×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η «λίστα» Νικολούδη στη Βουλή: 413 πόθεν έσχες - εστίες «μαύρου χρήματος»

19 Φεβρουαρίου 2014 11:24

«Μαύρες τρύπες» που φτάνουν τις 413 περιπτώσεις εντόπισε η Aρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος το 2013 στα «πόθεν έσχες» μη πολιτικών προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις, με «πρωταθλητές» τους δημάρχους.

Η «λίστα» του επικεφαλής της Αρχής και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη που διαβιβάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής καταγράφει τις «εστίες» του μαύρου χρήματος στη δημόσια διοίκηση και όχι μόνο, καθώς και τα ποσά που δεσμεύτηκαν ως «εγκληματικό προϊόν» από τις υποθέσεις που διερευνά η Αρχή.

Στην κορυφή της λίστας «φιγουράρουν» 75 δήμαρχοι, ενώ ακολουθούν οι ιατροί-διευθυντές του ΕΣΥ (62), οι πρόεδροι των νομικών προσώπων δημοσίου αλλά και ιδιωτικού δικαίου (48), οι πρόεδροι και τα μέλη αξιολόγησης διαγωνισμών (37), ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και 18 δημοσιογράφοι αλλά και 13 διαιτητές ή πρόεδροι και μέλη επαγγελματικού αθλητισμού.

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, εντοπίζει ευθύνες σε τραπεζικούς παράγοντες για τα επισφαλή δάνεια που χορηγούσαν οι τράπεζες.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω».

Επισημαίνεται δε στην έκθεση πως υπήρξαν δυσχέρειες να αντληθούν πληροφορίες και στοιχεία από τις ελεγχόμενες τράπεζες, τα οποία στρέφονταν εναντίον των διοικήσεών τους, υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η Αρχή κατάφερε να αποκαλύψει εγκληματικές συμπεριφορές, προφανώς αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ξέπλυμα

Αναφορικά τώρα με τα χρήματα που «κρύβονται» πίσω από τις παραλείψεις ή παράνομες πράξεις των περιπτώσεων που διερευνά η Αρχή (όχι απαραίτητα διά του «πόθεν έσχες») που σχετίζονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως καταγράφεται στην έκθεση, δεσμεύτηκαν 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν και οι υποθέσεις εστάλησαν στη Δικαιοσύνη.

Από αυτά, περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά της Αρχής στο τέλος της έκθεσής της, σχετικά με την ανάγκη υποχρεωτικής αναγραφής του ονόματος του παίκτη στα δελτία του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται πως ένα από τα βασικά μέσα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελούν τα κερδοφόρα δελτία του ΟΠΑΠ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos