×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στον ανακριτή οδηγείται ο Α. Φιλιππίδης

05 Φεβρουαρίου 2014 11:26

Ενώπιον του ανακριτή κ. Γιώργου Ανδρεάδη οδηγείται ο πρώην Διοικητής του Τ.Τ. , ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα με την πρωινή πτήση των τουρκικών αερογραμμών απο την Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Φιλιππίδης επέστρεψε στην Ελλάδα με την πρωινή πτήση των τουρκικών αερογραμμών απο την Κωνσταντινούπολη. Η απελάσή του από το τουρκικό έδαφος διατάχθηκε μετά από σχετικό σήμα που απέστειλε στις τουρκικές Αρχές η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας μέσω Interpol. "Προσήλθα οικειοθελώς και άμεσα, όπως υποσχέθηκα χθές το βράδυ..." δήλωσε ωστόσο ο κ. Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εισαγγελίας Εφετών, έφτασε σήμα μέσω της Ιντερπόλ ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης θα έρθει στην Αθήνα και ότι η Ιντερπόλ είχε διασφαλίσει την ασφαλή μεταβίβασή του. Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, ο κ. Φιλιππίδης θα εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή κ. Γιώργου Ανδρεάδη και το πιθανότερο είναι να λάβει ολιγοήμερη προθεσμία για να απολογηθεί. Κατά την άφιξη του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενεργοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης και η προθεσμία για να απολογηθεί είναι πέντε ημέρες.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου

Ο Αγγ. Φιλιππίδης, όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου που τον άφησε ελεύθερο ικανοποιώντας το αίτημά του να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, παρέστη ο ίδιος στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από διερμηνέα. Εκανε χρήση όλων των ευχερειών και δικαιωμάτων που του παρείχε η τουρκική νομοθεσία και προσκόμισε, ως «ισχυρά» χαρτιά για τη μη έκδοσή του, και την απόφαση για επιβολή εγγυοδοσίας των ελληνικών αρχών για τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Πάντως ο ίδιος ισχυρίστηκε χθες στο enikos.gr ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στο κείμενο της απόφασης, που αριθμεί πέντε σελίδες, αναπτύσσονται οι ισχυρισμοί Φιλιππίδη, οι τοποθετήσεις των δικηγόρων του (είχε δύο, έναν άνδρα και μία γυναίκα) και το σκεπτικό των Τούρκων δικαστών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα της απόφασης, όπου ο συνήγορος M. Dogan, ερωτηθείς από τους δικαστές, παρουσία του Φιλιππίδη, ομιλεί περί πολιτικής δίωξής του στην Ελλάδα: «Τα γεγονότα στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Καραμανλή. Είναι ο CEO της κρατικής τράπεζας. Μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φθάσουν στον Καραμανλή».

Βασικό επιχείρημά του Αγγ. Φιλιππίδη, ο οποίος διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος, και των συνηγόρων του, όπως προκύπτει από την απόφαση του 10ου Κακουργοδικείου της Κων/πολης, ήταν ότι το ένταλμα για τη σύλληψή του (διαβιβάστηκε μέσω της Ιντερπόλ ως διεθνές) δεν ήταν νόμιμο, καθώς στην Ελλάδα δεν είχε ασκηθεί σε βάρος του δίωξη. «Δεν πρέπει να γίνεται λόγος», ανέφερε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του M. Dogan «για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι και προϋπόθεση της έκδοσης». Ο ίδιος ο Φιλιππίδης, άλλωστε, μιλώντας στο δικαστήριο μέσω διερμηνέα, δήλωσε: «Τον Αύγουστο 2013 είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο πληροφορίες σχετικά με εμένα. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μού πήραν ούτε κάτι μου είπαν».

Στην Κωνσταντινούπολη

Συνέχισε δε περιγράφοντας πώς βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη: «Στις 3/1 ήρθα στην Κωνσταντινούπολη επειδή είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Οταν θα τελείωναν οι δουλειές μου, θα πήγαινα στις 7/1 στη Μανίλα. Στις 8/1 έγινε έρευνα στην κατοικία μου στην Ελλάδα. Ετσι ακύρωσα το εισιτήριό μου για Μανίλα και αγόρασα, με την πιστωτική μου κάρτα, εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα». Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, που έλαβαν το πλήρες κείμενο της απόφασης για τον Φιλιππίδη, θεωρούν «ψευδέστατο και ανυπόστατο» το επιχείρημα που υιοθετήθηκε και από το τουρκικό δικαστήριο περί μη άσκησης ποινικής δίωξης. «Δεν διώκεται, δήλωναν με έμφαση από την Εισαγγελία Εφετών, πολίτης χωρίς άσκηση δίωξης, ούτε διαβιβάζεται μέσω Ιντερπόλ διεθνές ένταλμα».

Πάντως με το επιχείρημα της «μη δίωξης» η τουρκική Δικαιοσύνη άφησε ελεύθερο τον Αγγ. Φιλιππίδη, και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε μέσω Ιντερπόλ επίσημη ενημέρωση των ελληνικών αρχών για νέα σύλληψη, όπως είχε ζητηθεί από την Εισαγγελία Εφετών με κατεπείγον σήμα, με αφορμή δεύτερο ένταλμα που εκκρεμεί προς εκδίκαση στην Τουρκία. Ωστόσο, δικαστικές πηγές δήλωναν χθες ότι «αν ο Αγγ. Φιλιππίδης επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να το πράξει».

Ο πρώην διοικητής του Τ.Τ., σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνηγόρους του Γ. Παπαϊωάννου και Θ. Βαρλάμη, βρίσκεται σε ειδικό χώρο, προκειμένου να μη συλληφθεί εκ νέου. Πριν από 15 ημέρες οι ελληνικές δικαστικές αρχές και ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκαν την έκδοση σε δύο Τούρκους κουρδικής καταγωγής που τους ζητούσε η Αγκυρα.

«Απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη»

Σαφείς αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του κ. Αγγ. Φιλιππίδη έλαβε χθες η πλευρά του κ. Κώστα Καραμανλή. Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, πίσω από το δεδομένο «ουδέν σχόλιον», σημείωναν πως «ο Κ. Καραμανλής έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της...». Προσέθεταν, δε, πως «είναι μακράν της σκέψης του πρώην πρωθυπουργού ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικά ελατήρια ή άλλου είδους κίνητρα πίσω από τις υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη».

Η χθεσινή συντονισμένη διαρροή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς διά των ισχυρισμών του ο κ. Φιλιππίδης επεδίωξε να εμπλέξει ως «ασπίδα» τον κ. Καραμανλή σε μία υπόθεση που δεν αφορά τον πρώην πρωθυπουργό. Παράλληλα, απειλούσε με άνοιγμα μετώπου στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς επί ημερών Σαμαρά διερευνώνται οι υποθέσεις. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, εξάλλου, απέκρουαν με ένταση τα παραπολιτικά σενάρια «στοχοποίησης» του κ. Καραμανλή από τη Δικαιοσύνη, αποδίδοντας τη σχετική φιλολογία στις επιδιώξεις στελεχών να δημιουργήσουν πολιτικό ζήτημα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos