετικά πορίσματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών», πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Τεκμηριώνεται, λοιπόν, ότι αφενός η ΤτΕ είχε υπό στενή παρακολούθηση το Τ.Τ. και ότι εξάντλησε τις δυνατότητες που της παρέχει το θεσμικό πλαίσιο, και πως συνεργάστηκε και υποβοήθησε για το έργο των δικαστικών αρχών παντοιοτρόπως».

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική που δέχεται κυρίως από τον χώρο της αντιπολίτευσης, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις δικαστικές αρχές, γιατί είναι αυτές οι οποίες θα κρίνουν για τις όποιες σκιές ή ερωτήματα τελικώς υπάρχουν. Κάποια από τα πορίσματα (ενν. ελέγχων που διενήργησε η ΤτΕ) έχουν σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και αυτές θα κρίνουν εάν υπάρχουν επιλήψιμα ή όχι στοιχεία. Δεν είναι δικό μας θέμα. Δεν μπορούμε εμείς να παίξουμε τον ρόλο του εισαγγελέα, του ανακριτή ή του δικαστή».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos