Έρχεται νέα ρύθμιση 120 δόσεων;

04 Δεκεμβρίου 2018 15:35

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας in.gr, οι θεσμοί εμφανίζονται θετικοί στο αίτημα της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση η νέα ρύθμιση να μην δημιουργήσει καινούρια γενιά οφειλετών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα τον Σεπτέμβριο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το κράτος φούσκωσαν σε έναν μήνα κατά 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 513 εκατ. ήταν απλήρωτοι φόροι), φτάνοντας τα 7,8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι να καλυφθούν από τη νέα ρύθμιση όσοι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με έμφαση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση.

Η πρόθεση που φαίνεται να υπάρχει είναι ο τελικός μέγιστος αριθμό των δόσεων να φτάσει τις 120, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταίροι δεν θα επιμείνουν να μπει χαμηλότερα ο πήχης.

Επιπλέον, θα απαιτείται να είναι οι οφειλέτες συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ το ελάχιστο ποσό δόσης να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Παράλληλα, θεσπίζονται αυστηρά εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια που θα συνδέονται µε το ύψος του φορολογητέου εισοδήµατος και την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας, ενώ η νέα ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

in,gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos