×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Έρευνες για το «πόθεν έσχες» 3 βουλευτών

11 Φεβρουαρίου 2014 14:10

Τις φορολογικές δηλώσεις τριών εν ενεργεία βουλευτών «ξεσκονίζει» η Εφορία προκειμένου να διαπιστώσει αν τα λεφτά που έβγαλαν στο εξωτερικό

την τριετία 2009-2011 καλύπτονται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει κατά το παρελθόν, ενώ η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζητά τα στοιχεία των εμβασμάτων για να ελέγξει τα «πόθεν έσχες» τους.

Oπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών εμβάσματα έστειλαν οι βουλευτές Βασίλης Κικίλιας (Νέα Δημοκρατία), Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) και Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ).

Επίσης γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα των φορολογικών τους δηλώσεων ώστε να εξακριβωθεί αν πρόκειται για εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι τρεις βουλευτές υποστήριξαν ότι πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από την επαγγελματική τους δραστηριότητα και πως πλέον τα έχουν «γυρίσει» πίσω σε ελληνικές τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση καθώς μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με εμβάσματα, κυκλοφορούσαν φήμες για δεκάδες ονόματα βουλευτών αλλά και για το ύψος των ποσών που «φυγαδεύτηκαν» εν μέσω κρίσης.

Επίσης με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα διενεργηθεί άμεσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να βρεθούν «οι υπαίτιοι της «διαρροής» σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών, με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο από τους ελέγχους στην αρχική λίστα των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν τρεις βουλευτές οι κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προστίθεται.

Ειδικότερα πιο προχωρημένη είναι υπόθεση του κ. Κικίλια, καθώς έχει συμπεριληφθεί σε 531 στοχευμένους ελέγχους.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε, κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15 Απριλίου 2013 στη ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία τα οποία και ελέγχονται αυτή την περίοδο.

Οπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, «η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας».

Διευκρινίζεται πως πριν από την ολοκλήρωσή του είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά.

Το τελευταίο δίμηνο έγιναν 44 έλεγχοι σε φορολογουμένους με εμβάσματα του εξωτερικού. Από αυτούς σε 12 περιπτώσεις οι διασταυρώσεις έδειξαν πως τα ποσά δεν δικαιολογούνται και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 7,2 εκατ. ευρώ. Εχουν εισπραχθεί 2,5 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αννα Ασημακοπούλου δήλωσε πως «η Ν.Δ. αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση του υπουργείου, που διέταξε ΕΔΕ για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι που διακίνησαν τις απίθανες διαρροές περί τριών βουλευτών της Ν.Δ. με αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό».

Ζήτησε τα στοιχεία

Τα στοιχεία για τους τρεις βουλευτές (Β. Κικίλια, Β. Καπερνάρο και Μαρία Ρεπούση) που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό ζήτησε χθες με επιστολή του από το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της επιτροπής για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών Γιώργος Καλαντζής, προκειμένου να ελεγχθούν από την επιτροπή. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, Δ. Παπαδημούλης, ζήτησε την άμεση σύγκληση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, με τον πρόεδρό της πάντως να λέει ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει συνεδρίαση εάν δεν έχει στη διάθεσή του όλες τις σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ

Το ποσό είναι φορολογημένο

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών που το όνομα του βουλευτή των ΑΝΕΛ ακούγεται έπειτα από ελέγχους των οικονομικών υπηρεσιών. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Βασ. Καπερνάρος ενεπλάκη από το ΣΔΟΕ σε υπόθεση φοροδιαφυγής 5,5 εκατ. ευρώ, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να χαρακτηρίζει ψευδή την κατηγορία.

Ο γνωστός δικηγόρος (33 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, όπως λέει χαρακτηριστικά) εξελέγη πρώτη φορά στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012, ενώ επί αρκετά χρόνια ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω της συχνής παρουσίας του στα τηλεοπτικά πάνελ εξαιτίας υποθέσεων που είχε αναλάβει.

Το «πόθεν έσχες»

Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» που κατάθεσε για το οικονομικό έτος 2011, οι καταθέσεις του ίδιου και της συζύγου του ανέρχονται περίπου στις 310.000 ευρώ.

Επίσης μαζί με τη σύζυγό του δηλώνει αρκετά μεγάλο αριθμό ακινήτων, από τα οποία ξεχωρίζουν δύο διαμερίσματα στο Ψυχικό, το πρώτο (168 τ.μ.) αγοράστηκε το 2005 έναντι 357.066 ευρώ και το δεύτερο (221 τ.μ.) αγοράστηκε το 2009 έναντι 404.341 ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει κάτοχος αγροτεμαχίων στη Λακωνία, συνολικής έκτασης 14,5 στρεμμάτων.

Ο βουλευτής δηλώνει επίσης διάφορες μετοχές αξίας 250.000 ευρώ και ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ύψους 100.000 ευρώ.

Μαζί με τη σύζυγό του έχει άλλες μετοχές ύψους 199.749 ευρώ, ενώ η τελευταία κατέχει μετοχές αξίας 70.000 ευρώ. Δηλώνει επίσης 2 ΙΧ 4.4 κ.ε. και η σύζυγός του άλλα 2 ΙΧ 1.7 κ.ε. και 1.2 κ.ε. Επίσης, το 2012 δήλωσε εισοδήματα ύψους 101.573 ευρώ, το 2011 65.968 ευρώ και 100.448 ευρώ το 2010.

Η σύζυγός του 76.160 ευρώ το 2012, 77.560 ευρώ το 2011 και 33.232 το 2010. Σε δήλωσή του ο ίδιος μεταξύ άλλων υποστηρίζει:

«Τον Φεβρουάριο του 2009, που δεν ήμουν βουλευτής, έκανα αίτηση, μέσω ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με τη σύζυγό μου, τον Μάρτιο του 2009 (έναν μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα. Το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δημοσιοποιείται».

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ

Εμβάσματα για σπουδές και υγεία

Πάμπολλες κόντρες -πολιτικές και όχι μόνο- έχουν εξελιχθεί με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Ρεπούση, τόσο ως καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του ΑΠΘ όσο και μπαίνοντας στον πολιτικό στίβο με τη ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2012.

Η φράση της που έχει μείνει και ακόμα δημιουργεί έριδες είναι «ο συνωστισμός της Σμύρνης», ενώ η πιο πρόσφατη σφοδρή κόντρα ξεκίνησε από την αναφορά στη Βουλή περί «νεκρών γλωσσών» αναφερόμενη στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου.

Το «πόθεν έσχες»

Η Μαρία Ρεπούση στο «πόθεν έσχες» για το οικονομικό έτος 2011 εμφανίζει τραπεζικές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ύψους περίπου 75.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 61.333 ευρώ είναι σε κοινό λογαριασμό με τον σύζυγό της, όπως και 42.000 δολάρια.

Αρκετά ακίνητα δηλώνει μαζί με τον σύζυγό της, μεταξύ των οποίων οικία 406 τ.μ. στον Πειραιά καθώς και οικία στην κοσμοπολίτικη Οία της Σαντορίνης.

Επίσης διαθέτει 7 καταστήματα στον Πειραιά, ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και δικαιώματα ακινήτων σε Πειραιά και Κυπαρισσία. Η ίδια κατέχει μετοχές ύψους 357 χιλιάδων ευρώ και περίπου 59.000 δολαρίων.

Ο σύζυγός της εμφανίζεται κάτοχος ταχύπλοου σκάφους με 2 μηχανές 250cc εκάστη, το οποίο αγόρασε το 2007 έναντι 50.000 ευρώ.

Η βουλευτής δήλωσε εισοδήματα ύψους 97.148 ευρώ το 2010, 71.130 ευρώ το 2011 και 76.014 το 2012.

Ο σύζυγός της 12.624 ευρώ το 2010, 38.939 το 2011 και 57.830 το 2012.

Η Μαρία Ρεπούση σε δήλωσή της, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως «τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις, τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας.

Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων.

Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Εσοδα πριν την είσοδο στη Βουλή

Ο νεοεκλεγείς το καλοκαίρι του 2012 στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας Βασ. Κικίλιας με τη ΝΔ ήταν ήδη γνωστός στο ευρύ κοινό από την πορεία του στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στα παρκέ του μπάσκετ.

Ο σχεδόν 40άρης (τον Μάιο συμπληρώνει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του) πολιτικός, που ήρθε στον? αφρό της δημοσιότητας για έναν όχι ευχάριστο για κείνον λόγο, παράλληλα σπούδασε και ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 2002 και μετά την απόσυρσή του από τα κλειστά γήπεδα άσκησε το λειτούργημα του ιατρού (χειρουργός Ορθοπεδικός).

Το «πόθεν έσχες»

Στις εκλογές του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, με την κοινοβουλευτική του παρουσία να κρίνεται σχετικά παραγωγική (11 ομιλίες, 44 ερωτήσεις, 99 επιτροπές). Στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο ίδιος για τη χρήση του οικονομικού έτους 2011 εμφανίζει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα με συνολικό ύψος καταθέσεων άνω των 550.000 ευρώ.

Ο ίδιος έχει στην κατοχή του αρκετά ακίνητα σε Αττική, Λακωνία και Κόρινθο μεταξύ των οποίων τρία διαμερίσματα στην Αθήνα, άλλα τρία διαμερίσματα στη Γλυφάδα και ένα διαμέρισμα στο Λουτράκι Κορινθίας. Τα δηλωμένα εισοδήματά του ήταν 23.216 ευρώ το 2012, 27.388 ευρώ το 2011 και 54.470 το 2010.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως τα εν λόγω χρήματα προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόληση του με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική), είναι φορολογημένα στο σύνολό τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες του.

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος αργά χθες το βράδυ, δύο χρόνια πριν μπει στη Βουλή και συγκεκριμένα το 2010 η οικογένειά του εκποίησε ένα ακίνητο με τίμημα 500.000 ευρώ, τα οποία τοποθέτησαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο, στον οποίο εκείνος ήταν συνδικαιούχος. Τα χρήματα, όπως δήλωσε ο ίδιος, επεστράφησαν σε ελληνική τράπεζα όταν έγινε βουλευτής το 2012.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos