×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στην τρόικα οι προτάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές

04 Φεβρουαρίου 2014 12:48

Εν αναμονή των θετικών στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έχει δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδας ο κ. Γ. Στουρνάρας τελεί η κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι η άνοδος των δεικτών (στο επίπεδο των φορολογικών εσόδων κυρίως) θα βοηθήσει το κλίμα στις σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα.

Ωστόσο, ακόμη και οι θετικές ειδήσεις δεν θα λειτουργήσουν από μόνες τους, καθώς οι δανειστές θεωρούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τα όσα προβλέπει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, κάτι που αναγνώρισαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησαν από τον κ. Κ. Χατζηδάκη, που ήταν παρών στη σύσκεψη κορυφής, να αποστείλει άμεσα στην τρόικα τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες εάν γίνουν αποδεκτές τότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φτάσουν στην Αθήνα το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα «αγκάθια» που παρουσιάζονται αυτή την ώρα, οι δύο κεφαλαιώδεις -για την τρόικα- μεταρρυθμίσεις: η αγορά του γάλακτος και τα σημεία πώλησης των φαρμάκων.

Για το μεν πρώτο η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην αφαίρεση του όρου «φρέσκο» για το γάλα και στην παροχή δυνατότητας στους παραγωγούς να ορίσουν εκείνοι τον αριθμό των ημερών «ζωής» του προϊόντος τους, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης.

Για τα σημεία πώλησης των φαρμάκων η κυβέρνηση θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων, ενώ εάν επιμείνει η τρόικα τότε θα αντιπροτείνει την παρουσία φαρμακοποιών στα σούπερ μάρκετ.

Ενταση ρυθμών

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αντιλαμβάνεται πλήρως ότι τα περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση και είναι βέβαιο ότι δεν θέλει να «χάσει» το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, έχει δώσει εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους με την τρόικα υπουργούς να εντείνουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία άμεσα και τον επόμενο μήνα να επικυρωθεί η απόφαση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Σε επίπεδο ρητορικής πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται να τηρεί πιο σκληρή και απόλυτη στάση έναντι της τρόικας, για την οποία μάλιστα άφησε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι «κανονικά δεν θα πρέπει να υπάρχει απόσταση με τους δανειστές», ύστερα από τα επιτεύγματα στην ελληνική οικονομία.

«Το μείζον θέμα» -είπε χαρακτηριστικά- «είναι το συνολικό πρόβλημα γιατί εδώ παρουσιάζουμε τεράστια επιτεύγματα, τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε μία αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και στη δρομολόγηση της οριστικής εξόδου από αυτήν τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αυτό είναι που μας απασχολεί».

Σε ερώτηση δε για την απόσταση που υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία απόσταση».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos