Τα κεφάλια μέσα: Τρία αγκάθια για την Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup 2018

30 Νοεμβρίου 2018 11:44

Υπάρχει ένα γνωστό, ελληνικό ροκ τραγουδάκι, με τίτλο «Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα», που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα του Eurogroup και των εξετάσεων, που πρέπει να δίνει η Ελλάδα, ούσα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Μετά από τις μάλλον χαλαρές κι ευχάριστες στιγμές, που πέρασε ο Ε. Τσακαλώτος στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου πήρε τα εύσημα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά και το πράσινο φως για την αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις, το τελευταίο Eurogroup του 2018 δεν αναμένεται και τόσο… γιορτινό.

Στη σκιά της ιταλικής κρίσης, που μένει να διαπιστωθεί εάν θα αποκλιμακωθεί ή θα πάρει άγρια τροπή εάν οι Βρυξέλλες απαιτήσουν δραστικές αλλαγές με την απειλή των προβλεπόμενων προστίμων, ο υπουργός Οικονομικών θα υποστεί τη βάσανο της παρουσίασης από την Κομισιόν, της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης αξιολόγησης, που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ολάνθιστη».

Τρία σημεία είναι αυτά που αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και μένει να φανεί εάν θα είναι απορροφημένοι από το ιταλικό ζήτημα ή εάν θα ζητήσουν εξηγήσεις και διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαπίστωση της Κομισιόν ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι στα υπερπλεονάσματα των τελευταίων ετών συνέβαλε η υποεκτέλεση των δαπανών- κοινώς η στάση πληρωμών- γεγονός που προβληματίζει και ως προς τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται ως αμορτισέρ η συγκράτηση δαπανών από το ΠΔΕ.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τη «βροχή» των δικαστικών αποφάσεων, που «ξηλώνουν» μνημονιακές διατάξεις στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων. Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ωστόσο καλείται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και το σημαντικότερο, να είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, που θα διασφαλίζουν τους στόχους των πλεονασμάτων. Σημειωτέον, ότι νομικοί εκτιμούν ότι εάν «πέσει» ο νόμος Κατρούγκαλου, η υποχρέωση αναδρομικών μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ.

Το τρίτο σημείο είναι η διαπίστωση ότι από τις 16 «ουρές» του Μνημονίου, που πρέπει να «κλείσουν» ως το τέλος του έτους, δεν έχει τακτοποιηθεί ούτε μία. Ο Ε. Τσακαλώτος πιθανότατα θα κληθεί να διαβεβαιώσει ότι κινούνται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- αυτό έχει ζητήσει η Κομισιόν- οι διαδικασίες για την στελέχωση της ΑΑΔΕ, την ολοκλήρωση του πλαισίου για την πρωτοβάθμια υγεία, τα «εργαλεία» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων- ειδικά εν όψει εκπνοής του νόμου Κατσέλη- τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, την τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου. Ειδικά για το τελευταίο τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι η καταληκτική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου δεν μπορεί να τηρηθεί, εξ ου και η γενική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό.

Ο πονοκέφαλος για τον υπουργό Οικονομικών δεν έχει να κάνει, βέβαια, με την πιθανή γκρίνια κάποιων συναδέλφων του, αλλά με το γεγονός ότι η επόμενη έκθεση αξιολόγησης- τον Φεβρουάριο- θα αποτελέσει κριτήριο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, όπως προβλέπει η συμφωνία για το Χρέος…

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos