×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σκληρό παζάρι μεταξύ Αθήνας και τρόικας

05 Μαρτίου 2014 12:02

Τα ανοικτά μέτωπα που αποτρέπουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα και, ταυτόχρονα, δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή, θέτουν επί τάπητος, στις 3 μ.μ. σήμερα,

ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος. Αλλωστε, μετά και τις μακρές διαβουλεύσεις της τρόικας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι περισσότερο από σαφές ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα απαιτήσει την προηγούμενη τελική πολιτική απόφαση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Γάλα και φάρμακα

Ως προς το tool kit του ΟΟΣΑ, και δη τα ζητήματα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από σούπερ μάρκετ, η απόκλιση των δύο πλευρών παραμένει. Ο κ. Γ. Στουρνάρας, που είχε χθες έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, λίγο πριν από τη νέα συνάντησή του, από κοινού με τον Κ. Χατζηδάκη, με την τρόικα έλαβε την κατεύθυνση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις τόσο ως προς το γάλα όσο και ως προς τα ΜΥΣΥΦΑ.

«Δεν είναι δυνατόν η αιτία του ακριβού γάλακτος στην Ελλάδα να είναι το 35% της ελληνικής παραγωγής και όχι το 65% που εισάγεται», σημείωνε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, καταδεικνύοντας την κυβερνητική θέση έναντι των απαιτήσεων της τρόικας. Ως προς τα φάρμακα, η κυβερνητική θέση παρέμενε και χθες ότι ο μεγάλος αριθμός φαρμακείων στη χώρα επαρκεί για τη, μέσω ανταγωνισμού, μείωση των τιμών που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Η τελική απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης των δύο ζητημάτων αναμένεται να ληφθεί σήμερα από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, καθώς τα κεφάλαια αυτά της διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, δεν άπτονται μόνον της συμφωνίας με την τρόικα αλλά και της κυβερνητικής σταθερότητας.

Συνθήκες έντασης υπάρχουν και μεταξύ του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη για την κινητικότητα. Το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να συνεισφέρει περί τους 4.000 δημοτικούς υπαλλήλους προκειμένου να συμπληρωθεί ο στόχος υπαγωγής 12.500 υπαλλήλων στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας. Συνομιλητές του κ. Μιχελάκη σημειώνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας και χωρίς απολύσεις, ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Οι εντάσεις, τέλος, δεν περιορίζονται μόνο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και στις υπόλοιπες πτυχές του κυβερνητικού έργου. Μετά την αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Αδ. Γεωργιάδη για το «εισιτήριο» στα ιατρεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το ΠΑΣΟΚ απέρριψε χθες, εκ νέου, κάθε συζήτηση για αλλαγές στον Καλλικράτη (σ.σ. τις οποίες πάντως δεν επεδίωκε ο κ. Μιχελάκης) ενώ ζήτησε, εμμέσως, την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, από τη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos