×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ισορροπίες για τις μεταρρυθμίσεις

25 Ιανουαρίου 2014 15:20

Σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για προώθηση κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών -τις οποίες ζητούν και οι πιστωτές της χώρας- και των εμποδίων που ορθώνει

η ανοικτή αντιπαράθεση υπουργών, αναζητεί η κυβέρνηση. Η χθεσινή μακρά σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των κ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Στουρνάρα είχε ως κατάληξη την επαναβεβαίωση της απόφασης για προώθηση του 80% των παρεμβάσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ και θα αποτελέσουν σημείο αιχμής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει και σειρά εξαιρέσεων, τις οποίες μένει να αποδειχθεί αν αποδέχεται και η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι «εναλλακτικές λύσεις», για τις οποίες μίλησε ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, δεν περιλαμβάνουν την επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος ούτε και την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, η αλλαγή για το γάλα ματαιώνεται, υπό το βάρος αντιδράσεων της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτών της περιφέρειας, ενώ για τα φάρμακα θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι υλοποίησης «όχι όμως, αυτοί που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ».

«Ολα είναι υπό έλεγχο», αρκέστηκε να σημειώσει σχετικά με το θέμα του ΟΟΣΑ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να δώσει απάντηση στον κ. Ολι Ρεν, που νωρίτερα είχε παραπέμψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά τις ευρωεκλογές. Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία συνιστά αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβερνήσεων.

Η συνάντηση έγινε υπό το βάρος τόσο της επιστολής της τρόικας, με το οποίο ζητείται η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο και των εσωτερικών εντάσεων στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, που δέχεται τα βέλη από τον κ. Αδ. Γεωργιάδη για τα φάρμακα και τους Αθ. Τσαυτάρη και Μάξ. Χαρακόπουλο για το γάλα, επιμένει ότι η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων είναι επιβεβλημένη «γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της τρόικας» και αναδεικνύει την παράμετρο της μείωσης των τιμών, που είναι κρίσιμη για την καθημερινότητα των πολιτών. Παράγοντες του υπουργείου επιβεβαίωναν χθες την επιστολή της τρόικας, ωστόσο δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους, σημειώνοντας πως «δεν  είμαστε  μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα... η διαπραγμάτευση διεξάγεται επί ίσοις όροις».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας δήλωνε πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα «δεν είναι καραμέλες, μπορεί να τα πάρεις, να φαίνεται ωραίο το κουτί, αλλά να έχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα» και πρόσθετε ότι «για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δύο (σ.σ. υπουργοί)... θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία». Κατά πληροφορίες, το σημείο συμβιβασμού θα εξευρεθεί μέσω μια νέας, μικρότερης της σημερινής, λίστας φαρμάκων, των οποίων η διάθεση θα επιτραπεί και εκτός φαρμακείων, με ή χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού. Ως προς το φρέσκο γάλα, εφόσον επιβεβαιωθεί η απόσυρση της διάταξης, πρόκειται για νίκη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναδείκνυε τον κίνδυνο κατάρρευσης των Ελλήνων παραγωγών. Ωστόσο, κάθε συμβιβαστική πρόταση θα πρέπει, όπως λένε στελέχη που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο να εξασφαλίζει τη συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και τη συναίνεση των πιστωτών.

Στη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της σκληρής κριτικής που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ανακοίνωση ήταν επιβεβλημένη και ότι υπήρξαν λάθος χειρισμοί.
www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos